Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Πρωτοπρεσβύτερος Valentin Biryukov .Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη.ΜΕΡΟΣ ΔΈΚΑΤΌ ΈΒΔΟΜΟ!Το μυστικό κατόρθωμα του μοναχού Λεοντίου

Το μυστικό κατόρθωμα του μοναχού Λεοντίου

Υπάρχουν τόσοι πολλοί άγιοι του Θεού γύρω μας που δεν γνωρίζουμε. Μόνο ο Κύριος ξέρει ποια βιβλία προσευχής πραγματοποιούν τους αόρατους άθλους τους δίπλα μας. Ο Κύριος μου έδωσε την εγγύηση να συναντήσω έναν από αυτούς - τον εξόριστο μοναχό Λεοντή. Εξορίστηκε το 1930 στην περιοχή Narym από τον Pochaev. Οι εξόριστοι στην τάιγκα έχτισαν το χωριό Tatarinskoye, και 40 χιλιόμετρα μακριά έφτιαξε τον εαυτό του ένα κελί - μια καλύβα 3 επί 4 μέτρα, χωρίς παράθυρα, μόνο με μια μικρή πόρτα από την οποία έμπαινε στα γόνατά του - και προσευχήθηκε εκεί, όπως στο ένα μοναστήρι. 


Έτρωγε μούρα, μανιτάρια, κουκουνάρι και φύτεψε πατάτες στην τάιγκα. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο είχα ακούσει πολλά για αυτόν τον διορατικό.Κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσευχόταν θερμά για τον στρατό μας να νικήσει τους Ναζί και να έρθει η ειρήνη στη Ρωσία. 


Και ο εξόριστος μοναχός είχε άλλη μυστική δουλειά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπήρχαν θεριζοαλωνιστικές μηχανές, δεν έμειναν άνδρες στο χωριό - όλοι πήγαιναν στο μέτωπο. Και το κούρεμα και το θερισμό του ψωμιού με δρεπάνι έπρεπε να το κάνουν οι γυναίκες, οι πολύτεκνοι και οι άρρωστοι. Ο επιστάτης μοίρασε ποιος θα θερίσει ποια λωρίδα με το δρεπάνι. Έτσι, ο μοναχός Λεόντιος ήξερε πού βρισκόταν η λωρίδα μιας πολύτεκνης μητέρας: ερχόταν τη νύχτα, την πίεζε με ένα δρεπάνι, έβαζε τα στάχυα σε σωρούς - το μόνο που έμενε ήταν να δέσει τα στάχυα. Μια εργάτρια έρχεται στην λωρίδα της το πρωί και εκπλήσσεται: «Τι είναι αυτό;» Χθες, μετά το σκοτάδι, φαινόταν να έχω μετακινήσει όλα τα στάχυα. Από πού προήλθαν οι σωροί; Ποιος έκανε τη δουλειά για μένα; 


Και κανείς δεν ήξερε ποιος βοηθούσε κρυφά τις γυναίκες. Ο μοναχός Λεόντιος έκρυψε τις καλές του πράξεις και δεν καμάρωνε, όπως συνήθως καμαρώνουν όλοι. Έτσι δούλεψε σε όλο τον πόλεμο. Προσευχήθηκα και δούλεψα. Και οι εκκλησίες έκλεισαν εκείνα τα χρόνια. Οκτώ χιλιόμετρα από το Kolpashev μας στο χωριό Togur υπήρχε η εκκλησία της Ανάστασης του Χριστού, που καθαγιάστηκε από τον Άγιο Ιωάννη του Tobolsk. Όταν ο ναός αυτός καταλήφθηκε από συλλογικό αγρόκτημα, δημιουργήθηκε εκεί μια αποθήκη σιτηρών. Το 1946, πριν επιστραφεί ο ναός στην εκκλησία, συνέβη ένα εκπληκτικό γεγονός. 


Οι κάτοικοι των Τογούρ που περνούσαν από το ναό είδαν από τα παράθυρα ότι πολλά κεριά έκαιγαν σε ένα κηροπήγιο στο βωμό. Λαχάνιασαν και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Πλησιάσαμε την εξώπορτα - υπήρχε μια κλειδαριά. Και ποιος θα οργανώσει υπηρεσία στον σιταποθήκη; Έτρεξαν να βρουν τον αποθηκάριο, που ήταν υπεύθυνος για τα σιτηρά, και τον κάλεσαν. Κοίταξε επίσης έξω από το παράθυρο - ναι, τα κεριά έκαιγαν. 


Άνοιξαν την εκκλησία, μπήκαν μέσα - και δεν ήταν κανείς εκεί. Ούτε κηροπήγιο, ούτε κεριά. Αλλά μόλις βγήκαμε από την εκκλησία, μπορούσαμε να δούμε ξανά από το τζάμι: κεριά έκαιγαν στο βωμό. Έχει μαζευτεί κόσμος από όλο το χωριό, όλοι βλέπουν ένα φανερό θαύμα από το δρόμο, αλλά κανείς δεν είναι στην εκκλησία. Και όλοι κατάλαβαν: δεν ήταν τυχαίο ότι αυτό το όραμα συνέβη - ήταν απαραίτητο να ανοίξει ο ναός. 


Κάλεσαν τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής, ήρθε και τα είδε μόνος του σε όλα. Δεν είχε πού να πάει: όλο το χωριό, σαν ένα άτομο, ήρθε κοντά του: να ανοίξει το ναό! Μετά αφαίρεσαν τα σιτηρά από το δωμάτιο, τα έπλυναν όλα, τα καθάρισαν. Ο ιερέας όμως είχε φύγει για πολύ καιρό. Αλλά οι άνθρωποι έρχονταν στο ναό και προσευχόντουσαν οι ίδιοι. Ο μοναχός Λεόντι ερχόταν επίσης συνεχώς στην εκκλησία - πριν από όλους τους άλλους, αν και έπρεπε να περπατήσει 50 χιλιόμετρα από το κελί του κοντά στον Ταταρίνσκι μέχρι το ναό. 


Ήταν ήδη γέρος, ξερός, ξερός, αλλά ο Κύριος του έδωσε δύναμη για τέτοια κατορθώματα. Θα έρθει πρώτος στην εκκλησία, θα σταθεί σε μια γωνιά και θα προσευχηθεί. Και ξέρει τα πάντα για όλους όσους έρχονται - ο Κύριος του αποκάλυψε τις σκέψεις τους. Άκουσα μια ιστορία για μια από αυτές τις περιπτώσεις. Μια γυναίκα ήρθε στο ναό, σταυρώθηκε και έκανε τρείς μετάνοιες.


Στέκεται και σκέφτεται: «Κύριε, ήρθα να προσευχηθώ στην εκκλησία, αλλά ποιος θα ταΐσει το γουρουνάκι, ποιος θα το δώσει στα κοτόπουλα;» Και ο μοναχός Λεόντιος γνώριζε τις σκέψεις των ανθρώπων. Του αποκαλύφθηκε από τον Κύριο ότι αυτή η γυναίκα σκέφτηκε έτσι. Στάθηκε μακριά της - σε μια γωνιά του ναού. Ανέβηκε, στάθηκε δίπλα του, σταυρώθηκε, προσκύνησε και είπε για να ακούσει η γυναίκα: «Κύριε, ήρθα στην εκκλησία, αλλά ποιος θα ταΐσει το γουρουνάκι, ποιος θα το δώσει στα κοτόπουλα;» Η γυναίκα, σοκαρισμένη, έπεσε στα πόδια του: «Παππού, λες τις σκέψεις μου!» Αυτό σκέφτηκα! «Ήρθες να προσευχηθείς στον Θεό», της απαντά, «για να ζητήσεις συγχώρεση για τις αμαρτίες σου, αλλά εσύ ο ίδιος σκέφτεσαι ένα γουρουνάκι... Ήξερα αυτόν τον διορατικό Λεόντιο». Μετά τον πόλεμο, ήμουν ενορίτης του ίδιου Ναού της Αναστάσεως με αυτόν και έψελνε στη χορωδία. Ο Λεόντιος θα μπορούσε να πει για κάθε άτομο: να εκθέσει τις σκέψεις του και να αναγνωρίσει ποιος έχει τι είδους προβλήματα και να προβλέψει το μέλλον - όχι για κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά για να πει τι είδους ζωή θα έχουμε. Πολλά από αυτά που άκουσα από αυτόν έγιναν πραγματικότητα. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Υπέροχο στο πνεύμα. Αναπαύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50 και τάφηκε στον Ταταρίνσκι. Η ζωή του ήταν σαν ένα αναμμένο κερί, που έκαιγε για τους ανθρώπους με τη δύναμη της προσευχής ακόμα και σε μια άδεια, κλειστή εκκλησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: