Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ιερεμίας: Ο αιωνόβιος ρώσος μοναχός που θα φιλοξενήσει τον Πούτιν.

Ο  Ηγούμενος στη Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Ορους που ονομάζεται και «Νέα Ρωσία» και θα επισκεφτεί ο Πούτιν ,είναι ο γέροντας Ιερεμίας, ηλικίας σήμερα 102 ετών και ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Όρους.

Ο ηγούμενος Ιερεμίας διευθύνει τη μονή εδώ και 40 χρόνια ενώ προεδρικό διάταγμα η αγιότητά του τιμήθηκε με το Παράσημο της Φιλίας, της Τιμής και του Αλέξανδρου Νιέφσκι.


Ο Ιερεμίας κατά κόσμο  Άλιόχην Ιάκωβος του Φιλίππου γεννήθηκε το 1915 στο Ροστόβ της 'Ρωσίας και σύμφωνα με μαρτυρίες Ρώσου μοναχού στα Απαντα της Ορθοδοξίας  συνελήφθη όταν ήταν νέος από τους Γερμανούς.

Εμεινε αιχμάλωτος για περίπου τρία χρόνια, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του οι συμπατριώτες του τον έστειλαν εξόριστο στην Σιβηρία. Μετά εκάρη μοναχός στην πατρίδα του και εν συνεχεία ήρθε στον Αγιο Ορος.
Η μαρτυρία του Ρώσου μοναχού για τον Ιερεμία 

« ό Καθηγούμενος συνελήφθη, όταν ήτο νέος, από τούς Ντοϊτσέρους (Γερμανούς) και οδηγήθηκε αιχμάλωτος 2-3 έτη στην Γερμανία. Μετά 10-15 έτη από τότε πού ελευθερώθηκε, οι «φίλοι του» οι συμπατριώτες του, τον έστειλαν εξόριστο στην Σιβηρία. Κατόπιν εκάρη μοναχός σ' ένα Μοναστήρι στην πατρίδα του και είχε ως διακόνημα, το του σιτιστού. Στην συνέχεια βρέθηκε ξανά για τρίτη φορά ξένος, μακριά από την πατρίδα του, δηλαδή, ήλθε με την ευχή του γέροντος του στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου ό τον έκαμε Ηγούμενο»

Σύμφωνα με την μαρτυρία ο ηγούμενος λειτουργεί ως απλός μοναχός.   

«.......Τον γνώρισα λοιπόν ως ηγούμενο, άλλα είναι απλός ως μοναχός. Είναι λιτοδίαιτος και ασκητικότατος. Λιτοδίαιτη είναι και ή Τράπεζα της Μονής. Κρασί βάζει στην Τράπεζα και αυτό λίγο μόνο την Κυριακή και κατά τις μεγάλες Δεσποτοθεομητορικές εορτές.

Τώρα είναι 95 ετών (σημ. το 2010) και κάθε Κυριακή και στις εορτές λειτουργεί. Πηγαίνει μέχρι τώρα στην Θεσσαλονίκη κάθε εβδομάδα για τα ψώνια της Μονής, κάνοντας ίσως υπακοή στον γέροντα του πού τού είχε αναθέσει αυτό το διακόνημα. Το κελί του είναι δίπλα από το παρεκκλήσιο της Άγιας Σκέπης, δηλαδή εκατό σκαλοπάτια πάνω από το προαύλιο της Μονής. Λέω τούτο διότι θέλω να τονίσω ότι ό Γέροντας ανεβοκατεβαίνει αρκετές φορές την ημέρα αυτά τα 100 σκαλοπάτια, χωρίς να κουράζεται.»

.......Κατά το έθος των Ρώσων, ό εξομολόγος στα ρωσικά Μοναστήρια δεν είναι ό ηγούμενος, αλλά κάποιος άλλος ιερομόναχος. Τοιουτοτρόπως λοιπόν, είδα ιδίοις όμμασι τον Γέροντα να εξομολογείται γονατιστός στον πνευματικό της Μονής.
.......Τον είδα ακόμη, μία μέρα να κάμνη μία χειρονακτική εργασία καθάριζε έναν μαντρότοιχο, δηλαδή έκοβε κάποιες άγριες συκές και έγινε ό έξης διάλογος:
.......- Μπάτιουσκα, μπλαγκοσλοβήτε! = Γέροντα ευλογείτε!
.......-Γοσπόδνε μπλαγκοσλοβένιε! = Ό Κύριος να σέ εύλογη!
.......-Μπάτιουσκα, ραμπόταετε; = Γέροντα εργάζεσθε;
.......-Έτου ραμπότου μνιέ ντάλ σδέλατς οίκονόμ! = Ό οικονόμος της Μονής μού ανέθεσε αυτή την εργασία!
.......Και φυσικά ανάλογες εργασίες έχει κάνει και άλλες φορές, κάμνοντας υπακοή στα καλογέρια του. Διότι, ό Γέροντας είναι ένας άγιος, με όλη την σημασία της λέξεως.

Ο ρώσος μοναχός περιγράφοντας την μορφή του ηγούμενου Ιερεμία σημειώνει «ό Καθηγούμενος έχει βάλει τον εαυτόν του πιο κάτω και από τον τελευταίο δόκιμο μοναχό..........Ό Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής τού Αγίου Παντελεήμονος είναι ένας χαριτωμένος Γέροντας, και πιστεύω ότι θα γίνει ένας Άγιος τού 21ου αιώνος».

Πότε εμφανίστηκαν στο Αγιο Ορος οι πρώτοι ρώσοι μοναχοί 


Οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί εμφανίστηκαν στο Άγιο Όρος, την εποχή του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, όταν μοναχός εκάρη ο ιδρυτής του ρωσικού μοναχισμού, ο άγιος Αντώνιος των Σπηλαίων. Σήμερα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα ζουν 70 μοναχοί από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.  Στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 1320 ελληνικοί και 600 σλαβικοί χειρόγραφοι κώδικες, και περισσότερα από 25 χιλιάδες εικονογραφημένα βιβλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: