Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

🇨🇳🇹🇼Κίνα και Βυζάντιο !!!!


🇨🇳🇹🇼Κίνα και Βυζάντιο 

📜 Οι επαφές Κίνας και Βυζαντίου χρονολογούνται από την Αρχαία Ρωμαϊκή εποχή. Ήταν οι μόνοι δύο πολιτισμοί που δεν αποκόπηκαν από το αρχαίο παρελθόν τους. Παρότι βρίσκονταν μακριά είχαν κατά περιόδους και άμεσες διπλωματικές επαφές αλλά και ανταλλαγή τεχνολογίας.

🧧Στην νέα ιστορία της δυναστείας των Τάνγκ (11ος αιώνας) υπάρχει η εξής περιγραφή* για το Βυζάντιο:

🔺"Το Φου-Λιν (Βυζάντιο) είναι το αρχαίο Τα-Τσιν (Ρωμαϊκή αυτοκρατορία). Βρίσκεται πάνω από τη δυτική θάλασσα (Ινδικός Ωκεανός). Ορισμένοι την αποκαλούν Χάι-Σι-Κούο (“χώρα στα δυτικά της θάλασσας”). Απέχει 40.000 λι από την πρωτεύουσά μας και βρίσκεται στα δυτικά του Σαν (Αρμενία)- βόρεια πηγαίνετε κατευθείαν στη φυλή Κο-σα (Χαζάροι) του Του-τσ'ουε. 

🔺Στα δυτικά συνορεύει στην ακτή της θάλασσας με την πόλη Ali-san (Αλεξάνδρεια;). Στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το Po-si (Περσία). Το έδαφός της ανέρχεται σε 10.000 λι, οι πόλεις είναι τετρακόσιες, οι στρατιώτες ένα εκατομμύριο. 

 🔺Η πρωτεύουσα (Kωνσταντινούπολη) του Φου-Λιν είναι χτισμένη από γρανιτένια πέτρα- η πόλη έχει πλάτος ογδόντα λι- η ανατολική πύλη(Χρυσή πύλη;) έχει ύψος είκοσι τσανγκ (71 μέτρα) και είναι χρυσοποίκιλτη με κίτρινο χρυσό (μπρούντζο). Το βασιλικό παλάτι έχει τρεις πύλες που είναι διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. Στη μεσαία πύλη υπάρχει μια μεγάλη χρυσή ζυγαριά- ένας άνθρωπος φτιαγμένος όλος από χρυσό, στέκεται (κλεψύδρα)

🔺Στο προαύλιο (άτριο) όπου βρίσκεται αυτή η ζυγαριά, κρέμονται δώδεκα μικρές μπάλες, από τις οποίες η μία θα πέφτει κάθε φορά που συμπληρώνεται μια ώρα. Για την κατασκευή των πυλώνων των παλατιών χρησιμοποιούν Σε-Σε, και για την κατασκευή των βασιλικών στύλων των στεγών τους χρησιμοποιούν πετροκρύσταλλο και αδιαφανές γυαλί- για την κατασκευή των δαπέδων χρησιμοποιούν δοκούς από ευωδιαστό ξύλο και κίτρινο χρυσό- τα φύλλα των πτυσσόμενων θυρών τους είναι από ελεφαντόδοντο."

Στην εικόνα, ο αυτοκράτορας Ρενζόνγκ που ενθρονίστηκε το 1022 όταν αυτοκράτορας ήταν ακόμα ο Βασίλειος Β'. 

 *μετάφραση από το αγγλικό κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια: