Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τιμήθηκε για πρώτη φορά, η μνήμη του 11 χρονου Αγίου Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς από την Σερβία

 


Σε χωριό της Βοσνίας τελέστηκε λειτουργία προς τιμή του Νεομάρτυρα Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς, ενός 11χρονου αγοριού που σκοτώθηκε από Αλβανούς μουσουλμάνους 

 
 

Ο νεομάρτυρας Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς, ένα Σέρβο αγόρι που αγιοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, τιμήθηκε για πρώτη φορά στο βοσνιακό χωριό Drinjace.Πριν από τριάντα χρόνια, τέτοια μέρα, δολοφονήθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από μια Αλβανίδα. 

 
 

 

 
 

Η θεία λειτουργία έγινε στην εκκλησία του ιερού διακόνου Avvakum στο χωριό Drinyache κοντά στην πόλη Zvornik, όχι μακριά από την οποία ζούσε η οικογένεια του αγοριού στο χωριό Kamenitsa. Το μαρτύριο του αγοριού έγινε σύμβολο των παιδικών δεινών του πολέμου στη Βοσνία. 

Ο ιερέας Marko Danoilovich στο κήρυγμά του είπε ότι ο Slobodan πήγε στη ζωή με ανοιχτές αγκάλες και με τον ίδιο τρόπο πήγε στους εχθρούς του. Σύμφωνα με τον κληρικό, το έγκλημά τους δεν καταδικάστηκε όπως έπρεπε, όπως και τα εγκλήματα κατά του σερβικού λαού σε αυτόν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον πατέρα Μάρκο, στα μάτια των δυτικών χωρών, τα εγκλήματα κατά των Σέρβων δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα εγκλήματα κατά άλλων λαών. 

«Μέσα από το πρίσμα του πόνου του μικρού Σλόμπονταν, πρέπει να δούμε τα βάσανα κάθε παιδιού στον πόλεμο, ανεξάρτητα από το πώς λέγεται», είπε ο πατέρας Μάρκο. 

Ο Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς σκοτώθηκε από την  Ελφέτ Βέσελι, η οποία πολέμησε υπέρ των Βόσνιων Ισλαμιστών. Όταν άρχισαν οι σφαγές κατά των Σέρβων στο χωριό, η οικογένεια Στογιάνοβιτς πήγε σε ένα γειτονικό χωριό για να επισκεφτεί συγγενείς, αλλά το αγόρι θυμήθηκε ότι δεν είχε λύσει το αγαπημένο του κουτάβι. Οι γονείς απαγόρευσαν στον γιο τους να επιστρέψει στο χωριό, αλλά, έχοντας ακούσει το γάβγισμα του κατοικίδιου ζώου του από μακριά, ο Σλόμπονταν έτρεξε κοντά του. Στην αυλή του σπιτιού τον συνάντησαν Ισλαμιστές που τον κατέσφαξαν  

 
 

Το σώμα του Σλόμπονταν βρέθηκε τον Ιούνιο του 1993 σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στην Τζοσανίτσα. Σύμφωνα με τον παθολόγο, το αγόρι βρέθηκε να φέρει πολυάριθμα θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι και το σώμα, που του προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής και μετά θάνατον. Του έκοψαν το αυτί, του έγιναν κοψίματα στο στομάχι με αιχμηρό αντικείμενο και μια σφαίρα χτύπησε τον κρόταφο από κοντά. 

 
 

Η δολοφόνος βρέθηκε στην Ελβετία, αλλά μόλις το 2019 δικάστηκε. Έλαβε την ελάχιστη ποινή, παρά τα αποδεδειγμένα γεγονότα του εγκλήματος. 

 
 

Σέρβοι από το Ζβόρνικ, των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή αγνοήθηκαν, πρόκειται να στήσουν μνημείο στον νεομάρτυρα Σλόμπονταν Καμενίτσκι στην πόλη. https://agapotonxristo.blogspot.com/2022/08/12.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: