Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

23 Ιανουαρίου – Πριν από 51 χρόνια, ο πρεσβύτερος της Μόσχας ευλόγησε την μοναχή Όλγα (Λοζκίνα) /1871 – 23/01/1973/.Η μητέρα είπε: «Έρχονται τρομεροί καιροί. Ποιος θα κρατήσει την πίστη; Τέτοιες δοκιμασίες περιμένουν τους πιστούς! Μερικοί έχουν ήδη πάει ως μάρτυρες για την πίστη...»23 Ιανουαρίου – Πριν από 51 χρόνια, ο πρεσβύτερος της Μόσχας ευλόγησε την μοναχή Όλγα (Λοζκίνα) /1871 – 23/01/1973/

Ήταν η μοναχή Όλγα μαζί με την μοναχή Σεβαστιάνα (Λέστσεβα) /†04/05/1970/ (μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μητέρα εδώ #Schemonun_Sevastiana_L ακόμα) λίγο πριν την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, η Μόσχα τέθηκε σε λουκέτο.

Όταν άρχισε ο πόλεμος, ο εχθρός έτρεχε προς τη Μόσχα, οι μητέρες είπαν με σιγουριά στους πιστούς: «Η Μόσχα είναι ασφαλισμένη με λουκέτο. Και η Μόσχα βρίσκεται υπό λουκέτο. Οι εχθροί δεν θα μπουν σε αυτό. Δεν θα πλησιάσουν καν στο Ryazan, υπάρχουν τόσο μεγάλοι πυλώνες εκεί!»

Το βράδυ, με προσευχή, μαζί με την μοναχή Σεβαστιάνα, ξεκίνησαν από ένα σημείο προς διαφορετικές κατευθύνσεις κατά μήκος του Garden Ring, αφού συναντήθηκαν, βγήκαν στο Boulevard Ring και κατευθύνθηκαν πάλι ο ένας προς τον άλλον... Τα
πνευματικά παιδιά είπαν ότι η ηλικιωμένη γερόντισσα είχε ένα αίσθημα εξαιρετικής πνευματικής χαράς, ήξερε πώς να μεταφέρει αυτή τη χαρά με μια ματιά, με το άγγιγμα ενός χεριού - μετά από αυτό, η ειρήνη ήρθε στις ψυχές των ανθρώπων που υποφέρουν, οι θλίψεις έφυγαν.

Ήταν μεγάλη ενώπιον του Κυρίου: είδε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το κύριο πράγμα της αποκαλύφθηκε για ένα άτομο, για την πνευματική του δομή, για το τι τον περιμένει στη ζωή. Για όσους το βρήκαν χρήσιμο, άνοιγε ευθέως, αλλά συχνά μιλούσε αλληγορικά, μερικές φορές συμπεριφερόμενη σαν ανόητη...

Γεννήθηκε στην επαρχία της Μόσχας σε μια μεγάλη οικογένεια. Οι ευσεβείς γονείς Ιβάν και Αγριππίνα εμφύσησαν στα παιδιά τους την αγάπη του Θεού από νωρίς. Ήδη στα νιάτα της διακρινόταν για το θάρρος και την αφοβία της· φοβόταν μόνο να παραβεί τις εντολές του Θεού.

Στην εφηβεία, με τη συμβουλή του πατέρα της, μπήκε στο μοναστήρι Kashira Nikitsky στην επαρχία Τούλα. Οι μοναχές της μονής βρίσκονταν υπό την πνευματική καθοδήγηση των πρεσβυτέρων της Όπτινα. Στο μοναστήρι έκανε μοναχικούς όρκους με το όνομα του Μωυσή.

Το 1919 το μοναστήρι μετατράπηκε σε εργατικό καρτέλ και στα τέλη της δεκαετίας του 20 έκλεισε. Όταν έκλεινε το μοναστήρι, η μητέρα τραυματίστηκε σοβαρά· το κεφάλι της τρυπήθηκε με ένα βαρύ αντικείμενο.

Αφού έκλεισε το μοναστήρι, η μητέρα έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στο χωριό της και μετά πήγε στη Μόσχα. Εδώ ένας από τους πιστούς κανόνισε να ζήσει σε ένα τριγωνικό δωμάτιο πέντε μέτρων στο υπόγειο ενός διώροφου σπιτιού από τούβλα (όχι μακριά από την πλατεία Taganskaya).

Στην αρχή, έμενε σε αυτό το δωμάτιο με δύο καλόγριες, οι οποίες κοιμόντουσαν εναλλάξ στο μοναδικό κρεβάτι. Οι καλόγριες έπιασαν δουλειά ως «εργάτες στο σπίτι» σε ένα καρτέλ παραγωγής· έστρωναν κουβέρτες στο σπίτι και τις έδιναν στην καρτέλ.

Ακόμη και στα χρόνια της απιστίας, η μητέρα δεν έβγαζε τα μοναστικά της άμφια, προσευχόταν στο σπίτι μέρα και νύχτα και επισκεπτόταν τις εκκλησίες της Μόσχας. Συχνά την προσκαλούσαν να διαβάσει το Ψαλτήρι για τους νεκρούς (για αυτό λάμβανε φαγητό).

Η Ματούσκα συνελήφθη πολλές φορές· μετά από μια σύντομη παραμονή στη φυλακή, επέστρεψε στο «κελί της Ταγκάνσκαγια».

Τα πνευματικά παιδιά είπαν ότι λίγο πριν από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, η Σχήμα-μοναχή Όλγα και η Σχήμα-μοναχή Σεβαστιάνα /†05/04/1970/ έκλεισαν τη Μόσχα από τον εχθρό «κλειδωμένο» - τη νύχτα ξεκίνησαν με προσευχή από έναν δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις κατά μήκος του Garden Ring, και όταν συναντήθηκαν, βγήκαν στο Boulevard Ring και κατευθύνθηκαν πάλι ο ένας προς τον άλλο. Όταν άρχισε ο πόλεμος, οι οξυδερκείς πρεσβύτεροι καθησύχασαν τα πνευματικά τους παιδιά: «Η Μόσχα είναι κλειδωμένη, οι εχθροί δεν θα μπουν σε αυτήν!»

Για πολλά χρόνια, η ευλογημένη ηλικιωμένη γυναίκα άντεξε με γενναιότητα τα βάσανα που την έπληξαν: οι γείτονες, που ονειρευόντουσαν να κυριεύσουν το δωμάτιο της γριάς, δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες και δεν της επέτρεψαν να ζεστάνει μόνη της τη σόμπα, έτσι στο κρύο η γυναίκα βρισκόταν σε ένα δωμάτιο που δεν θερμαινόταν και δεν μπορούσε καν να ζεσταθεί για τσάι. Η ευλογημένη ηλικιωμένη γυναίκα δεν καταδίκασε τους γείτονές της, προσευχήθηκε για αυτούς λέγοντας: «Με προσβάλλουν, αλλά ανησυχώ γι’ αυτούς». Δεν είχε ζεστό φαγητό από το παράθυρο, αφού οι γείτονες δεν επέτρεπαν σε κανέναν να επισκεφτεί το bayou.

Όταν η ευλογημένη ηλικιωμένη άρχισε να συμπεριφέρεται σαν ανόητη, οι γείτονές της κατάφεραν να την τοποθετήσουν σε ψυχιατρείο. Σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού, εδώ έπρεπε να πραγματοποιήσει το κατόρθωμα της προσευχής της. Οι γιατροί κατέθεσαν ότι παρουσία της ηλικιωμένης οι πιο «βίαιοι» ασθενείς ηρεμούσαν και κάποιοι θεραπεύτηκαν.

Από τα απομνημονεύματα της δούλης του Θεού Ακουιλίνα: «...Σιγά σιγά, η μία μετά την άλλη, οι γριές, θεραπευμένες από τις προσευχές, άρχισαν να φεύγουν. Κάποτε, όταν ήρθα να επισκεφτώ τη μητέρα μου, ένας από τους γιατρούς μου είπε: «Μα η γιαγιά σου δεν είναι απλή, οι άρρωστοι ηρεμούν μαζί της...»

Προσπάθησα να σώσω τη μητέρα μου από το νοσοκομείο, αλλά μου είπαν ότι η «άρρωστη» θα αποφυλακιζόταν μόνο αν κάποιος πάρει την επιμέλεια, διαφορετικά θα την στείλουν σε οίκο ευγηρίας».

Η Aquilina κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και να επισημοποιήσει την κηδεμονία - η ηλικιωμένη γυναίκα πήρε εξιτήριο.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, η μητέρα εισήχθη κρυφά από τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μπαλαμπανόφσκι /†15/10/1978/ στο μοναχικό  σχήμα με το όνομα Όλγα. Όταν ρωτήθηκε για την τόνωση της, απάντησε: «Είναι μυστικό, δεν το λένε σε κανέναν». Κάποτε είπε: «Το σχήμα είναι η προσευχή, και τα ρούχα είναι κουρέλια, και στο σχήμα, η φωτιά είναι προσευχή. Το σχήμα είναι αγάπη!

Η μητέρα Όλγα είπε για τον μοναχισμό: «Ένας μοναχός, όπως το ψάρι, τηγανίζεται σε τηγάνι για να σώσει την ψυχή του και να μεταφέρει τον σταυρό μέχρι το τέλος, τέτοιοι πειρασμοί στέλνονται».

Όταν άρρωστοι άρχισαν να έρχονται στη γριά για βοήθεια, οι γείτονες δεν τους άφησαν να μπουν, έγραψαν καταγγελίες, κάλεσαν την αστυνομία και απείλησαν ότι θα την ξαναβάλουν στο νοσοκομείο.

Η ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να επισκεφτεί το νοσοκομείο για δεύτερη φορά, σύμφωνα με τους συγγενείς της, η ίδια ήθελε να «θεραπευθεί» εκεί λέγοντας: «Οι αδερφές μου είναι εκεί, πρέπει να τις βοηθήσουμε, δεν έχουν τίποτα να κάνουν εκεί. .» Με τις προσευχές του γέροντα, αρκετές μοναχές πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μόνο αφού οι γείτονες έλαβαν ένα ξεχωριστό διαμέρισμα, η ευλογημένη  άρχισε να δέχεται ανοιχτά τους ανθρώπους. Με τον καιρό διώχθηκαν όλοι οι κάτοικοι του παλιού σπιτιού, αφού το σπίτι επρόκειτο να γκρεμιστεί, αλλά η ηλικιωμένη αρνήθηκε να μετακομίσει... Με τις προσευχές της το σπίτι δεν γκρεμίστηκε. Όχι μόνο λαϊκοί, αλλά και μοναχοί, ιεροδιδάσκαλοι και ιερείς ήρθαν εδώ στην μακαριστή Γερόντισσα Όλγα για συμβουλές και βοήθεια.

Από τα απομνημονεύματα της πνευματικής κόρης της μακαριστής γερόντισσας Όλγας: «Έρχεσαι στο σπίτι της, και περιμένουν εκεί τριάντα με σαράντα άτομα. Η μητέρα μιλάει σε όλους, δίνει οδηγίες, δίνει συμβουλές, ταΐζει όλους, τους δίνει τσάι...

Και πάντα έπειθε τα παιδιά της: «Προσευχηθείτε, κόρες, προσευχηθείτε! Ο κόσμος συντηρείται με προσευχή!».

Προέβλεψε μελλοντικές θλίψεις και πειρασμούς, ώστε οι άνθρωποι να τους συναντήσουν με θάρρος και προσευχή. Η Μητέρα πάντα απευθυνόταν στη Μητέρα του Θεού με μεγάλη αγάπη και αγαπούσε τις γιορτές προς τιμήν Της. Σεβόταν ιδιαίτερα την εικόνα της Μητέρας του Καζάν...»

Πολλοί που την είδαν εξεπλάγησαν που άλλαζε το πρόσωπό της: άλλοτε φαινόταν πολύ γερασμένη, αρχαία, άλλοτε έμοιαζε νέα, με μάτια που γυαλίζουν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία των πνευματικών της παιδιών, η Γερόντισσα Όλγα προσευχόταν ακατάπαυστα, και κανείς δεν την έβλεπε να κοιμάται τα βράδια. Συχνά το βράδυ πήγαινε κάπου να προσευχηθεί. Αν έμενε στο σπίτι, τριγυρνούσε όλο το βράδυ στα δωμάτια, κάτι ψιθύριζε, στεκόταν σιωπηλή στα εικονίδια και τριγυρνούσε ξανά στα δωμάτια, κάνοντας πολλές υπόκλιση στο έδαφος. Η γερόντισσα ανάγκασε και τα πνευματικά της παιδιά να προσεύχονται περισσότερο και να διαβάζουν πνευματικά βιβλία.

Συχνά η ηλικιωμένη γυναίκα, συνοδευόμενη από μια από τις πνευματικές της κόρες, «έκανε πολλές ώρες πεζοπορίας γύρω από τη Μόσχα». Σταμάτησε κοντά σε κλειστούς ναούς και προσευχήθηκε.

«Η μητέρα Όλγα έστειλε πολλά από τα παιδιά της να πάνε να προσευχηθούν στα κατεστραμμένα μοναστήρια και εκκλησίες της Μόσχας. Συχνά σε αυτά τα βεβηλωμένα, ερειπωμένα ιερά λάμβαναν θεραπεία από ασθένειες, ασθένειες και δύσκολες ψυχικές καταστάσεις.

Η μητέρα επανέλαβε πολλές φορές: «Όλα αυτά θα αποκαλυφθούν με τον καιρό. Προσευχηθείτε, δεν υπάρχουν κλειστές εκκλησίες. Προσευχήσου και όλα θα αποκαλυφθούν!

Θυμούνται πώς μια μέρα μια ηλικιωμένη γυναίκα πλησίασε την εκκλησία του Αγ. Μάρτιν  τού Ομολογητή στην Ταγκάνκα (στην οδό Bolshaya Kommunisticheskaya). Πλησιάσαμε στο ναό - υπήρχε μια τεράστια κλειδαριά στην πόρτα και η μητέρα είπε στην κόρη της που τη συνόδευε: «Ακούς; Η λειτουργία είναι σε εξέλιξη, πάμε να προσευχηθούμε». - «Αλλά αυτός, είναι αδρανής». - «Τι είσαι, τι είσαι! Δεν ακούς - ψέλνουν! Πρέπει να ζητήσετε από τον Κύριο, επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν, πρέπει να προσευχηθείτε - και ο Κύριος θα αποκαλύψει τα πάντα!» Οι
πιστοί ήρθαν στη γριά με τα προβλήματά τους, ζητώντας συμβουλές και βοήθεια προσευχής. Για όσους αντιμετώπισαν δυσκολίες στην απόκτηση στέγης στη Μόσχα, η ηλικιωμένη γυναίκα συμβούλευε πάντα να παραγγείλει μια υπηρεσία προσευχής στον ιδιοκτήτη της Μόσχας, τον άγιο ευγενή πρίγκιπα Δανιήλ της Μόσχας, προσευχόταν στον ίδιο τον σεβαστό πρίγκιπα και μέσω των προσευχών της διευθετήθηκαν πολλά τη ζωή των ανθρώπων που στράφηκαν σε αυτήν για βοήθεια.

Δεχόταν τους πάντες με μητρική αγάπη, και μετά την κουβέντα προσευχόταν πάντα με τα βάσανα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία των πνευματικών της παιδιών, συνήθως μιλούσε ελάχιστα - μόνο τα πιο απαραίτητα, ερχόταν και τη χτυπούσε στο χέρι, στο κεφάλι, λέγοντας: «Πονάει το χέρι μου, πονάει το κεφάλι μου». Προς έκπληξη των ασθενών, ο πόνος υποχώρησε αμέσως, η θλίψη υποχώρησε. Για τους άρρωστους που δεν μπορούσαν να έρθουν οι ίδιοι, παρέδωσε τα κασκόλ της. Οι άρρωστοι, απλώνοντας μαντήλια, έλαβαν ανακούφιση...

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η γερόντισσα Όλγα παρηγορούσε τους πόνους μέχρι να φύγει η θλίψη, συχνά τους άφηνε να διανυκτερεύσουν, ξαπλώνοντάς τους στο κρεβάτι της, σκεπάζοντάς τους με μια κουβέρτα, χαϊδεύοντάς τους. κεφάλια, λέγοντας προτάσεις. «Είναι κρύα, καημένη, να της δώσουμε τα ρούχα μου, τώρα θα σε ζεστάνουμε, φόρεσε το μαντήλι μου», και με την προσευχή της γριάς, οι ανήσυχες σκέψεις πέρασαν, ο πόνος υποχώρησε.

Η μακαρία Όλγα έπαιρνε συχνά πάνω της τις ασθένειες των ανθρώπων. Υπήρχαν περιπτώσεις που, αφού κάποιος άρρωστος την άφησε χαρούμενη και ανανεωμένη, η ηλικιωμένη αρρώστησε.

Μια μέρα ήρθε στη Γερόντισσα Όλγα μια γυναίκα με άρρωστους πνεύμονες. Η μητέρα την έβαλε στο κρεβάτι και τη χτυπούσε στην πλάτη για πολλή ώρα με τις παλάμες της. Η ασθενής ανάρρωσε μετά από αυτό, αλλά η μητέρα έκανε εμετό για αρκετές ημέρες, ήταν ξεκάθαρο ότι πονούσε δυνατά...

Η μητέρα προέβλεψε με τι είδους ασθένεια θα ερχόταν το άτομο σε αυτήν. Μια μέρα πήρε ένα σχοινί και άρχισε να τυλίγει το πόδι της κουβαλώντας το, ήταν φανερό ότι πονούσε... Ξαφνικά χτύπησε η πόρτα. Έρχεται μια γυναίκα και λέει: «Ήρθα στη μητέρα μου για μια ευλογία: πονούσε πολύ το πόδι μου, αλλά ενώ περπατούσα, όλα έμοιαζαν να φεύγουν και δεν πονούσε».

Η Γερόντισσα Όλγα προέβλεψε πολλά γεγονότα στη ζωή της χώρας...
Πολλά χρόνια πριν, η μητέρα Όλγα προέβλεψε την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Η μητέρα είπε: «Έρχονται τρομεροί καιροί. Ποιος θα κρατήσει την πίστη; Τέτοιες δοκιμασίες περιμένουν τους πιστούς! Μερικοί έχουν ήδη πάει ως μάρτυρες για την πίστη...» Όπως όλοι οι άγιοι ανόητοι για χάρη του Χριστού, η μητέρα έδινε προφητικές οδηγίες τις περισσότερες φορές όχι με ευθεία λόγια, αλλά αλληγορικά, με πράξεις...

Κάποτε ήρθε ένας διάκονος με παιδιά στη Μητέρα Όλγα. Η γριά άρχισε να βάζει τον διάκο στο κρεβάτι... Έβγαλε ένα σεντόνι και τύλιξε τον διάκο πάνω από το κεφάλι του. Θυμήθηκαν αυτή τη συνάντηση όταν λίγους μήνες αργότερα πέθανε ο διάκονος...

Υπήρξε μια χρονιά που τα δάση και οι τύρφη έκαιγαν λόγω ενός ζεστού και άνυδρου καλοκαιριού. Η μητέρα είπε μια μέρα αυτό το καλοκαίρι: «Όλοι οι στρατιώτες έπεσαν στην τύρφη και κάηκαν. Ας προσευχηθούμε για αυτούς!». Λίγες μέρες αργότερα, εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι στρατιώτες που πολεμούσαν δασικές πυρκαγιές είχαν καεί σε τύρφη...

Κάποτε κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, τραγούδησε δυνατά, όρθια κοντά στην παραμονή. Ο ιερέας κοίταξε έξω από το βωμό - ποιος έκανε θόρυβο εκεί; - και πήγε να ρωτήσει γιατί η μητέρα παρενέβαινε στην υπηρεσία. Και ο μακαρίτης έψαλε δυνατά ρέκβιεμ, ενθυμούμενος το όνομα του ιερέα που υπηρετούσε. Είπε: «Πες στη μητέρα να σταματήσει να ψέλνει». Όμως η γριά, μη προσέχοντας την προειδοποίηση, τραγούδησε το ρέκβιεμ μέχρι το τέλος. Σύντομα αυτός ο ιερέας πέθανε...»

Η οξυδερκής ηλικιωμένη γυναίκα απαντούσε σε σκέψεις που δεν εκφράστηκαν δυνατά, μερικές φορές έλεγε τα ονόματα αυτών που θα ερχόντουσαν, συχνά έδινε σε αυτούς που ερχόντουσαν να διαβάσουν κάποιο πνευματικό βιβλίο και το άτομο έβρισκε εκεί μια προφητεία ή μια ακριβή απάντηση στην ερώτησή του.

«Κανείς δεν θέλει να προσεύχεται τη νύχτα, χωρίς να κοιμηθεί ούτε μια ώρα !Τότε όλα θα πάνε καλά και ο Θεός θα βοηθήσει!». - είπε.

Ήταν επίσης μια εικόνα: δεν μπορεί κανείς να σταματήσει να κινείται προς τον Θεό. Και ο Κύριος θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου γι' αυτό. Και προειδοποίησε ενάντια στον πνευματικό ύπνο - δεν μπορείς να κοιμηθείς, πρέπει να προσεύχεσαι, δεν μπορείς να σταματήσεις...»

Πάνω απ 'όλα, στη μητέρα δεν άρεσε όταν κάποιος καταδικαζόταν... Απαγόρευσε την καταδίκη, τιμωρούσε για καταδίκη το πιο σοβαρό...

Πνευματικά παιδιά έλεγαν ότι η ηλικιωμένη γυναίκα ταξίδευε συχνά στη Μόσχα με βαριές τσάντες, τις γέμιζε κουρέλια στο σπίτι και πήγαινε να σώσει χαμένες ψυχές. Στο δρόμο, θα ζητήσει από τον έναν ή τον άλλον να βοηθήσει στη μεταφορά μιας βαριάς μπάλας, ενώ η ίδια περπατά δίπλα στον βοηθό και προσεύχεται για τη σωτηρία της ψυχής του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία των πνευματικών τέκνων της μακαρίας Γερόντισσας Όλγας, ήταν ασυνήθιστα δυνατή και δυνατή, σχεδόν ποτέ δεν αρρώστησε και δεν φοβόταν το κρύο ή τη ζέστη ή καμία εργασία. Πολλοί έμειναν έκπληκτοι με το πώς απέκτησε τόση δύναμη και ενέργεια σε εκείνη την ηλικία.

Τον χειμώνα του 1973, η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε ξαφνικά να πνίγεται από έναν βήχα· όταν κλήθηκε ένας γιατρός, «δεν τον άφησε να πλησιάσει».

Λίγο πριν πεθάνει, η ηλικιωμένη γυναίκα είπε στα πνευματικά της παιδιά: «Όταν φύγω, προσευχηθείτε για μένα και θα προσευχηθώ για όλους».

Η μητέρα αρρώστησε λίγο πριν τη γιορτή των Θεοφανείων... Στις τέσσερις το πρωί, η μάνα σιγοψαλούσε: «Άνοιξε μας τις πόρτες του ελέους, Παναγία Θεοτόκο...», και μετά από αυτά τα λόγια ένα θαύμα. συνέβη: το πρόσωπό της φωτίστηκε, έγινε νεότερο, έγινε άσπρο σαν το χιόνι, ολόκληρο το δωμάτιο φώτισε ένα θαυμαστό φως και η ψυχή της αναχώρησε ήσυχα στον Κύριο.

Η μακαριστή Γερόντισσα Όλγα τάφηκε στη νότια πλευρά του ναού στο νεκροταφείο Kalitnikovskoye στη Μόσχα, κοντά στον τοίχο της εκκλησίας. Στον τάφο είναι τοποθετημένος μεγάλος σταυρός από μαύρο μάρμαρο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Γερόντισσα Όλγα υποσχέθηκε στα πνευματικά της παιδιά ότι αν είχαν προβλήματα και ζητούσαν βοήθεια, θα άκουγε και θα βοηθούσε. Εξακολουθεί να βοηθά όλους όσους, πιστεύοντας στη δύναμη των προσευχών του ασκητή, στρέφονται σε αυτήν για προσευχητική βοήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: