Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Πού να ξεκινήσετε την πνευματική σας ζωή;

 


Πού να ξεκινήσετε την πνευματική σας ζωή;

Κάθε άτομο θέλει την ευτυχία για τον εαυτό του, αλλά λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι είναι η ευτυχία και τι αποτελείται. Ακόμα και εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι ο Θεός είναι το υψηλότερο καλό, στην καθημερινή τους ζωή, αναζητούν ευτυχία στη ροη, σε ικανοποιητικά συναισθήματα και πάθη. Λαμβάνουν συνεχή εμπειρία ότι οι κοσμικές απολαύσεις είναι απατηλές και η ψυχή παραμένει άδεια μετά από αυτές, αλλά από συνήθεια προσπαθούν να αρπάξουν και να κρατήσουν τη θολή γλυκύτητα των στιγμών που χάνονται.

Κάθε άνθρωπος θέλει την ευτυχία για τον εαυτό του. Ακόμα και όταν αυτοκτονεί, το κάνει γιατί θεωρεί τον θάνατο μεγαλύτερη ευλογία από τη ζωή. Αν ένας ασκητής παλεύει με τα πάθη, απορρίπτει τον εαυτό του και θυσιάζεται, αυτό το κάνει γιατί αισθάνεται το μεγαλύτερο και διαρκέστερο καλό, που ο χρόνος δεν το αφαιρεί.

Ας κοιτάξουμε στα βάθη της καρδιάς μας και ας το ρωτήσουμε: πότε ήμασταν αληθινά ευτυχισμένοι, πότε βιώσαμε χαρά, σαν την πληρότητα της ύπαρξης, σαν μια αντανάκλαση της ουράνιας χαράς; Θα απαντήσει: σε εκείνες τις στιγμές που νιώσαμε τη χάρη του Θεού - αυτή τη φωτεινή δύναμη που μας αποκάλυψε τη νέα ζωή και το μυστήριο της μεταμόρφωσης. Αλλά η χάρη μπορεί να θυμηθεί, αλλά δεν μπορεί να βιωθεί μέσα από τις αναμνήσεις. Ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στον Θεό με βουλητικές προσπάθειες, με έντονη προσευχή. Αλλά η προσευχή μας είναι κυρίως αδύναμη και απροθυμία. είναι σαν τον άνεμο, που, αφού πέρασε, δεν άφησε κανένα ίχνος. Κάποιος φαύλος κύκλος σχηματίζεται εδώ. Ο άνθρωπος, ξεχνώντας πόσο καλός είναι ο Κύριος, αναζητά την ευτυχία στο εξωτερικό. αυτό το εξωτερικό γεμίζει το μυαλό του με εντυπώσεις και την ψυχή του με πάθη, σαν η ψυχή, όπως και το σώμα, να βρίσκεται στο πεδίο της γήινης βαρύτητας. Η ανθρώπινη ψυχή, γεμάτη γήινες εικόνες και λογισμούς, φαίνεται να έχει φυσικοποιηθεί και να τραχύνεται, δεν έχει δύναμη για προσευχή, χάνει εκείνη την εσωτερική μυστικιστική εμπειρία, που μαρτυρεί ότι ο Κύριος είναι τέλεια χαρά, και η ψυχή είναι πάλι σαν πουλί. με σπασμένα φτερά, κολλάει στο έδαφος.

Κάθε άνθρωπος εύχεται στον εαυτό του ευτυχία. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ταυτιστεί με το σώμα, χάσαμε τη σωστή ιδέα της ψυχής μας και ξεχάσαμε τι είναι το αθάνατο πνεύμα.

Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε την πνευματική μας ζωή; Για να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα άτομο είναι, πρώτα απ 'όλα, το πνεύμα του, ικανό να έρθει σε επικοινωνία με τον Θεό, να κατανοήσει ότι η σωστή αγάπη για τον εαυτό του είναι αγάπη για το πνεύμα του, στο οποίο αντανακλώνται ο ουρανός και η αιωνιότητα.

Θυμάμαι μια φωτογραφία από την παιδική μου ηλικία. Ο μαθητής καλείται στον πίνακα και του ζητείται μάθημα. Γράφει κάτι, η κιμωλία θρυμματίζεται στο χέρι του, αλλά τα γράμματα και οι αριθμοί παραμένουν δυσανάγνωστα. Ο δάσκαλος λέει: «Πρώτα, βρέξτε το πανί και σκουπίστε τον πίνακα και μετά γράψτε».

Το σανίδι είναι η ψυχή μας. Είναι φθαρμένο και γδαρμένο από εξωτερικές εντυπώσεις, πάθη και αμαρτίες. δεν υπάρχει μέρος σε αυτό όπου το δάχτυλο του Θεού θα μπορούσε να απεικονίσει τη γραφή Του. Όταν ένα άτομο δηλητηριάζεται, ο γιατρός του δίνει πρώτα ένα εμετικό για να αφαιρέσει το δηλητήριο από το σώμα και στη συνέχεια του συνταγογραφεί φάρμακα.

Η ίδια η λέξη «ασκητισμός» σημαίνει «κόβω». Ένα άτομο πρέπει να διακόψει ό, τι είναι περιττό, να περιορίσει τις εξωτερικές εντυπώσεις, να θέσει ένα όριο στις πληροφορίες που λαμβάνονται (βγείτε από την αιχμαλωσία του) για να μπορέσετε να εισέλθετε στον εαυτό του. Εδώ βρίσκεται η αρχή της προσευχής, η αναβίωση της. Ένα άτομο μπορεί να κατανοήσει τα λόγια της προσευχής και να τα βιώσει. Σε συμπυκνωμένη προσευχή, η κοινωνία με τον Θεό πραγματοποιείται και ένας άνθρωπος κατανοεί βιωματικά ότι μόνο στο Θεό είναι αληθινή χαρά και αυτή η χαρά φωτίζει τη ζωή του, όχι μόνο αυτόν, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του. Ο άνθρωπος απορρίπτει το χειρότερο για να αποκτήσει το καλύτερο. ΑΑρνείται το χαμηλότερο για να μπορέσει να ανέλθει στο υψηλότερο.

Ο ασκητισμός σας διδάσκει να αγαπάτε σωστά τον εαυτό σας. Η αγάπη για το σώμα γεννά εγωισμό και χονδροειδή πάθη. Η αγάπη για την ψυχή είναι ο εγωκεντρισμός. Και η αγάπη για το πνεύμα του προστατεύει το σαν ένα κόσμημα από ζημιά και βρωμιά και κάνει το ανθρώπινο πνεύμα ικανό να αντανακλά από μόνη της την ακτινοβολία του αιώνιου, θεϊκού φωτός.


 Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Καρελίν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: