Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΟΝ ."Ως ιατρείο ψυχών, η Εκκλησία πρέπει να βλέπει κάθε έναν που μπαίνει μέσα με το ίδιο μάτι. "Η Εκκλησία πρέπει να ενθαρρύνει τα παιδιά της!


Με λυπεί πραγματικά όταν βλέπω μερικούς να υιοθετούν την άποψη ότι η Εκκλησία πρέπει να επιβάλλει τον νόμο του Θεού. Θυμάμαι έναν συνάδελφο καθηγητή στο λύκειο που είχε έναν καλό κατάλογο και έναν κακό. Στον καλό είχε γράψει τους μαθητές που συμπαθούσε και που έπαιρναν βαθμούς πάνω από τη βάση. Στον κακό είχε συμπεριλάβει εκείνους που δεν τα πήγαιναν καλά και οι οποίοι κατά βάση είχαν ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Πολλοί από τους μαθητές αυτούς είχαν την επόμενη ώρα μάθημα μαζί μου και βλέποντας το πρόσωπό τους καταλάβαινα αμέσως τι βαθμούς είχαν πάρει. Χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για να φτιάχνω κάθε φορά τη διάθεση των «κακών» αυτών μαθητών. Ακολούθησα τη βαθμολογητική προσέγγιση ενός άλλου αρχαιότερου και πιο έμπειρου καθηγητή. Αν το τεστ είχε είκοσι ερωτήσεις και ο μαθητής «έπιανε» μόνο τις τέσσερις, βαθμολογούσα με 4+, και πρόσθετα κι ένα χαμογελαστό αστεράκι δίπλα στον βαθμό. Στον μαθητή έλεγα ότι οι τέσσερις σωστές απαντήσεις ήταν μια καλή αρχή κι από τότε η βαθμολογία τους όλο και ανέβαινε.


Ως ιατρείο ψυχών, η Εκκλησία πρέπει να βλέπει κάθε έναν που μπαίνει μέσα με το ίδιο μάτι. 

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται νωρίς στις ακολουθίες, ξέρουν πώς να εξομολογηθούν, κοινωνούν συχνά, είναι πρόθυμοι εθελοντές σε όλες τις δραστηριότητες. Άλλοι παλεύουν με τη χριστιανική ζωή και δύσκολα θα έλεγες ότι ανήκουν στον Χριστό. Ωστόσο και οι δύο ομάδες ανθρώπων έχουν ανάγκη από την ίαση που φέρνει η συνάντηση με τον ζωντανό Θεό.


Αν η Εκκλησία αγαπά μόνο τους πρώτους, έχει αποτύχει, επειδή περισσότερη ανάγκη από προσοχή και αγάπη έχουν οι άλλοι. Μια μητέρα μου έλεγε ότι αγαπούσε περισσότερο τον μικρό της γιό, όχι επειδή ήταν έξυπνος, ευγενικός, υπάκουος ή όμορφος, σαν τους άλλους δύο γιούς της, αλλά επειδή ήταν προβληματικός, ασχημούλης, ανυπάκουος και άγριος. Αυτός ο γιός χρειαζόταν την ενθάρρυνση και την αγάπη της πιο πολύ από τους άλλους.


Γι’ αυτό και πάντα μου άρεσε πολύ η παρομοίωση της Εκκλησίας ως μητέρας μας.

Γέροντας Τρύφωνας του Βάσον
ΜΙΚΡΑ ΕΩΘΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: