Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

ΛΟΓΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.Στο χωριό Σεβαστούπολ ό ιεράρχης ρώτησε τούς μαθητές ποιες προσευχές γνώριζαν. Επειδή δεν απαντούσαν ικανοποιητικά, τους είπε:

«Ή προσευχή δεν είναι μάθημα, πού το διαβάζουμε μόνο όταν μας το ζητούν. Πάντοτε πρέπει να προσευχόμαστε... Όταν προσεύχεσαι, μιλάς με τον Θεό. Πώς θα Τού ζητήσεις κάτι, λοιπόν, αν δεν γνωρίζεις να προσεύχεσαι; Απ όλα μας τα έργα ή προσευχή είναι το πιο σπουδαίο και το πιο ιερό».

Και αφού νουθέτησε κατάλληλα τα παιδιά, στράφηκε στους γονείς τους:

«Να προσέχετε τα παιδιά σας. Να τα συνδέετε με τον Θεό... Αν τα αναθρέφετε με «αγωγή και νουθεσίες σύμφωνες με το θέλημα του Κυρίου» (Εφ. 6:4), και αυτά, μεγαλώνοντας, πάρουν κακό δρόμο, ό Θεός δεν θα σας καταλογίσει ένοχη. Αν, όμως, δεν τα αναθρέψετε σωστά, θα δώσετε λόγο σ` Εκείνον για το παραστράτημα τους. Εύκολα ισιώνει κανείς ένα νεαρό δένδρο και δύσκολα ένα γέρικο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά: Σαν τα δενδράκια, εύκολα μπορεί κανείς να τα στρέψει προς την πλευρά πού θέλει, δηλαδή είτε προς το καλό είτε προς το κακό.

»Πολλοί γονείς και κακό παράδειγμα δίνουν στα παιδιά τους και την καλή νουθέτηση τους παραμελούν. Άλλοι, πάλι, δεν τούς δίνουν κακό παράδειγμα, αλλά και στο καλό δεν τα παρακινούν. Οι παιδικές ψυχές, καθώς είναι εύπλαστες και καθαρές, τα δέχονται όλα εύκολα και γρήγορα. Μην παύετε, λοιπόν, να τις διαπλάσσετε χριστιανικά, για να μην ντροπιαστείτε και να μην πικραθείτε σ αυτή τη ζωή, αλλά και για να μην κατακριθείτε στην άλλη...

Αν προσεύχονταν οι γονείς, θα μάθαιναν να προσεύχονται και τα παιδιά. Φοβηθείτε τον Θεό. Όλα να τα αρχίζετε και όλα να τα τελειώνετε με προσευχή. Να ζείτε σύμφωνα με το άγιο θέλημα του Κυρίου, πού αποκαλύπτεται στο ιερό Ευαγγέλιο. Αν θελήσετε να γίνετε πραγματικοί χριστιανοί, θα βρίσκετε χρόνο να διαβάζετε το Ευαγγέλιο, για να μαθαίνετε τον νόμο τού Θεού. Τότε επάξια θα λέγεστε χριστιανοί και επάξια θα φοράτε τον σταυρό τού Χριστού».

(Άγιος Ανδρόνικος αρχιεπίσκοπος Περμ (1870-1918)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: