Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

5 Μαρτίου - Πριν από 76 χρόνια, η μακαριστή Evdokia Chudinovskaya (Makhonkova) /1870 - 03/05/1948/5 Μαρτίου - Πριν από 76 χρόνια, η μακαριστή Evdokia Chudinovskaya (Makhonkova) /1870 - 03/05/1948/

Για την αληθινή χριστιανική, ασκητική ζωή της,
η μακαρία Ευδοκία απέκτησε καθολική αγάπη και πίστη στην αποτελεσματική δύναμη των προσευχών της προς τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η ίδια η προσωπικότητα της μακαρίας Ευδοκίας έκανε βαθιά εντύπωση. «Επίγειος άγγελος», της φώναξε.

Γεννήθηκε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στην περιοχή Τσελιάμπινσκ.
Τα παιδικά χρόνια της Dunya ήταν γαλήνια, μόνο μέχρι τα επτά της χρόνια, μέχρι το θάνατο της μητέρας της. Ωστόσο, η μητέρα κατάφερε να επενδύσει αγάπη και πραότητα στην κόρη της, η οποία έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής της.

Ο πατέρας παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Η θετή μητέρα δεν συμπάθησε την Ευδοκία, παραπονιόταν συχνά στον άντρα της ότι βλάπτει τα παιδιά της και εκείνος, χωρίς να καταλάβει, άρχισε να χτυπά την κόρη του και να την πετάει στην αυλή.

Και σύντομα αποφάσισε να τη δώσει «στον λαό» - να δουλέψει. Την πήγε σε ένα γειτονικό χωριό, όπου το κορίτσι άρχισε να εργάζεται ως νταντά σε μια οικογένεια με μικρά παιδιά.
Μερικές φορές της έδιναν μια μέρα άδεια και πήγαινε σπίτι κουβαλώντας κύβους ζάχαρης για τα υιοθετημένα αδέρφια της.

Ο δρόμος περνούσε μέσα από το δάσος, και σε αυτό το δάσος μια μέρα ένας ληστής την έπιασε και την πήγε στη δασική καλύβα του. Ο ληστής ανακοίνωσε στην τρομαγμένη κοπέλα ότι χρειαζόταν μια νοικοκυρά που θα του μαγείρευε το φαγητό, θα του έπλυνε τα ρούχα, θα καθάριζε το σπίτι και πρόσθεσε: «Και όταν μεγαλώσεις, θα γίνεις γυναίκα μου».

Στην καλύβα, η Ντούνια είδε την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του προσευχόταν με δάκρυα κάθε μέρα, ζητώντας του να τη βοηθήσει να ξεφύγει.

Μια μέρα αργότερα, φεύγοντας "για να κυνηγήσει", ο ληστής έδεσε την Dunyushka σε μια σημύδα και δεν επέστρεψε για αρκετές ημέρες. Τα κουνούπια και οι μύγες έφαγαν το σώμα της, αλλά δεν μπορούσε να τα διώξει. Τα σχοινιά κόβουν το σώμα και το δέρμα.

Το βράδυ ένας λύκος ήρθε τρέχοντας και κάθισε και την κοιτούσε. Φαινόταν ότι προσπαθούσε να ροκανίσει από το σχοινί, ωστόσο, δεν τα κατάφερε, ροκάνισε και δάγκωσε την άκρη του δακτύλου της κοπέλας. Η Ντούνια ούρλιαξε από τον πόνο και ο λύκος πήδηξε πίσω. Η Ντούνια σταμάτησε να ουρλιάζει και τον έπεισε: «Φάε με!» Όμως ο λύκος ούρλιαξε και έφυγε τρέχοντας.

Ο ληστής επέστρεψε μόνο λίγες μέρες αργότερα, λύνοντας την αιχμάλωτη και φέρνοντάς την στην καλύβα. Για να συνέλθει η Ευδοκία, χρειάστηκε να της ρίξει γάλα στο στόμα για αρκετές μέρες.

Μετά από λίγες μέρες, ανάρρωσε και ένα βράδυ ξύπνησε και άρχισε να προσεύχεται στον Άγιο Νικόλαο και στον δίκαιο Συμεών του Βερχοτούριε. «Δεν θα παντρευτώ για πάντα, δεν θα φάω κρέας και θα έρθω σε σένα!» – υποσχέθηκε αυτό που μου ήρθε στο μυαλό. (Να σημειωθεί ότι εκπλήρωσε όλους τους όρκους της ως ενήλικη).

Η κοπέλα τράβηξε αργά το στρίφωμα τυου φουστανιου που είχε βάλει ο ληστής κάτω από τον εαυτό του, βγήκε από το αμπάρι και έτρεξε. Μετά από αρκετή ώρα, άκουσε ποδοπάτημα: ο ληστής την πρόλαβε.

Έπεσε κάτω από μια σημύδα και κρύφτηκε. Ο ληστής πέρασε τρέχοντας και η Dunya έτρεξε προς την άλλη κατεύθυνση. Τρέχοντας έξω από το δάσος, το πρωί σούρουπο είδε αρκετούς άντρες στην άκρη του δάσους και θέλησε να τους ξεφύγει, αλλά την ηρεμησαν. Άρχισε να τους λέει τι της συνέβη και τότε ένας ληστής έτρεξε έξω από το δάσος. Οι άνδρες τον άρπαξαν και ήθελαν να τον χτυπήσουν, αλλά η Ντούνια λυπήθηκε και του ζήτησε να τον αφήσει να φύγει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η μακαριστή Ευδοκία είπε στα πνευματικά παιδιά ότι οι εχθροί πρέπει να συγχωρεθούν, είπε ότι προσευχήθηκε για τον ληστή, ότι τον είδε σε ουράνια κατοικίες με ένα μπουκέτο ουράνια λουλούδια - ανταμοιβή για τη διατήρηση της παρθενίας της.

Όταν η Ντούνια επέστρεψε στο σπίτι, οι γονείς της δυσκολεύτηκαν να την αναγνωρίσουν. Πριν προλάβουν οι πληγές να επουλωθούν σωστά, έγινε μια νέα δοκιμή.

Το χωριό Τσουντίνοβο βρισκόταν στα σύνορα με το βολοστ των Κιργιζών-Καϊσάκ και οι κάτοικοι της στέπας συνήθιζαν να κλέβουν ανθρώπους, οδηγώντας τους στη σκλαβιά. Αυτό συνέβη με την Dunya, όταν μάζευε μούρα, την απήγαγαν δύο ιππείς «Κιργίζοι» (όπως λέγονταν όλοι οι άνθρωποι της στέπας), την έδεσαν σε ένα άλογο και την οδήγησαν μακριά.

Από τότε που το κορίτσι άρχισε να αντιστέκεται, άρχισαν να τη σέρνουν κατά μήκος του εδάφους (ένας από τους αναβάτες κρατούσε την άκρη του σχοινιού στο χέρι του).

Κοζάκοι που περνούσαν κατά μήκος του δρόμου τους παρατήρησαν και όρμησαν να τους καταδιώξουν. Οι κάτοικοι της στέπας - οι Κιργίζοι - έπιασαν ταχύτητα και την έσυραν κατά μήκος του εδάφους, πάνω από πρέμνα και θάμνους.

Τους έπιασαν και τους συνέλαβαν, αλλά η Dunyushka δεν τους απήγγειλε κατηγορίες, τους ζήτησε να συγχωρήσουν και να απελευθερώσουν τους φτωχούς βοσκούς. Το σώμα της Dunyushka ήταν τόσο παραμορφωμένο που ο πατέρας της την αναγνώρισε μόνο από το δάχτυλό της που είχε πρόσφατα δαγκωθεί.

Οι πληγές που έλαβε το κορίτσι ήταν βαθιές, δεν επουλώθηκαν για πολύ καιρό, μύριζαν άσχημα και πονούσαν για πολλά χρόνια. Την έδιωξαν μάλιστα και από την εκκλησία: «Γιατί ήρθες στην εκκλησία με τέτοια βρώμα!; Γιατρεύσου και έλα!».

Η οικογένεια για την οποία εργαζόταν αρνήθηκε τις υπηρεσίες της· το κορίτσι παρελήφθη από μια χήρα, φοιτήτρια από την εκκλησία Chudinovsky. Ήταν ήδη μεγάλη και δεν έζησε πολύ. Η Ντουνιούσκα ήταν ακόμα κορίτσι όταν προσλήφθηκε σε άλλη οικογένεια.

Οι παππούδες αυτής της οικογένειας συμπεριφέρθηκαν με ευγένεια στο παιδί και το λυπήθηκαν, αλλά οι νεαροί ιδιοκτήτες το έτρεξαν και δεν τσιγκουνεύτηκαν τα χαστούκια.
Έτσι, η νεαρή νοικοκυρά την έστειλε στο χωράφι να τραβήξει λινάρι και την τιμώρησε αυστηρά: «Μέχρι να τελειώσεις το στριπ, μην πας σπίτι!»

Δούλευε εκεί όλη μέρα, οι πληγές της πονούσαν, η πλάτη και τα χέρια της πονούσαν, αλλά η Ντουνιούσκα συνέχισε τη δουλειά της και προσευχόταν στη Μητέρα του Θεού και στον Άγιο Νικόλαο, και η υπομονή και η ταπεινοφροσύνη της δεν πέρασαν χωρίς ανταμοιβή.

Μια μέρα ξαφνικά άκουσε μια απαλή γυναικεία φωνή: «Θεέ με βοήθησε, αγαπητέ μου!» Άσε με να σε βοηθήσω, θα τραβήξω το λινάρι μαζί σου!» Η κοπέλα κοίταξε τριγύρω και είδε μια γυναίκα, λαμπερή και πράη, απόκοσμης ομορφιάς, με ένα μπλε σαλι με άσπρες ρίγες με ένα καλάθι με φράουλες στο χέρι. Υπήρχε μια έντονη γλυκιά μυρωδιά από τα μούρα.

"Ποιος είσαι? – ρώτησε το κορίτσι. «Γιατί θέλεις να με βοηθήσεις;»

Η γυναίκα, αγκαλιάζοντας το κορίτσι, είπε: «Είμαι η Ουράνια Μητέρα σου. Από σήμερα δεν θα είσαι ορφανός, θα είμαι ο μεσολαβητής σου» και άρχισε να τραβάει το λινάρι. Η Ντούνια κοίταξε τα χέρια της και τα χέρια της ήταν όμορφα, όμορφα! Η Ντούνια άρχισε κι αυτή να ασχολείται με το λινάρι, και ιδού, το σερί είχε ήδη τελειώσει!

Κάθισαν στο έδαφος να ξεκουραστούν. Η γυναίκα πέρασε την παλάμη της πάνω από το πρόσωπο της Ντουνιούσκα και το κορίτσι ένιωσε το πρόσωπό της: «Θεία! Το στόμα μου ξαναγύρισε στη θέση του!» (και το σαγόνι της εξαρθρώθηκε όταν οι άνθρωποι της στέπας την έσυραν στο έδαφος). Η γυναίκα πέρασε το χέρι της πάνω από την πλάτη του κοριτσιού και οι πληγές σταμάτησαν να πονούν. Ολα εκτος απο μια.

Η Ντουνιούσκα έχυσε δάκρυα χαράς και γονάτισε μπροστά στη Γυναίκα. Και έσκυψε από πάνω της και είπε: «Μην κλαις, ηρέμησε! Να προσεύχεστε πιο συχνά, να ζητάτε από τον Κύριο τον Θεό. Έχετε ακόμα πολλές δοκιμασίες μπροστά σας, αλλά να είστε υπομονετικοί, πιστέψτε, προσευχηθείτε, να είστε ευγενικοί, να συγχωρείτε τους πάντες!».

Η Dunyushka μεγάλωσε και εργάστηκε «μεταξύ ανθρώπων» χωρίς να έχει τη δική της θέση. Έχοντας γίνει κορίτσι, είχε χαμηλή κοινωνική θέση: εργάτης σε αγρόκτημα, ζητιάνα. Δεν υπήρχαν άνθρωποι πρόθυμοι να της μιλήσουν.

Έχοντας μάθει ότι ένας μοναχός ερημίτης, ο Αναστάσης, ζούσε σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό, τον βρήκε και τον συνάντησε. Ο ερημίτης της έμαθε να διαβάζει και να γράφει και να προσεύχεται.

Αλλά οι κοσμικές φήμες είναι ανελέητες. Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι η Dunyushka πήγαινε στη σπηλιά του ερημίτη και άρχισαν κακές φήμες. Και μάλιστα κατήγγειλαν στην επαρχία ότι έφερε στην αμαρτία έναν ερημίτη που εγκαταστάθηκε δίπλα στο χωριό τους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας έφτασε, ανακοίνωσε την καταγγελία και άρχισε να απαιτεί δημόσια μετάνοια από την Dunya. Το κορίτσι γονάτισε και ρώτησε: «Δεν φταίω σε τίποτα, η Μητέρα του Θεού είναι η εγγύησή μου! Ασε με να φύγω!"

Ο κόσμος ανησύχησε, άλλοι λυπήθηκαν και άλλοι γοητεύονταν: «Έτσι πρέπει! Δεν θα αμαρτήσει με έναν ερημίτη!» Μια γυναίκα συγκεκριμένα ούρλιαξε με αυτόν τον τρόπο. Την νουθέτησαν: «Να φοβάσαι τον Θεό, κι αν αμαρτάνεις;» - "Ναι, ορκίζομαι! Εδώ στέκεται η κόρη μου εκεί, ας πεθάνει, αν αυτό δεν είναι αλήθεια, ορκίζομαι στην υγεία της!».

Ο αστυνομικός διέταξε βασανιστήρια με νερό. Και ήταν χειμώνας, στις Θεοφάνειες παγωνιές. Σαράντα κουβάδες χύθηκαν στην Ευδοκία, τα πόδια της πάγωσαν στο έδαφος, το φόρεμά της πάγωσε σε κρούστα.

Το σώμα της Ντουνιούσκα μεταφέρθηκε στην καλύβα για να ξεπαγώσει. Ενώ έμεινε αναίσθητη για πολλές μέρες από έναν δυνατό πυρετό, ο ερημίτης έμαθε αυτή την ιστορία, ήρθε και αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους. Τότε αποδείχθηκε ότι ο ερημίτης ήταν γυναίκα.

Ο αστυνομικός ήρθε και ζήτησε συγχώρεση από την Dunyushka και εκείνη τον συγχώρεσε πρόθυμα.

Σχεδόν τις ίδιες μέρες, η κόρη εκείνης της κακιάς γυναίκας αρρώστησε, άρχισε να παγώνει και σύντομα πέθανε. Στη συνέχεια, η μητέρα της ζήτησε από τη Dunyushka συγχώρεση σε όλη της τη ζωή και εκείνη της απάντησε: «Ο Κύριος τα βλέπει όλα, ζήτησέ Τον».

Την παραμονή της ανοιξιάτικης γιορτής του Αγίου Νικολάου, ο κόσμος ετοιμαζόταν να πάει στην εκκλησία για την ολονύχτια αγρυπνία και ετοιμαζόταν και η Ντουνιούσκα. Καθάρισαν την αυλή του ιδιοκτήτη και μετά την καλύβα. Και δεν άκουσα κανέναν να μπαίνει στην καλύβα. Κοίταξα τριγύρω - υπήρχε ένας περιπλανώμενος με ένα πάνινο πουκάμισο, μια άδεια τσάντα στον ώμο του, ένα ραβδί, παπούτσια.

Απαντώντας στο βλέμμα της, ο περιπλανώμενος είπε: «Ο Θεός βοηθός, δούλε του Θεού. Κουράστηκες, ορφανό; - και με ένα χαρούμενο βήμα μπήκε στην κόκκινη γωνία και άναψε τη λάμπα. Η Ντούνια κοίταξε μπερδεμένη, μετά έβγαλε μια δέσμη με λινά - τον μοναδικό της πλούτο, που κέρδισε από τους ιδιοκτήτες της - και του το έδωσε ως ελεημοσύνη.

Ο περιπλανώμενος πήρε τον καμβά και τον ακούμπησε στο μεγάλο τραπέζι του κυρίου. «Έλα εδώ, ξάπλωσε», έδειξε προς το τραπέζι. Και πρόσθεσε: «Προσευχηθείτε και ξάπλωσε, ήρθε η ώρα σου!» Τα επίγεια βάσανά σας τελείωσαν. Ο Κύριος με έστειλε για σένα».

Η Ντούνια ήρθε με φόβο, αλλά υπάκουα, προσευχήθηκε και ξάπλωσε στο τραπέζι. Και ο περιπλανώμενος έλαμψε ξαφνικά με ένα απόκοσμο φως, σκύβοντας από πάνω της και έπεσε στη λήθη.

Οι χωρικοί έμειναν έκπληκτοι που το ορφανό πέθανε εν μία νυκτί, χωρίς καν να αρρωστήσει. Την τρίτη μέρα άρχισαν να τελούν την κηδεία. Και στο τέλος της κηδείας, η Dunya ήρθε στη ζωή και κάθισε στο φέρετρο, κρατώντας ένα μπουκέτο με ουράνια λουλούδια στα χέρια της.

Ο φόβος έπεσε σε όσους στέκονταν, όλοι όρμησαν να τρέξουν, άλλοι από την πόρτα, άλλοι έξω από το παράθυρο.
Πρώτος συνήλθε ο ιερέας και είπε: «Πάντα ευλογώντας τον Κύριο ψάλλουμε την Ανάστασή Του: ιδού, μας ανέστησες από τις πύλες των θνητών, καταστρέφοντας τον θάνατο. Γι’ αυτό λέγεται: «Σήκω, κοιμώμενη, ανάστησε από τους νεκρούς και αγίασε Χριστέ, χάρισε μας μεγάλο έλεος». Στη συνέχεια διέταξε τη μητέρα του Ιρίνα να λύσει τα χέρια της Dunyushka, στην οποία ο ευλογημένος έδωσε λουλούδια από τον ουρανό.

Το φέρετρο στο οποίο αναστήθηκε η Ντουνιούσκα στεκόταν στον αχυρώνα για τρία χρόνια· σιτάρι και κριθάρι αποθηκεύονταν σε αυτό και μοιράστηκαν ως ευλογία σε όλους όσους ερχόντουσαν. Και όταν πέθανε ο ιδιοκτήτης, θάφτηκε σε αυτό το φέρετρο.

Τότε η μακαρία μίλησε πολύ για τον άλλο κόσμο, όσα είδε στις ουράνιες κατοικίες και τα κολασμένα μαρτύρια, για τις δοκιμασίες. Και δεν μίλησε καθόλου για τη μοίρα των ανθρώπων που ζουν ακόμα, λέγοντας: δεν μπορούν να ξέρουν. Απλώς επαναλάμβανε ακούραστα: δώσε ελεημοσύνη, θα μας σώσει.

Μετά από αυτό, η Ευδοκία απέκτησε το χάρισμα της θεραπείας, το χάρισμα της προσευχής για τη συγχώρεση των αμαρτωλών, της αποκαλύφθηκε η μεταθανάτια ζωή του ανθρώπου και έλαβε επίσης το χάρισμα της διόρασης.

Είπε ότι θα γινόταν ένας τρομερός πόλεμος με άλλα κράτη, τότε ακόμη πιο τρομερός στη Ρωσία, ότι θα λεηλατούσαν και θα κατέστρεφαν εκκλησίες, θα σκότωναν ιερείς και πιστούς.

Ο Ντουνιούσκα άρχισε να πηγαίνει προσκυνήματα σε μοναστήρια. Ήμουν στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Λευκά Όρη στην περιοχή του Περμ, στους Αγίους Τόπους, στην Ιερουσαλήμ. Επισκέφτηκε επίσης τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, στο Verkhoturye και πολλά άλλα μοναστήρια. Στη συνέχεια έζησε για πολλά χρόνια στο χωριό Chudinovo. Ήρθαν σε αυτήν με τις λύπες, τις λύπες και τα παράπονά τους.

Πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επισκέφτηκε τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Σαρόφ. Στη συνέχεια, ο Τσάρος Νικόλαος Β' και η οικογένειά του ήρθαν για να γιορτάσουν τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Μοναχού.

Μετά την ακολουθία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση. Όταν ο τσάρος άρχισε να κάθεται στο τραπέζι, ο Ντουνιούσκα και ο Πασάς Σαρόφσκαγια τον πλησίασαν για να του δώσουν μια κεντημένη πετσέτα και χαρτοπετσέτες.

Ο βασιλιάς σηκώθηκε και η καρέκλα από κάτω του έπεσε. Αστειεύτηκε: δεν έχασε τον θρόνο του. Και ο Ντουνιούσκα του λέει: "Ναι, Κυρίαρχε. Η ώρα είναι ήδη κοντά. Ετοιμαστείτε, πατέρα, για μεγάλο μαρτύριο".

Το 1922, επειδή εξέθεσε τις αρχές στο κλείσιμο και την καταστροφή εκκλησιών, ο μάρτυς στάλθηκε σε μια φυλακή του Περμ. Αργότερα μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο, κήρυξε ψυχικά ασθενή και αφέθηκε ελεύθερος με τα κατάλληλα έγγραφα. Πήγε στη φυλακή το 1939.

Μετά την αποφυλάκισή της, εξήγησε τον εαυτό της μόνο με χειρονομίες και μίλησε ξανά μόνο μετά τον πόλεμο. Όταν άρχισε να μιλάει, προέβλεψε πολλά για το μέλλον της Ρωσίας και του κόσμου.

Ο θάνατός της ήταν ήσυχος και χαριτωμένος. Διανέμοντας την πενιχρή περιουσία τής στο ναό και στους φτωχούς. Ζήτησε να πάει να πάρει τον ιερέα και να πει στους αρχάριους να έρθουν να πλύνουν το σώμα το βράδυ.

«Κοιτάξτε το θυρεό της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μόλις αρχίσει να λάμπει από τη μια άκρη και φτάσει στην άλλη, θα πάω στον Θεό». Και έτσι έγινε.

Τάφηκε στο χωριό Chudinovo, στην περιοχή Chelyabinsk. Άνθρωποι έρχονται στον τάφο της για θεραπεία από όλη τη Ρωσία.

Επί του παρόντος, μια επιτροπή εργάζεται στην επισκοπή του Τσελιάμπινσκ για τη συλλογή και προετοιμασία υλικού για την αγιοποίηση της Ευδοκίας Τσουντινόφσκαγια ως τοπικά σεβαστή αγία και η βιογραφία της διευκρινίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: