Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

«Εξελίξεις στην Αμερικανική Ορθοδοξία: το ρεύμα των μεταστροφών».Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου υποδεχόμαστε στις «Κυριακάτικες Συναντήσεις» του Αγίου Ανδρέα στο Κτήμα Συγγρού, τον π. Βασίλειο Θερμό, Καθηγητή στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Εξελίξεις στην Αμερικανική Ορθοδοξία: το ρεύμα των μεταστροφών».
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο π. Βασίλειος Θερμός ύστερα από πρόσκληση του επισκόπου Δυτικής Αμερικής Μάξιμου Βασίλιεβιτς, πραγματοποίησε ένα ταξίδι σε 6 Πολιτείες των ΗΠΑ, μία από τις οποίες ήταν και η Αλάσκα, για να πραγματοποιήσει επισκέψεις και συνεντεύξεις με μεταστραφέντες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να ετοιμάσει ένα βιβλίο για την ψυχολογία της θρησκευτικής μεταστροφής. Καθώς σημειώνει σε ένα άρθρο του «στην Αμερική, όπου η αλλαγή θρησκευτικού περιβάλλοντος είναι μια συνήθης πραγματικότητα, η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται τα περισσότερα νέα μέλη από όλες τις θρησκείες και τις χριστιανικές ομολογίες!» 
( https://www.tanea.gr/print/2023/09/09/world/giati-i-orthodoksia-lfkerdizei-pistous-stis-ipa και https://www.huffingtonpost.gr/entry/eparxiakes-senanteseis-poe-allazoen-te-zoe_gr_6513dd83e4b07c60b51550e0 )
Ο π. Βασίλειος Θερμός θα μοιραστεί μαζί μας με οπτικοακουστικό υλικό τις συναρπαστικές εμπειρίες που αποκόμισε στις 35 αυτές ημέρες της αποδημίας του στην Αμερική, τις 96 περίπου συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με 100 και πλέον ανθρώπους σε διάφορες Ορθόδοξες ενορίες και κοινότητες στην Καλιφόρνια, στη Νεβάδα, στη Γιούτα, στη Μοντάνα, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και στην Αλάσκα. Κυρίως, όμως, θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί η Oρθοδοξία κερδίζει πιστούς στις ΗΠΑ», τι συμβαίνει με τη θρησκευτικότητα στον 21ο αιώνα στην Αμερική και ποια η σημασία του φαινομένου αυτού για μας στην Ελλάδα και για όσους Έλληνες, εκ γενετής Ορθόδοξους, είτε βιώνουν την πίστη τους επιφανειακά και πολιτισμικά είτε την απέρριψαν πριν ουσιαστικά την γνωρίσουν…! 
                                               ***
Οι «Κυριακάτικες Συναντήσεις» του Αγίου Ανδρέα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών στο Κτήμα Συγγρού που στεγάζεται στην παρακείμενη βίλα της Ιφιγένειας Συγγρού και είναι ανοικτές σε όλους. Θα χαρούμε να σας ανταμώσουμε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία που τελείται στον Άγιο Ανδρέα κάθε Κυριακή από τον π. Δημήτριο Λινό, Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής.
Πληροφορίες πρόσβασης:
Στο Κτήμα Συγγρού (έδρα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Λεωφ. Κηφισίας 182, Κηφισιά) μπορείτε να φτάσετε:
Με τρένο: παίρνετε τη γραμμή 1(ηλεκτρικός) προς Κηφισιά και κατεβαίνετε στάση ΚΑΤ. Βγαίνετε από τη πλευρά του ΚΑΤ και κατευθύνεστε προς αυτό. Δεν στρίβετε για ΚΑΤ, αλλά συνεχίζετε ευθεία για να βγείτε στη Λεωφ. Κηφισίας. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η είσοδος του Κτήματος Συγγρού.
Με λεωφορείο: με τα 550, A7 και B7. Με οποιοδήποτε άλλο λεωφορείο που κατευθύνεται προς Κηφισιά. Κατεβαίνετε στάση ΚΑΤ.
Με αυτοκίνητο: Κινούμενοι στη Κηφισίας από κέντρο με κατεύθυνση προς Κηφισιά, στο φανάρι του ΚΑΤ κάνετε δεξιά και μπαίνετε στην είσοδο του Κτήματος Συγγρού και στον χώρο στάθμευσης του ΙΓΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: