Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

Παραβολή .Ο Χριστός περιπλανώμενος

 


Παραβολή .Ο Χριστός περιπλανώμενος

Μια μέρα, ο Χριστός και ο Απόστολος Πέτρος έφτασαν αργά το βράδυ στο χωριό. Ο  Κύριος ήθελε να αναζητήσει διανυκτέρευση σε μια φτωχή καλύβα , αλλά ο Πέτρος επέμενε ότι θα μπορούσαν να πάνε σε την ένα  από τα πλούσια σπίτια, όπου υπήρχαν πολλά σε όλους. Ο Κύριος δεν τον κράτησε. τον άφησε να φύγει και έμεινε  δίπλα στην φτωχή καλύβα. Ο Πέτρος πήγε στο πολύ πλούσιο σπίτι. "Εδώ, υπάρχει  αφθονία, ότι  εδώ θα δώσουν ένα καλό δείπνο και ένα καλό ύπνο!" αλλά έκανε λάθος. Η κυρία αρνήθηκε σθεναρά:

"Δεν έχω δείπνο η καλό φαγητό είναι όλα τα δωμάτια κλεισμένα!"

Ο Πέτρος ήταν θυμωμένος, αλλά δεν έχασε την ελπίδα και πήγε σε άλλο σπίτι. Τόσο εδώ όσο και στο τρίτο σπίτι πήρε ακριβώς την ίδια άρνηση. Με ενόχληση, επέστρεψε τελικά στον Σωτήρα.

"Ας κοιτάξουμε σε αυτή την φτωχή καλύβα ", είπε ο Κύριος, και οι δύο εισήλθαν στο σπίτι.

Βρήκαν τα  παιδιά στο τραπέζι. Η φτώχεια ήταν ορατή παντού. "Λοιπόν, δεν θα είμαστε ευπρόσδεκτοι, σκέφτηκε ο Πέτρος," η ίδια η γυναίκα δεν έχει τίποτα! "Ήταν λάθος. Όταν ο Κύριος ζήτησε δείπνο και να περάσουν νύχτα, η χήρα απάντησε:

- Αν δεν περιφρονείς ότι τί έχω, χαίρομαι πολύ να σου φέρω ότι έχω.

Ο Κύριος ήταν ευχαριστημένος με τα πάντα. Η χήρα σηκώθηκε αμέσως και βγήκε έξω. Λίγο αργότερα επέστρεψε και έφερε ένα φλιτζάνι σούπα. Η  σούπα δεν ήταν αρκετά λιπαρή. Αυτό είχε  μαγειρεύει συμφώνα με αυτό που μπορούσε

"Πέτρο", λέει ο Σωτήρας, "μετρά τα μάτια που επιπλέουν στη σούπα!"

Ο απόστολος μετρούσε τα μάτια υπήρχαν πάνω από εξήντα, και στη συνέχεια, χωρίς να τα υπολογίσει επιμελώς. Όταν έφαγαν και σηκώθηκα να πάνε  στη σοφίτα , όπου η χήρα είχε προετοιμάσει τα κρεβάτια τους, ο Σωτήρας μέτρησε  τόσα χρυσά νομίσματα όσα μάτια υπήρχαν στην σούπα και τα έδωσε  στη χήρα . Η φτωχή γυναίκα δεν ήξερε τι να κάνει από την χαρά.

Νωρίς το πρωί  πήγε σε ένα κοντινό πλούσιο σπίτι για γάλα για να  ετοιμάσει ένα καλό πρωινό για τους ξένους κι  είπε στην οικοδέσποινα Πόσο γενναιόδωρα οι  ξένοι της φερθήκαν για την  κακή σούπα: έδωσαν όσα χρυσά νομίσματα κολυμπούσαν στα μάτια  της  σούπας. Η πλούσια αγρότισσα  έμεινε άφωνη  για τα χρήματα. Είπε στην  χήρα ότι θα μαγειρέψει ίδια για τους ξένους , ότι η ίδια θέλησε να τους προσκαλέσει, και ότι η σούπα θα ήταν καλύτερη προετοιμασμένη  . Όταν η χήρα είπε τον διάλογο αυτόν στον Πέτρο και ο Πέτρος  στον Σωτήρα, ο Κύριος είπε:

- Έλα, Πέτρο!

Πήγαν στο σπίτι αυτής της αγροτικής γυναίκας, συνοδευόμενη από τις ευλογίες της χήρας. Ο πλούσια χωρικός τους έφτιαξε σούπα λίπους. "Αν πληρώσουν τόσο γενναιόδωρα για μια λεπτή σούπα", σκέφτηκε, "πώς θα πληρώσουν για μια  καλή!"

"Πέτρος", λέει ο Κύριος, "μετρά τα μάτια που επιπλέουν στο σούπα".

- Ω Κύριε! - αναφώνησε ο Πέτρος, στον οποίο η σούπα φάνηκε πολύ νόστιμη, - η σούπα είναι τόσο καλή που έχει το λίπος παντού. Η κυρία αξίζει να  αποζημιωθεί δύο φορές περισσότερο.

Φεύγοντας  ο Κύριος έδωσε στην γυναίκα αγρότισσα μόνο ένα χρυσό . Ήταν στενοχωρημένη  με αυτό, αλλά ο Κύριος δεν της έδωσε τίποτα περισσότερο: "Τόσα μάτια, τόσο λίγο χρυσάφι;”

Ο Πέτρος καταδίκασε τον Κύριο στο δρόμο, αλλά ο Κύριος είπε:

- Πέτρο, όχι με το μέγεθος της αξιοπρέπειας του δώρου, αλλά με αυτόν τον εσωτερικό σκοπό με τον οποίο δίνεται. Πραγματικά, σου λέω, η λεπτή σούπα της χήρας είναι εξήντα φορές πιο αξία από την υπέροχη σούπα της πλούσιας αγρότισσας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: