Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ό άγιος Βασίλειος του Όστρόγκ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ.29/04/2018


Ό άγιος Βασίλειος του Όστρόγκ


Ό Βασίλειος γεννήθηκε στο χωριό Πόποβ της Ερζεγοβίνης από απλούς και θεοσεβούμενους γονείς. Από νέος ήταν έμπλεος αγάπης για την Εκκλησία του Θεού- όταν έφθασε σε ώριμη ηλικία πήγε στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τρεμπίνγιε, όπου ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα.


Ώς μοναχός ό Βασίλειος έγινε γρήγορα γνωστός για την επιμελή και εξαιρετική ασκητική πολιτεία του. Αναλάμβανε τα πιο βαριά και δύσκολα ασκητικά παλαίσματα. Αργότερα έξελέγη, παρά τή θέλησή του, επίσκοπος Ζαχουμίου και Σκεντερίας.  Ώς ιεράρχης έζησε αρχικά στο μοναστήριΤβέρντος και από εκεί ό καλός ποιμένας ενίσχυε το ποίμνιό του στην Ορθόδοξη πίστη, προστατεύοντας το από τις βιαιότητες των Τούρκων και τις μεθοδείες των Λατίνων. 

Όταν ό Βασίλειος πιέστηκε υπερβολικά από τούς εχθρούς του και το μοναστήρι του Τβέρντος καταστράφηκε απ' τούς Τούρκους, τότε μετέβη στο Όστρόγκ εκεί έζησε βίο αυστηρής ασκήσεως, σκέποντας παράλληλα το ποίμνιό του με την αδιάλειπτη και θερμή προσευχή του.Αναπαύτηκε εν ειρήνη του Κυρίου τον 16ο αιώνα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη τα λείψανά του, πού παραμένουν άφθαρτα και θαυματουργούν μέχρι τις ημέρες μας, Τα θαύματα πού ενεργούνται πάνω άπ’ τον τάφο του όσιου Βασιλείου του Όστρόγκ είναι αναρίθμητα. Χριστιανοί άλλα και Μουσουλμάνοι προστρέχουν στα άφθορα λείψανά του και θεραπεύονται από τις πιο βαριές ασθένειες και θλίψεις. Κάθε χρόνο τελείται εκεί μια πανεθνική συνάθροιση προς τιμήν του, τήν ημέρα της Πεντηκοστής.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: