Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Εκδημία Αρχιμανδρίτου π. Ευθυμίου Δανηλάτου

Εκδημία Αρχιμανδρίτου π. Ευθυμίου Δανηλάτου

Το απόγευμα της Τετάρτης προ των Βαΐων ο Αρχιμανδρίτης π.Ευθύμιος Δανηλάτος, ο Αγιορείτης, παρέδωσε την αφοσιωμένη στην υπηρεσία της Εκκλησίας ψυχή του εις χείρας Θεού Ζώντος. Ο μακαριστός, πλέον, Αρχιμανδρίτης προ ολίγων ημερών είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αρκετά, με αποτέλεσμα να εκδημήσει προς τον Ποθούμενο Σωτήρα μας.
   Η εξόδιος ακολουθία ενώπιον του σκήνους του τελέσθηκε στην εν Αγίω Όρει καλύβη των τριών νέων Οσιομαρτύρων Ακακίου, Ευθυμίου και Ιγνατίου, σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης.
 
   Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.Χρυσόστομος καθηκόντως τέλεσε εξίσου την νεκρώσιμη ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στα Βίλια Αττικής, όπου ο ακάματος Ιερομόναχος υπηρέτησε επί τεσσαρακονταετία, διανύοντας αναρίθμητες φορές την απόσταση Αγίου Όρους-Αττικής. Με το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε καταλλήλως για το μυστήριο του θανάτου καθώς και για την προσωπικότητα του μακαριστού.
   Ο μακαριστός π. Ευθύμιος εκ νεότητος αγάπησε τον Ιησού Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του, γεγονός που αποδεικνύεται από την νεανική αφιέρωση του στην Μοναχική Πολιτεία. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, μετά τη συμπλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών κατέφυγε στο Αγιώνυμο Όρος, όπου αφιερώθηκε ως Μοναχός στο Κελί των Αγίων τριών νέων Οσιομαρτύρων Ακακίου, Ευθυμίου και Ιγνατίου της ιβηριτικής Σκήτης του Τιμίου Προδρόμου. Η προθυμία του στην διακονία των λοιπών αδελφών και η σταθερότητα του χαρακτήρα του αποτέλεσαν την αφορμή για να δεχθεί την Χάρη τόσο του πρώτου, όσο και του δευτέρου βαθμού της Ιερωσύνης από τα σεπτά χέρια του μακαριστού πολιού Μητροπολίτου Αττικής και Διαυλείας κυρού Ακακίου.
   Το 1982 ανέλαβε ως τακτικός εφημέριος στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Βιλίων, ενώ παράλληλα δίχως να υπολογίζει τους κόπους έσπευδε να υπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες και άλλων πνευματικών καθιδρυμάτων της Αττικής. Η ανιδιοτελής προσφορά του στον συνάνθρωπο εκτιμήθηκε από πολλούς ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι τον αγάπησαν σαν πατέρα και αδελφό. Οι δε σοφές πνευματικές συμβουλές που με αγωνία έδινε σε όσους προσέτρεχαν στο πετραχήλι του, αλλά και οι διοικητικές του ικανότητες τον ανέδειξαν Γέροντα του Κελίου των τριών Οσιομαρτύρων στα ευλογημένα χώματα του Περιβολιού της Παναγιάς, εκεί όπου αναπαύεται πιά το σκήνος του έως την τελική ανάσταση.
   Με την ανθρώπινη λύπη για τον πρόσκαιρο χωρισμό, αλλά με βέβαιη την πίστη ότι ο θάνατος για τους Χριστιανούς έχει νικηθεί από τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας, η Ιερά Μητρόπολη μας, την οποία ο μακαριστός με ζήλο διακόνησε κατά το μέγιστον κομμάτι της επίγειας ζωής του, προσδίδει τον τελευταίο ασπασμό.
Είθε ο Αναστάς εκ των νεκρών Κύριος μας να ανταμείψει τους κόπους, την θυσιαστική διακονία και την αγάπη του πολυσέβαστου πατρός Ευθυμίου με την αναπαύση της ψυχής του στην χορεία των Δικαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: