Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΝΕΥΜAΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Π. ΛΟΥΚΑ HARTUHG ΣΤΟ DALLAS ΤΟΥ ΟΡΕΓΚΟΝ (OREGON U.S.A)


ΤΟ DALLAS είναι ένα ταπεινό, όμορφο, μικρό, ήσυχο χωριουδάκι με λίγους κατοίκους, οι περισσότεροι των οποίων είναι προτεστάντες, ή ακόμη και άπιστοι ή άθεοι. Στην άκρη όμως του χωρίου αυτού υπάρχει μία μικρή ορθόδοξη εκκλησία, πού ή καμπάνα της κάθε Κυριακή και γιορτή χτυπά γλυκά, αφυπνιστικά και καλεί τους κατοίκους σ' αυτήν, δίνοντας τους το μήνυμα «...ώρα ημάς ήδη εξ ύπνου εγερθήναι» (Ρωμ. ιγ'11).
Είναι σαν ένας φάρος που φωτίζει τον λαό, τον καθήμενον «εν σκότει, εν χώρα και σκιά θανάτου...» (Ματθ. δ' 16,17). Μια ελπίδα ότι θα ανατείλει και σ' αυτούς τους ανθρώπους το Φως το Αληθινόν.
Κάποια Αμερικανίδα δώρησε το οικόπεδο αυτό μαζί με το κτίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Λειτουργός είναι ένας εξαίρετος Αμερικανός, πού σπούδασε στην Ελλάδα, έμαθε την ελληνική γλώσσα, συνδέθηκε με παραδοσιακούς ορθοδόξους κληρικούς, και για τον λόγο αυτό απέκτησε ορθόδοξο παραδοσιακό φρόνημα.
Ό ιερεύς αυτός του Υψίστου επέλεξε ανάμεσα στην δόξα και τον πλούτο, πού του πρότειναν σε άλλο μέρος της Αμερικής, την αφάνεια και την φτώχεια και προ πάντων την γλυκύτατη ειρήνη της καρδιάς, ως σημάδι για να παραμείνει στον τόπο αυτό, όπως του είχε προαναγγείλει ο Γέροντας Εφραίμ από την Αριζόνα.
Ό π. Λουκάς ζει με την οικογένεια του, πού αποτελείται από την πρεσβυτέρα Αικατερίνη —επίσης Αμερικανίδα—, τις δύο τους κόρες Θεοφανώ και Μαριάμ και τον υιό τους Ιωάννη. Σε λίγους μήνες περιμένουν και το τέταρτο παιδί τους. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να διαμορφωθεί ο χώρος του Ί. Ναού —διότι ήταν προηγουμένως σχολή χορού—, καθώς και το περιβάλλον γύρω από την εκκλησία και ή κατοικία οπού θα έμενε ο Ιερέας με την οικογένεια του. Ή πρεσβυτέρα είναι συνοδοιπόρος, βοηθός και συνεργάτης του π. Λουκά. Είναι ή πολλά «κοπιώσα εν Κυρίω», διότι οι κάτοικοι είναι προτεστάντες και δεν βοηθούν. Κάποιες οικογένειες ορθοδόξων μετακόμισαν κοντά στην περιοχή αύτη, για να στηρίξουν τον π. Λουκά και το έργο του. Θαύμασα την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία, την εργατικότητα του ιερέως αυτού.
Κυριακή πρωί, ή λατρευτική ζωή άρχισε με το Μεσονυκτικόν, ακολούθησε Όρθρος και θ. Λειτουργία, βέβαια στ' αγγλικά. Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ακολούθησε φλογερό κήρυγμα εκ μέρους του ιερέως. Άλλοι από τους πιστούς κάθονταν στο δάπεδο και άλλοι σε πάγκους. Στην θ. Λειτουργία παρευρέθηκε και ένας κατηχούμενος. Ας ευχηθούμε, ο Κύριος να ευλόγηση τους κόπους του π. Λουκά και ν'
αυξηθεί το ποίμνιο του· και πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό, διότι τελείται ορθόδοξη θ. Λειτουργία και αγιάζεται ο τόπος και αναστέλλεται το κακό. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας παρακαθίσαμε σε τράπεζα πού ευλόγησε ο Ιερέας στην παρακείμενη μικρή αίθουσα. Έπαιρνε ο καθένας σε πιάτο από τα φαγητά, γλυκά, φρούτα, πού έφεραν οι εκκλησιαζόμενοι. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται στις ενορίες και Ί. Μονές της Αμερικής.
Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της Ιεραποστολής, στον όποιο ο π. Λουκάς κατασκευάζει εικόνες. Είναι μία μεγάλη αίθουσα με κατάλληλα μηχανήματα, πού άλλα κόβουν τα ξύλα, αλλά πλαστικοποιούν τις εικόνες και στη συνέχεια τις κολλούν στο ξύλο. Τις ετοιμάζουν και τις διοχετεύουν στις διάφορες ενορίες και Ιερές Μονές για τις εκθέσεις τους. Εκεί εργάζεται ο π. Λουκάς με συνεργάτη τον ψάλτη του Ιερού Ναού και κάποιο άλλο άτομο, για τα προς το ζην. Ως γνωστόν, οι κληρικοί στην Αμερική δεν έχουν μισθό όπως στην Ελλάδα.
Χρειάστηκε να καταβληθούν κόποι, να χυθεί ίδρωτας πολύς, για να διαμορφωθεί ή αίθουσα στην σημερινή της μορφή, διότι παλαιότερα ο χώρος αυτός ήταν στάβλος με άλογα. Σήμερα αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο Ιεραποστολής, διότι διαδίδονται ορθόδοξα πατερικά, απολογητικά και αντιαιρετικά βιβλία, μεταφρασμένα στ' αγγλικά από αγωνιστή παραδοσιακό κληρικό, και εκτυπώνονται αλλά στην Ελλάδα και άλλα στην Κίνα. Τα βιβλία αναφέρονται σε μεγάλους και μικρά παιδιά. Μελετώντας τα βιβλία αυτά καλοπροαίρετοι άνθρωποι προβληματίζονται για το «πιστεύω» τους. Ψάχνουν για την Αλήθεια, και έτσι βρίσκουν τον ορθό δρόμο. Μ' αυτό τον τρόπο διαδίδεται ή Ορθοδοξία στην Αμερική και σώζονται ψυχές. Ό λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος των Πατέρων και των Αγίων κηρύσσεται, καλλιεργείται και καρποφορεί. Το έργο ευοδούται πλουσίως, διότι ξεκίνησε με την ευχή του αγίου Γέροντος Έφραίμ του Φιλοθείτου, του οποίου ή φωτισμένη και ασκητική παρουσία αποτελεί μεγάλη ευλογία για ολόκληρη την Αμερική και τον Καναδά. Άλλαξε την πορεία της ζωής πολλών ανθρώπων.
Όμως οι κόποι του π. Λουκά δεν σταματούν έως εδώ. Μαζί με την πρεσβυτέρα έχουν αναλάβει την κατ' οίκον διδασκαλία, μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Δεν τα στέλνουν σε δημόσιο σχολείο, για να τα προστατέψουν από την διαφθορά, την ανηθικότητα, την βία, την τρομοκρατία, την αθεΐα και ότι άλλο σάπιο και άσχημο μπορεί κανείς να φανταστή. Στις τσάντες κάποιων παιδιών βρέθηκαν πιστόλια και μαχαίρια. Ό π. Λουκάς και ή πρεσβυτέρα διδάσκουν τα παιδιά τους με δικές τους επιλογές την διδακτέα ύλη, τα εξετάζουν, στο τέλος της χρονιάς δίδουν εξετάσεις και τα γραπτά τους τα στέλνουν στην επιτροπή, ή όποια τα επικυρώνει και εγκρίνει την προαγωγή τους στην άλλη ταξί. Το ίδιο παράδειγμα ακολουθούν και άλλες ορθόδοξες οικογένειες.
Πόσο αγρυπνούν κάποιοι γονείς και θυσιάζονται για τα παιδιά τους! Βάζουν τον εαυτό τους μπροστά σαν τείχος, για να μη φθάσουν το: άθεα και ανήθικα μηνύματα στα παιδιά τους, για να εμποδίζουν το ρεύμα του κάκου και της αμαρτίας να τ' αγγίξει.
Βέβαια αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι γονείς. Άλλοι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο διότι εργάζονται, άλλοι δεν έχουν τις δυνατότητες και τις γνώσεις. Σε κάποιες ενορίες λειτουργούν ιδιωτικά ορθόδοξα σχολεία. Έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους να κάνουν κάθε μήνα επίσκεψη σε κοντινό ορθόδοξο μοναστήρι. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους επισκέπτονται την Ιερά Μονή και εκεί γίνεται το μάθημα, πού είναι ορθόδοξη κατήχηση. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα, όπως στα αλλά σχολεία, και επί πλέον θρησκευτικά - ορθόδοξη κατήχηση. οι διδάσκαλοι επιλέγονται με ορθόδοξα κριτήρια. Ό Κύριος δίδει πάντοτε λύσεις και διεξόδους σε δύσκολα προβλήματα και κρίσιμες εποχές.
Μήπως σε κάτι μπορούμε να τους μιμηθούμε κ' εμείς;
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΠΙΘΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: