Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ( Καρελίν ). ΤΟ ΜΝΗΜΌΣΥΝΟ.Πίστη, ελπίδα και αγάπη είναι τριαδικές. Αλλά η πίστη είναι το πρώτο στάδιο της πνευματικής ανόδου. προκαλεί προσοχή και ενισχύει την υπομονή στην προσευχή.
Η προσεκτική προσευχή δίνει σε ένα άτομο κάποιο είδος μυστηριώδους ειδοποίησης ότι έχει ακουστεί από τον Θεό. Η ελπίδα διώχνει την αμφιβολία και προσελκύει τη χάρη στην ψυχή, η οποία αποκαλύπτεται ως αγάπη. Τότε κάποιος προσεύχεται για τους εχθρούς του όπως και για φίλους, και δεν θέλει να τιμωρηθεί κανείς γι' αυτόν. Προσεύχεται για την ευημερία των παραβατών του και τους συγχωρεί, ακόμα κι αν δεν ζήτησαν συγχώρεση. Τα ονόματα των εχθρών στο μνημείο είναι το κλειδί για το πνευματικό θησαυροφυλάκιο, αυτή είναι η φωτιά που καίει τον φθόνο σαν άχυρο, διώχνει από την καρδιά τον θυμό και την εκδίκηση σαν φίδι και «λιώνει» τους εχθρούς σε φίλους. Η προσευχή με συγκέντρωση και προσοχή είναι τόσο επώδυνη όσο το να χύνεις αίμα, επομένως ένα μνημείο μοιάζει με ένα αόρατο πεδίο μάχης. Αλλά μετά από ένθερμη προσευχή για τους γείτονές του, ο άνθρωπος αισθάνεται ειρήνη συνείδησης και τη χαρά της νίκης.

Ένα μνημόσυνο είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στον εκλιπόντα το χρέος που μας μένει. Ένα μνημείο είναι μια σφραγισμένη επιστολή που αποστέλλεται στον Θεό. Ένα μνημόσυνο είναι μια δοκιμασία πίστης, μια εκδήλωση ελπίδας, μια επιβεβαίωση αγάπης, είναι μια αποκάλυψη αυτού που κρύβεται στην καρδιά μας: συμπόνια ή αδιαφορία, τη ζεστασιά της άνοιξης ή το κρύο του χειμώνα. Το μνημόσυνο είναι μια προετοιμασία για τον θάνατο του καθενός, όταν η ψυχή θα συναντηθεί από εκείνους που αγάπησε, για τους οποίους προσευχήθηκε, που προηγήθηκαν στο μονοπάτι προς την αιωνιότητα. Το μνημόσυνο είναι ένα γεύμα στο σπίτι σας για τους φτωχούς και τους περιπλανώμενους και μια γιορτή αγάπης για φίλους. Η απρόσεκτη προσευχή είναι σαν ένα τραπέζι καλυμμένο με τραπεζομάντιλο, αλλά χωρίς φαγητό: προσκάλεσες καλεσμένους και τους άφησες πεινασμένους. Η απρόσεκτη προσευχή είναι καθρέφτης της υποκρισίας σου.

Το μνημόσυνο είναι ένα πανί με το οποίο μπορείτε να σκουπίσετε τα δάκρυα όσων πενθούν ή όσων προσβάλλονται από εσάς. Ένα μνημόσυνο είναι ένα σκοινί που κατεβαίνουν σε όσους βρίσκονται στην κόλαση, όπως ρίχνουν ένα σκοινί σε κάποιον που πιάνεται σε μια πισίνα. Το μνημόσυνο, που σερβίρεται στο βωμό για τη λειτουργία, γίνεται σαν τους κόλπους του Αβραάμ, όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη βρίσκουν γαλήνη. Αν διαβάσετε το μνημόσυνο με προσοχή, τότε μοιάζει με ουρανό διάστικτο με αστραφτερά αστέρια, και όταν είστε απρόσεκτοι, μοιάζει με ουρανό καλυμμένο με σύννεφα.

Ο αμαρτωλός είναι εχθρός της ψυχής του, που υποφέρει όχι μόνο τον επόμενο αιώνα, αλλά και εδώ στη γη, αν και ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται, όπως δεν καταλαβαίνει κάποιος που γεννήθηκε στη φυλακή ότι στερείται το φως του ήλιου. Αλλά ακόμα και στην ψυχή ενός αμαρτωλού ζει μια ορισμένη λαχτάρα για τα ουράνια πράγματα, και επομένως τα ονόματα εκείνων που έχασαν τον Θεό είναι σαν τα γεμάτα δάκρυα μάτια του πνεύματός τους, που απευθύνονται σε εσάς με προσευχή.
Ένα μνημόσυνο είναι μια ευκαιρία να κάνουμε καλό στους ανθρώπους πάντα και παντού. Όταν ένα άτομο προσεύχεται από καρδιάς για τους άλλους, τότε οι Φύλακες Άγγελοί του προσεύχονται για αυτόν. Επομένως, το μνημοσυνο μετατρέπεται σε μια από τις πηγές πνευματικού φωτός για τον εαυτό σας και η προσευχή σας, όπως το ανακλώμενο φως, ενισχυμένο από τις προσευχές των Αγγέλων, επιστρέφει σε εσάς. Το μνημείο είναι ένας κουμπαράς πνευματικής ελεημοσύνης και ο Φύλακας Άγγελός σας θα το βάλει στη ζυγαριά της δικαιοσύνης του Θεού την ημέρα της Κρίσεως. και τότε θα δεις ότι κάθε προσευχή σου, σαν δύο διλεπτα χήρας, θα είναι σαν ράβδος χρυσού. Ένα μνημόσυνο είναι προάγγελος της μελλοντικής σας συνάντησης με εκείνους για τους οποίους προσευχηθήκατε και που θα σας ευγνωμονούν περισσότερο από τους πεινασμένους σε αυτόν που τους τάισε. Η υψηλότερη ευτυχία ενός ανθρώπου είναι η ικανότητα να αγαπά. Η αγάπη είναι η ίδια η ζωή, και ένα μνημόσυνο είναι μια ευκαιρία να μαθαίνουμε καθημερινά την επιστήμη της αγάπης των ανθρώπων.

Στον εορτασμό, τα μονοπάτια φαίνεται να διασταυρώνονται: από καρδιά σε καρδιά - αυτά στη γη. Η προσευχή για όσους σωθούν είναι ένα μονοπάτι που πηγαίνει στον ουρανό. Η προσευχή για όσους καταδικάζονται είναι μια ακτίνα που κατεβαίνει στην άβυσσο της κόλασης. Αυτά τα μονοπάτια, που τέμνονται μεταξύ τους, σχηματίζουν έναν σταυρό.

Ο Κύριος είπε: «Με το μέτρο που χρησιμοποιείς, θα μετρηθεί σε σένα» και πάλι: Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί θα λάβουν έλεος. Το μνημόσυνό σας, αν το ανοίγετε τόσο συχνά όσο τα φτερά ενός πουλιού, δίνει ελπίδα ότι το όνομά σας θα γραφτεί στο αιώνιο Μνημείο στον ουρανό - στη μνήμη του Θεού. Αρχιμανδρίτης ΡαφαήλΚαρελίν ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: