Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς θρησκευτικών εκπομπών ραδιοφωνικού σταθμού στις ΗΠΑ, ο Hank Hanegraaff, απολογητής και γνώστης αιρέσεων, προστίθεται στη λίστα των ευαγγελικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποφάσισαν να προσηλυτιστούν στην Ορθοδοξία.
Ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς θρησκευτικών εκπομπών ραδιοφωνικού σταθμού στις ΗΠΑ, ο Hank Hanegraaff, απολογητής και γνώστης αιρέσεων, προστίθεται στη λίστα των ευαγγελικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποφάσισαν να προσηλυτιστούν στην Ορθοδοξία.

 Γνωστός και ως «Ο άνθρωπος που απαντά στη Βίβλο», ο Hank Hanegraaff προσηλυτίστηκε στην Ορθοδοξία την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου.  Ο Hanegraaff ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Χριστιανικών Ερευνών για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

 Έγραψε 20 βιβλία που εναντιώνονται σε λατρείες, αιρέσεις και μη χριστιανικές δοξασίες και αν μέχρι χθες οι ευαγγελικοί στις ΗΠΑ περηφανεύονταν για έναν δογματικό «υπερήρωα», αυτός ήταν ο Hanegraaff.

 Τώρα, όμως, ο «Άνθρωπος που απαντά με τη Βίβλο» επέλεξε τον δρόμο της Αλήθειας, τον Ορθόδοξο δρόμο.  Ο Hanegraaff, 67 ετών, εμφανίζεται γονατιστός στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στη Σάρλοτ καθώς χρίζεται με άγιο μύρο ως μέρος του τελετουργικού, σύμφωνα με ένα βίντεο της Κυριακής των Βαΐων που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη βάπτιση.

 Η απόφασή του προσέβαλε τους ευαγγελικούς των ΗΠΑ που, μέσω του Bott Radio Network, μιας ισχυρής αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης με 107 ευαγγελικούς σταθμούς, αποφάσισαν να διακόψουν κάθε σχέση μαζί του, κατηγορώντας τον ότι «πρόδωσε τον αληθινό Χριστιανισμό».  Ωστόσο, η απάντησή του ήταν σωστή:

 "Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια!  Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πίστη μου.  Μόλις είδα ότι έτσι λαμβάνω περισσότερη αγάπη από τον Κύριο και Σωτήρα μου Ιησού Χριστό», είπε ο Hanegraaff, ο οποίος δεν προσηλυτίστηκε στην Ορθοδοξία μόνος, αλλά με τη σύζυγό του και τα 12 παιδιά τους.

 Αν και δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ο Hanegraaff δεν είναι ο μόνος που εγκαταλείπει την Ευαγγελική Εκκλησία για να προσηλυτιστεί στην Ορθοδοξία.  Ένα παράδειγμα δίνει ο ιερέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο οποίος λέει ότι από το 2009, όταν άνοιξε η Εκκλησία, ο αριθμός των ενοριτών έχει τριπλασιαστεί και πάνω από το 60% αυτών που τώρα έρχονται σε αυτή την ενορία προσηλυτίζονται.

 Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι πρώην Μορμόνοι και οι υπόλοιποι πρώην Προτεστάντες και Ευαγγελικοί, αλλά και πρώην Καθολικοί.  Αυτό έκανε τη μικρή Εκκλησία όλο και πιο στενή, ειδικά τις αργίες, κάτι που παρατηρήθηκε επίσης την Κυριακή των Βαΐων και την Κυριακή της Ανάστασης.

 Τώρα λοιπόν ο ιερέας της ενορίας ελπίζει να μπορέσει να χτίσει μια μεγαλύτερη Εκκλησία κοντά στη σημερινή.  Η Suzanne και ο Bruce Plympton είναι δύο από τους πρώην Μορμόνους που βρήκαν το δρόμο τους προς την Ορθοδοξία και που έρχονται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

 Άλλοι πρώην Μορμόνοι βρήκαν παρηγοριά στις Ορθόδοξες αδελφές εκκλησίες της Γιούτα: Ρώσικες και Σερβικές.  «Βαπτιστήκαμε στην Ορθοδοξία πριν από εννέα χρόνια», λέει η Σουζάν, η οποία, πριν μεταστραφεί στην Ορθόδοξη πίστη, πήγε και στην ευαγγελική χριστιανική εκκλησία.

 «Πάντα πίστευα στον Θεό, αλλά δεν άλλαξε τη ζωή μου.  Ήθελα να πλησιάσω πιο κοντά Του.  Κατά ειρωνικό τρόπο, η αδερφή μου και η οικογένειά της ανακάλυψαν την Ορθοδοξία ενώ προετοιμαζόταν για μια προτεσταντική αποστολή στη Ρωσία», είπε.

 Ενθαρρυμένη από την αδερφή της, η Σούζαν άρχισε να πηγαίνει σε λειτουργίες σε Ορθόδοξες Εκκλησίες.  Και ήταν, όπως λέει, ένα πολιτισμικό σοκ: γιατί η λειτουργία ήταν εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, και η παραδοσιακή λειτουργική λατρεία απείχε πολύ από τη σταθερή, μουσική, μη λειτουργική ευαγγελική ατμόσφαιρα.

 «Στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα, αλλά συνέχισα να μελετώ, πάντα ήθελα να μάθω την αλήθεια.  Συνειδητοποίησα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εδώ 2000 χρόνια, ότι έχει φυλάξει προσεκτικά τη θεολογία της και δεν έχει επιτρέψει στις λαϊκές δοξασίες να την αλλάξουν.  Η εκκλησία που έχτισε ο Χριστός, που ψάχναμε, ήταν πάντα εδώ», λέει η Σούζαν.

 ☦️ Hank Hanegraaff ☦️

Δεν υπάρχουν σχόλια: