Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ ( Καρελίν ). Η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται Θρίαμβος της Ορθοδοξίας. Αυτή η λέξη ακούγεται σαν νικηφόρος ύμνος στη δόξα της Αγίας Εκκλησίας.
 Η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται Θρίαμβος της Ορθοδοξίας. Αυτή η λέξη ακούγεται σαν νικηφόρος ύμνος στη δόξα της Αγίας Εκκλησίας.


Η Εκκλησία είναι ο στύλος και το θεμέλιο της αλήθειας, το μυστικό σώμα του Σωτήρος Χριστού. Η Εκκλησία είναι το αιώνιο φως, η χάρη του Θεού, που αγκαλιάζει ανθρώπους και αγγέλους.

Η Εκκλησία ονομάζεται Νύμφη του Χριστού, για την οποία ο Κύριος έχυσε το Θείο Του αίμα. Αυτό σημαίνει ότι όσο βρισκόμαστε στην Εκκλησία, βρισκόμαστε στην αγάπη του Σωτήρος Χριστού, ζεσταινόμαστε κάτω από τις ακτίνες του Θείου ελέους Του.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει λάθη, δεν μπορεί να πει ψέματα, δεν μπορεί να διδάξει την αμαρτία, γιατί είναι το σώμα του Χριστού Σωτήρος, είναι άρρηκτα ενωμένη με την Ουράνια Εκκλησία. Το Σύμβολο της Πίστεως λέει: «Πιστεύω... στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία», που σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε αυτό που δέχεται η Εκκλησία, να απορρίψουμε ό,τι απορρίπτει και να αναζητήσουμε τη σωτηρία μας μόνο σε αυτήν.

Ο πλήρης θρίαμβος της Εκκλησίας θα αποκαλυφθεί στην αιωνιότητα - σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, τη μεγαλοπρέπεια και τη λάμψη της. Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας στη γη έγκειται στο γεγονός ότι η σωτηρία και η αιώνια ζωή είναι δυνατή μόνο μέσω της χάριτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Η Εκκλησία είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε στον κόσμο, θα σε προστατεύσει και θα σε σώσει. Η εκκλησία είναι ο φράκτης της στάνης του Χριστού. Όσο είσαι μέσα σε αυτόν τον φράχτη, είσαι ασφαλής· αν τον αφήσεις, θα σε απαγάγει ένα άγριο πνευματικό θηρίο».

Ο Ιερομάρτυρας Κυπριανός από την Καρχηδόνα παρομοιάζει μια ψυχή αποκομμένη από την Εκκλησία με μια ακτίνα που αποκόπτεται από μια πηγή φωτός, με ένα ρυάκι που χωρίζεται από μια πηγή, με ένα κλαδί που έχει αφαιρεθεί από ένα δέντρο. Και ο μακαριστός Αυγουστίνος, σαν να λέμε, τραβάει μια γραμμή κάτω από όλα αυτά: «Χωρίς Εκκλησία μπορείς να πιστέψεις στον Θεό, χωρίς Εκκλησία μπορείς να ομολογήσεις την Αγία Τριάδα, να έχεις το Ευαγγέλιο και να το κηρύξεις ακόμη. Το μόνο που δεν γίνεται χωρίς την Εκκλησία είναι η σωτηρία!». Ας θυμηθούμε λοιπόν τη μεγάλη εντολή: «Σε όποιον η Εκκλησία δεν είναι Μητέρα, ο Θεός δεν είναι Πατέρας!». Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Καρελίν ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: