Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» απέσπασε πρόσφατα Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, οίκοθεν, Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.


«Βέβαια και χρησιμοποιούσε την καμπάνα ο παπα-Γρηγόρης. Σηκωνόταν πάντα νωρίτερα, ετοίμαζε τον άρτο κι έκανε τον όρθρο. Και βάραγε την καμπάνα για να ξυπνήσω και να πάω στην εκκλησία όπου τον έβρισκα κατά τη διάρκεια του όρθρου».
Λάμπης Καλόφωνος, μεταφορέας προμηθειών στις Στροφάδες

Σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές των ελληνικών θαλασσών βρίσκεται το μικροσκοπικό νησί Σταμφάνη, που μαζί με τη νησίδα Άρπυια σχηματίζει το σύμπλεγμα των Στροφάδων. Είναι ένα νησάκι με έκταση 1,5 τετρ. χλμ. περίπου, 27 μίλια νοτίως της Ζακύνθου. Παρότι άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες, φιλοξενεί ένα μοναδικό μνημείο, ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα με εκκλησία που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα. Το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1997 και σήμερα στέκει εγκαταλειμμένο. 

Ο τελευταίος μοναχός πέθανε το 2017, μετά από 38 χρόνια αφοσίωσης και σχεδόν απομόνωσης. Το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) με τις φωτογραφίες του Robert McCabe και κείμενα από την Κατερίνα Λυμπεροπούλου, έχει σκοπό να μιλήσει στον κόσμο για την Ιερά Μονή των Στροφάδων και να εντείνει το ενδιαφέρον για τη διάσωσή της. Στον πυρήνα του είναι τα λόγια του ίδιου του τελευταίου μοναχού της, του πατέρα Γρηγόρη, ο οποίος «ξεναγεί» τον αναγνώστη σ’ αυτό το ιστορικό μοναστήρι – στα παρεκκλήσια του, στην Τραπεζαρία, στους μύλους, στους φούρνους και στις κατοικίες – αλλά και στις φυσικές ομορφιές του νησιού όπως απεικονίζονται στις υπέροχες φωτογραφίες του McCabe. 

Οι μαρτυρίες του καραβοκύρη που πήγαινε προμήθειες στον πατέρα Γρηγόρη, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα που κάποτε ήταν ο μόνος σύντροφός του στο νησί, «ντύνουν» με λόγο τις φωτογραφίες αυτές – όπως και τα κείμενα για την ιστορία, τη γεωλογία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των Στροφάδων, αλλά και τα σχέδια που παρουσιάζουν τις φάσεις κατασκευής του μοναστηριού. Οι Στροφάδες θα αποτυπωθούν για πάντα στη μνήμη όποιου διαβάσει το βιβλίο και κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος από το ιστορικό καστρομονάστηρό τους. 

Το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» απέσπασε πρόσφατα Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, οίκοθεν, Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: