Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ. ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ.


Στο διάστημα της ποιμαντορίας του ό επίσκοπος Ανδρόνικος πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση πολλών κοινωφελών έργων. Ορισμένα απ' αυτά ίσως να μη θεωρούνταν σημαντικά, αν γίνονταν σε άλλες περιοχές, για τη στέπα του Ομσκ, όμως, ήταν ζωτικής σημασίας. Έτσι, για παράδειγμα, με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκε ή ετήσια φύτευση απ' όλους τούς μαθητές καρποφόρων δένδρων και λαχανόκηπων, ώστε, όπως έγραφε, «τα παιδιά να αποκτούν την άλλοτε τόσο θερμή σε κάθε Ρώσο αλλά τώρα, δυστυχώς, σχεδόν εξατμισμένη αγάπη προς τη φύση πού μας περιβάλλει. Ή φύση μας αποκαλύπτει με τρόπο εκπληκτικό τον δημιουργό της και δημιουργό μας Θεό. Κάθε χορταράκι στο λιβάδι, κάθε πουλάκι στον αέρα, κάθε ποταμάκι στη ρεματιά μιλάει στην τρυφερή παιδική ψυχή για τον Θεό, πού γεμίζει με την παρουσία Του το σύμπαν...».

Στην πόλη Σεμιπαλατίνσκ ίδρυσε ταχύρρυθμα παιδαγωγικά σεμινάρια για εκατό δασκάλους των εκκλησιαστικών δημοτικών σχολείων της επαρχίας. Στο Ομσκ ίδρυσε επιμορφωτικές σχολές ποιμαντικής για τούς ιερείς. Με τις σχολές αυτές, αφενός, και με την προσωπική του εντατική δραστηριότητα, αφετέρου, αναβάθμισε το ποιμαντικό έργο και ενέπνευσε πνευματικό ζήλο σε όλους τούς ορθοδόξους κατοίκους της Δυτικής Σιβηρίας. Ίδρυσε, επίσης, σχολές διακονισσών και ιεροψαλτών, καθώς και ανοιχτές σχολές εκλαϊκευμένων θεολογικών σπουδών για κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι κληρικοί, πού είχαν αυξηθεί λόγω της ιδρύσεως πολλών νέων ενοριών, διεκδικούσαν αύξηση αποδοχών, καθώς οι μισθοί τους ήταν πράγματι πενιχροί. Ό ιεράρχης, όμως, βλέποντας τη θλιβερή κατάσταση της χώρας, δεν συμφωνούσε. Σ' έναν αρχιερατικό επίτροπο, πού πρότεινε αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου, έγραψε:

«Μη στηρίζετε πολλές ελπίδες στην κρατική μισθοδοσία. Πρώτα απ' όλα στον ταπεινό ορθόδοξο κλήρο μας δεν θα δώσει ποτέ το ρωσικό κράτος τον γενναίο μισθό πού δίνει στους Γερμανούς πάστορες και στους Πολωνούς φραγκοπαπάδες. Έπειτα, κι αυτός ακόμα ό ανεπαρκής μισθός σας μπορεί να γίνει θανάσιμη θηλιά στα χέρια τραπεζιτών και πιστωτών. Αν, πάλι. ο μισθός αυτός αυξηθεί, ό λαός θα πάψει να προσφέρει χρήματα στην Εκκλησία. Έτσι αύτη, σε περίπτωση χωρισμού της από το Κράτος, θα στερηθεί και τη μισθοδοσία των κληρικών της από το Δημόσιο και τις προσφορές του λαού».

Άγιος Ανδρόνικος αρχιεπίσκοπος Περμ (1870-1918)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: