Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

30 Δεκεμβρίου – Πριν από 27 χρόνια, ο πρεσβύτερος της Μόσχας, Αρχιερέας Βασίλι Σερεμπρέννικοφ, εκοιμήθη εν Κυρίω /30 Οκτωβρίου 1907 – 30 Δεκεμβρίου 1996/

 30 Δεκεμβρίου – Πριν από 27 χρόνια, ο πρεσβύτερος της Μόσχας, Αρχιερέας Βασίλι Σερεμπρέννικοφ, εκοιμήθη εν Κυρίω /30 Οκτωβρίου 1907 – 30 Δεκεμβρίου 1996/


Ψηλός, αδύνατος, ελαφρώς  με γκρίζα μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω, μικρό γένι και πρόσωπο φορεμένα από αρρώστια και ηλικία. Αυτόςφαινόταν σαν ιερέας από έναν τελείως διαφορετικό, περασμένο αιώνα... Πραγματικά «δεν ήταν από αυτόν τον κόσμο».

Γεννήθηκε στο Τομσκ σε μια ευφυή οικογένεια. Οι παππούδες του ήταν κληρικοί. Ο προπάππος και η προγιαγιά μου από τη μητέρα μου ήταν βαθιά θρησκευόμενοι.

Δεν υπήρχαν άλλα παιδιά στην οικογένεια, εκτός από τον Βασίλι. Όταν αυτός ο μονάκριβος γιος ήταν ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του, ήθελε να «ανάψει ένα κερί στον Θεό» με τη γέννηση και την ανατροφή του αγέννητου παιδιού. Αφού γεννήθηκε το αγόρι, του κοινωνούσε κάθε εβδομάδα.

Ο π. Βασίλι είπε ότι η φυσική της ευγένεια διαλύθηκε με χάρη... Όσο κι αν αγαπούσε τον μονάκριβο γιο της, πρώτα απ' όλα τάιζε πάντα το πιο πεινασμένο παιδί, αν υπήρχε. Έφερε ζητιάνους στο σπίτι. Ο πατέρας Βασίλι θυμήθηκε ότι όταν ήταν ξαπλωμένη σε ένα φέρετρο, το πρόσωπό της έγινε τόσο πνευματικά όμορφο που ήταν αδύνατο να κοιτάξει μακριά... Ο Βασίλι στην εφηβεία του βρέθηκε στα πρόθυρα του θανάτου και συνειδητοποίησε ότι ο Θεός έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση, ο εξομολογητής στο δεύτερο, και ο τρίτος - γονείς.

Οι εξομολογητές του είχαν μεγάλη επιρροή πάνω του στα νιάτα του. Επισκεπτόταν συχνά τη Μονή Ντανιλόφσκι και πήγαινε να εξομολογηθεί στον πατέρα Γεώργιο (Λαβρόφ) /†1932/, τον μελλοντικό μάρτυρα (αγιοποιήθηκε ως άγιος το 2000).

Το 1936, ο Βασίλι παντρεύτηκε. Η σύζυγός του, Margarita Vasilievna, έγινε η πιστή του σύντροφος, μοιράζοντας όλες τις χαρές και τις λύπες με τον ιερέα για 42 χρόνια. Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στην οικογένεια του πατέρα Vasily, ακόμη και πριν από το γάμο, και οι δύο σύζυγοι ήρθαν σε αμοιβαία συμφωνία να ζήσουν σε γάμο ως αδελφός και αδελφή.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Βασίλι Νικολάεβιτς εργάστηκε ως γιατρός σε διάφορα ιδρύματα στη Μόσχα. Στη συνέχεια απολύθηκε λόγω ασθένειας - μια ακατανόητη ασθένεια τον βασάνιζε όλη του τη ζωή, ξεκινώντας από τα φοιτητικά του χρόνια, αλλά ταυτόχρονα χρησίμευσε ως ένα είδος «πέπλου του Θεού», προστατεύοντάς τον από πολλές αντιξοότητες.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του Γεωργίου (1932), άρχισε να απευθύνεται στον Ιερομόναχο Παύλο (Τροΐτσκι). Στη συνέχεια, μια γνωριμία με τον πατέρα Mitrofan από το Ερμιτάζ Zosimova, τότε ήδη κλειστό. Κάποτε του είπε: «Δεν παίρνω κανέναν πνευματικό μου παιδί - δεν ακούει...» Σύντομα άρχισε ο πόλεμος...

Το 1942, ο π.Βασίλι αποφασίζει να αρχίσει την ποιμαντική και ζητά ευλογία από τον Μητροπολίτη Νικολάι (Γιαρούσεβιτς) /†1961/, αλλά ο επίσκοπος δεν βιάζεται να δώσει μια ευλογία, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο διωγμός που ξεκίνησε το 1917 συνεχίστηκε και χιλιάδες ιερείς δολοφονήθηκαν ή εξορίστηκαν.

Ο διωγμός της εκκλησίας δεν τρόμαξε τον πατέρα Βασίλι και με την πρόνοια του Θεού προσπάθησε να γίνει ιερέας. Όταν ενημερώθηκε η πεθερά για τα σχέδιά του, λιποθύμησε.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1948 και αμέσως άρχισαν οι πειρασμοί και οι θλίψεις.

Έχοντας περάσει από το καθαριστικό χωνευτήριο των θλίψεων, ο πατέρας Βασίλι δέχθηκε με όλη του την καρδιά την κατεύθυνση και την καθοδήγηση για την πνευματική του ζωή: είναι δυνατόν να παραδοθεί πλήρως στο θέλημα του Θεού σε αρρώστιες και πόνους και σε προσωρινές θλίψεις. Να υπομένεις τα πάντα σαν να είναι άξια και να νομίζεις ότι αξίζεις ακόμα περισσότερα. ευχαριστώ τον Θεό και αγαπήστε τα βάσανά σας...

Ο πατέρας Βασίλης άρχισε να υπηρετεί στην Εκκλησία του Ιωάννη του Πολεμιστή. Σε αυτήν την εκκλησία, η σύζυγός του Margarita Vasilievna τραγούδησε στη χορωδία. Σεμνή και γοητευτική, με ευαίσθητη, ευγενική ψυχή, η Margarita Vasilievna μετά τη λειτουργία μετατράπηκε σε πνευματική  ενός φιλόξενου σπιτιού. Άκουγε με συμπόνια όποιον πλησίαζε, παρηγορούσε και ενθάρρυνε. Πέθανε απροσδόκητα το 1978. Ο Πατριάρχης Pimen ήρθε να την αποχαιρετήσει /+1990/, και ήρθε και ο πατέρας John Krestyankin /+2006/.

Ο π Βασίλι έμεινε κοντά στους γέροντες του ερημητηρίου του Γκλίνσκ. Ταξίδεψε στην έρημο πολλές φορές, παρά την κακή του υγεία. Συναντήθηκα με τον Γέροντα Σεραφείμ (Ρομάντσοφ) /+1976/, δοξασμένο πλέον ανάμεσα στους αγίους Γκλίνσκι.

Την κύρια θέση στη ζωή του πατέρα Βασιλείου κατείχε η λατρεία, ιδιαίτερα ο εορτασμός της λειτουργίας. Στην ευλαβική λειτουργία της λειτουργίας, ο ιερέας είδε μια πηγή χάρης δύναμης για να φέρει τον ποιμαντικό σταυρό.

Πώς υπηρέτησε τις προσευχές! Σε όλες τις προσευχές, αναφέρθηκαν όλα τα ονόματα: διατάσσονται είκοσι, που σημαίνει ότι διαβάζονται είκοσι προσευχές. Στη Μόσχα δεν υπηρέτησαν πουθενά έτσι - διάβασαν μόνο τρεις προσευχές, προς τον Σωτήρα, τη Μητέρα του Θεού και όλους τους αγίους...

Ήταν γιατρός ανθρώπινων ψυχών και σωμάτων. Έδινε πάντα τις απαραίτητες καθημερινές και πνευματικές συμβουλές και επαναλάμβανε: «Έλα όσο είμαι ζωντανός».

Ο πατέρας Βασίλι ένιωθε τόν άνθρωπο αμέσως. Ήξερε τι ήταν απαραίτητο για ποιον, και φρόντισε για όλες τις ανάγκες μας...

Όταν έκαναν ερωτήσεις, δεν απαντούσε αμέσως - πρώτα προσευχόταν, και ο Κύριος θα του το αποκάλυπτε. Όλα τα έκανε με την προσευχή, ήταν μεγάλος άνθρωπος της προσευχής. Και ο Κύριος με την προσευχή του έδωσε αυτό που ζητούσε, γιατί είχε πίστη καθαρή και δυνατή.

Με έμαθε να μην βιάζομαι σε κανένα σοβαρό θέμα. «Αφήστε τον χρόνο να περάσει», είπε, «τότε θα δείτε τη σωστή απόφαση».

Ο πατέρας Βασίλης ήταν πολύ αδύναμος σωματικά... Έτρωγε πολύ λίγο και όλα ήταν πολτοποιημένα. Δεν έφαγα καθόλου νόστιμο ή γλυκό φαγητό. Το φαγητό συνοδευόταν από σωματικό πόνο. Όμως ο ταλαίπωρος δεν το έδειχνε, τα άντεχε όλα σαν καλόγερος. Ο ίδιος ο ιερέας ντύθηκε πολύ σεμνά. Βοηθούσε όμως απλόχερα τους ανθρώπους – και κρυφά και φανερά...

Όταν ο πατέρας Βασίλι δεν μπορούσε πλέον να υπηρετήσει, ήρθαν στο σπίτι του για να εξομολογηθούν, κάλεσαν, έλαβαν τις απαραίτητες πνευματικές συμβουλές και παρηγοριά. Βοηθούσε τους ανθρώπους μέχρι την τελευταία του μέρα.

Πρόσφατα, ο ιερέας ήταν βαριά άρρωστος, βίωνε συχνά έντονο πόνο και σωματική ταλαιπωρία, αλλά το υπέμεινε χωρίς παράπονο, αποδεχόμενος αυτό ως μια δοκιμασία που έδωσε ο Θεός. Παλιά ρωτούσα: Δεν παραπονιέμαι, έτσι;

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ο θάνατος φαινόταν ακόμα μακρινός. Τη νύχτα, ο ιερέας ένιωσε ότι είχε έρθει το τέλος της γεμάτη βάσανα επίγεια ζωή του. Είπε: «Πεθαίνω (επαναλαμβάνω πολλές φορές), κουράστηκα πολύ να υπομένω τον πόνο».

Λίγο πριν το θάνατό του, το πρόσωπό του έλαμψε ασυνήθιστα. Ξάπλωσε με το πρόσωπο στραμμένο προς την ιερή γωνία όπου φυλάσσονταν τα Τίμια Δώρα. Χαμογέλασε τρεις φορές, σταδιακά η αναπνοή του υποχώρησε και αναχώρησε ειρηνικά στον Κύριο.

Ο πατέρας Βασίλι τάφηκε στο νεκροταφείο Vvedensky στη Μόσχα, όπου θάφτηκαν και μέλη της οικογένειάς του. Τον τάφο επισκέπτονται πνευματικά παιδιά, λάμπει άσβεστο λυχνάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: