Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΗΓΟΎΜΕΝΟΣ ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ ΙΕΡΆ ΜΟΝΉ ΕΣΦΙΓΜΈΝΟΥ. (1903 - + 1975)


Ηγούμενος Afanasius Esfigmensky (1903 - + 1975)

Ήταν επικεφαλής της μονής από το 1956 έως το 1975.
Από νέος αποφάσισε να γίνει μοναχός και πήγε στον Άθω. Αποδείχθηκε ότι ο Χριστός (έτσι ήταν το όνομα του πατέρα του Αθανάσιου στον κόσμο) δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στα παράλια του Αγίου Όρους, επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Πήγε στην Καβάλα, όπου κουρασμένος, λυπημένος και απένταρος, κάθισε στις σκάλες κοντά στο μαγαζί και άρχισε να κλαίει.
Αυτή την ώρα τον πλησιάζει ένας όμορφος νεαρός και τον ρωτάει: γιατί κλαίς. Ο Χρήστος του είπε για τις δυσκολίες του και την επιθυμία του να πάει στον Άθωνα. «Μην κλαις », του είπε ο νεαρός και του έδωσε 12 δραχμές, που αρκούσαν για να αγοράσουν τρία καρβέλια ψωμί. "Μπορείς να δεις τον Άθω από εδώ; Περπάτα στην ακτή μέχρι να φτάσεις εκεί. Όταν νυχτώνει και κουραστείς, πήγαινε για ύπνο. Όταν φτάσεις στον Άθω, πήγαινε στο πρώτο μοναστήρι που θα είναι στο δρόμο σου και γίνε εκεί μοναχός.
Όπως ανέφερε αργότερα ο Γέροντας Αθανάσιος, ο Φύλακας Άγγελός του μίλησε τότε.
Πέντε μέρες αργότερα έφτασε στο Άγιο Όρος. Ο Χρήστος μπήκε στο πρώτο μοναστήρι στο δρόμο του, ήταν η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, ήταν στον Παράδεισο. Συνέβη την 1η Μαρτίου 1924. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: