Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Πρωτοπρεσβύτερος Valentin Biryukov .Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη ΜΈΡΟΣ ΠΡΏΤΟ.Στις θλίψεις... πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον πλησίον μας».

«Έχοντας βιώσει τα πάντα άσχημα, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ξέρω τη γεύση της θλίψης, έμαθα να συμπονώ τους γείτονές μου, να καταλαβαίνω τη θλίψη των άλλων. Στις θλίψεις - παρόντες και μελλοντικες - πρέπει να μάθουμε ιδιαίτερα να αγαπάμε τους γείτονές μας», γράφει ο 82χρονος αρχιερέας Βαλεντίν Μπιριούκοφ από την πόλη Μπερντσκ της περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ, στο βιβλίο του «Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη». Ο ίδιος υπέμεινε τέτοιες θλίψεις που δεν μπορούν να βιώσουν όλοι. 


Και τώρα θέλει να δανείσει ποιμαντικό ώμο σε όσους σκοντάφτουν, αβέβαιοι, απελπισμένοι και αδύναμοι στην πίστη, στη θεία πνευματική λύπη και να την ανακουφίσουν. Ο αρχιερέας Valentin Biryukov υπηρετεί ως ιερέας για σχεδόν 30 χρόνια. Καταγόμενος από το χωριό Kolyvanskoye των Αλτάι, ως παιδί επέζησε της εκποίησης, όταν εκατοντάδες οικογένειες ρίχτηκαν σε βέβαιο θάνατο στην απομακρυσμένη τάιγκα χωρίς κανένα μέσο επιβίωσης. Στρατιώτης πρώτης γραμμής, υπερασπιστής του Λένινγκραντ, βραβευμένος με στρατιωτικές παραγγελίες και μετάλλια, γνωρίζει την αξία της εργασίας από μικρός.


 Επίγειος και πνευματικός κόπος. Ανέθρεψε έναν άξιο καρπό - ανέθρεψε τρεις γιους ιερείς. Ο πατέρας Valentin Biryukov, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, διατήρησε την παιδική του πίστη και παρέμεινε ανοιχτός με αγνή καρδιά τόσο στον Θεό όσο και στους ανθρώπους. «Αγαπητά παιδιά, αγαπητοί άνθρωποι του Θεού, γίνετε στρατιώτες, υπερασπιστείτε την ουράνια αγάπη, την αιώνια αλήθεια», θα έβαζα αυτά τα λόγια του πατέρα Βαλεντίν, που απευθύνονται σε όλους μας, ως επίγραφο του βιβλίου του. 


Νιώθεις την απλότητα της πίστης στην καρδιά σου όταν διαβάζεις τις φαινομενικά έξυπνες ιστορίες του Αρχιερέα Βαλεντίν - ιστορίες, όπως τις αποκαλεί ο ίδιος, «για τη σωτηρία της ψυχής». Όμως μέσα από αυτές τις -πότε συνηθισμένες, άλλοτε εκπληκτικές- ιστορίες ξεχύνεται πάνω μας η μεγάλη αγάπη του Θεού. Η ζωή έφερε τον πατέρα Βαλεντίν μαζί με καταπληκτικούς ανθρώπους - ασκητές, μάντεις και εξομολογητές, ελάχιστα γνωστούς στον κόσμο, αλλά επιδεικνύοντας μια ακλόνητη πίστη στην Πρόνοια του Θεού, μια πίστη που κάνει θαύματα. Με τη χάρη του Θεού, πολλά γεγονότα αυτής της ζωής είχαν προβλεφθεί γι 'αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της θαυματουργής θεραπείας της Claudia Ustyuzhanina - 16 χρόνια πριν από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Barnaul και τάραξαν την πίστη Ρωσία εκείνη την εποχή. 


Ο πατέρας Βαλεντίν έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα - να διακρίνει στους άλλους ανθρώπους την απλότητα της πίστης που είναι χαρακτηριστική για τον εαυτό του, να εξηγεί τα πιο μπερδεμένα πράγματα με μια έξυπνη, καθαρή καρδιά. Μη όντας θεολόγος, βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις τόσο για τον Προτεστάντη, τον χαμένο αμαρτωλό όσο και για τον εξαιρετικά ευφυή άθεο. Και αυτά τα λόγια συχνά αγγίζουν την ψυχή, γιατί λέγονται από τα βάθη μιας εκπληκτικά πιστής και αγαπημένης καρδιάς. Σε όλες τις ιστορίες που είπε, μπορεί κανείς να νιώσει την επιθυμία της ψυχής για τη Βασιλεία των Ουρανών, την ακούραστη αναζήτησή της. Επομένως, ακόμη και στις ιστορίες για τις πιο σοβαρές θλίψεις, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στον Θεό δεν σβήνουν.

Ο Αρχιμ. Alexy (Polikarpov), ηγούμενος της Μονής Danilov στη Μόσχα

Αντί για πρόλογο

Δεν υπάρχουν σχόλια: