Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Μουστογιάννειο Γηροκομείο

Μουστογιάννειο Γηροκομείο
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΠΟΪΪΑΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣΤο Μουστογιάννειο Γηροκομείο βρίσκεται βορειοανατολικά της επαρχίας Γορτυνίας, στο νομό Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, σε μια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόμετρο 850 μέτρων, 1,5 χιλιόμετρο έξω από τα πανέμορφα Τρόπαια με τα παραδοσιακά αμφιθεατρικά πέτρινα κτίσματα
Το οδοιπορικό της διαδρομής είναι 245 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και πηγαίνουμε εκεί ακολουθώντας την ωραιότατη διαδρομή Αθήνα-Κόρινθος-Λεβίδι-Βυτίνα-Λαγκάδια-Τρόπαια, περνώντας ανάμεσα από ελατά, δάση και κεφαλάρια με κρύα νερά.
Ή θέση του Γηροκομείου βρίσκεται κοντά στη συμβολή των δρόμων Τρόπαια-Περδικονέρι και φράγμα του Λάδωνα πόταμου με τη γραφική και πανέμορφη λίμνη, με τα νερά της οποίας παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ - το ρεύμα του Λάδωνα όπως λένε.
Το κτίσμα του γηροκομείου βρίσκεται σε περίοπτη θέση και είναι κτισμένο σε ιδιόκτητη έκταση 10 στρεμμάτων. Είναι διώροφο κτίριο με υπόγειους βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφανείας 2.350 τ.μ. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του υπάρχουν άνετοι χώροι διαμονής 40 κλινών με πλήρη πολυτελή εξοπλισμό. Διαθέτει όλους τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους με σύγχρονες προδιαγραφές, όπως και τμήματα φυσιοθεραπείας, ανάρρωσης, ψυχαγωγίας και διαλέξεων. Παράλληλα υπάρχει υποδομή για τη φιλοξενία προσώπων με ειδικές ανάγκες.
Εξωτερικά το προαύλιο με τον καταπράσινο χώρο του, τα πλακόστρωτα παραδοσιακά μονοπάτια και τα μεγάλα κεραμοσκεπή κιόσκια, είναι ιδανικός για ήρεμους περιπάτους και συζητήσεις, σε ένα φυσικό τοπίο μακριά από το θόρυβο των αστικών κέντρων.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, και το εξειδικευμένο προσωπικό υπό τη διεύθυνση του δραστήριου, ευσεβούς και καλόκαρδου ιερέα Παναγιώτη Ρήγα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη Λειτουργία μιας «στέγης» αγάπης και ανθρωπιάς για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Το Γηροκομείο δημιουργήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος «ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΠΟΪΪΑΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ» με δαπάνες του και από έσοδα τα όποια προήλθαν από την κατάλληλη εκμετάλλευση και χρηστή διοίκηση της περιουσίας πού άφησαν σε αυτό οι τρεις αδελφοί Θεόδωρος, Γεώργιος και Διονύσιος, παιδιά του Ιωάννη Μουστόγιαννη, με καταγωγή από την περιοχή των Τροπαίων.
Σκοπός της δημιουργίας του είναι ή εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, ώστε να βρίσκουν οι άνθρωποι στοργή και θαλπωρή που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Είναι όμως δυνατό να φιλοξενηθούν και άτομα από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όταν υπάρχουν κλίνες.
Το έργο θεμελιώθηκε στις 24 Ιουνίου 2004 και εγκαινιάστηκε, αφού αποπερατώθηκε με την άοκνο φροντίδα του διοικητικού συμβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου 2006 από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρον Χριστόδουλον και με την παρουσία των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου, Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου πολλών βουλευτών και πολιτευτών, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, νομαρχών, δημάρχων, πολλών ιεραρχών και πλήθους κόσμου.
Στην ομιλία του μετά από τον αγιασμό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Το έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί την αποθέωση της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας, της ανθρωπιάς και του πολιτισμού». Υπογράμμισε, στη συνέχεια ότι «είναι ή επιβεβαίωση ενός αλλού κόσμου για τον όποιο αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε» συμπληρώνοντας «σύμφωνα με τις νέες θεωρίες ο άνθρωπος δεν είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού. Στις ήμερες μας εκεί βρίσκονται τα συμφέροντα, το χρήμα, ή ιδιοτέλεια, οι απολαύσεις, οι απολαβές και όχι οι θυσίες.» Και κατέληξε: «Το έργο δείχνει τους ευρύτατους ορίζοντες που είχαν οι δωρητές και οι διάδοχοι τους».
Σήμερα το Μουστογιάννειο Γηροκομείο συμπληρώνει τριετή λειτουργία, φιλοξενεί τριάντα γέροντες και γερόντισσες από διάφορες περιοχές με μοναδική οικονομική επιβάρυνση τους την καταβολή της πενιχρής σύνταξης τους, αφού όλοι τους είναι αγρότες συνταξιούχοι και δε διαθέτουν άλλους πόρους. Το βάρος των υπολοίπων εξόδων, που είναι πολλά, αντιμετωπίζεται από τη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».
οι ανάγκες για τη λειτουργία ενός τέτοιου έργου είναι μεγάλες, ή περιοχή είναι πτωχή και το έργο δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό εκεί οπού υπάρχουν άνθρωποι με δυνατότητες να βοηθήσουν. Θα πρέπει όλοι μας να το επισκεπτόμαστε και να προσφέρουμε ότι μπορούμε και πρώτα από όλα τη στοργική αγάπη μας και μετά ότι άλλο υλικό αγαθό διαθέτουμε πού το έχουν ανάγκη (χρήμα, τρόφιμα, ρουχισμό, κ.λπ.).

ΒΙΒΛ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ στους ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΈΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: