Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ ( Καρελιν ).
 Στις εικόνες, οι άγγελοι απεικονίζονται με μακριά λευκά άμφια και ο δαίμονας είναι γυμνός, μαύρος όπως ο άνθρακας, που σημαίνει πλήρη απώλεια της χάρης. Είναι ιδιαίτερα απαράδεκτο να στέκεσαι ημίγυμνος σε έναν ναό μπροστά στον Θεό. Η Αγία Γραφή λέει ότι ένας ιερέας πρέπει να φορά μακριές ρόμπες που καλύπτουν το σώμα του, ώστε, όταν ανεβαίνει τα σκαλιά του θυσιαστηρίου για να κάνει ιερές τελετές, να μην αποκαλύπτει κατά λάθος τη γύμνια του και έτσι να προσβάλει τον Θεό. Ο Απόστολος Παύλος προστάζει τις γυναίκες να φορούν πέπλο στο κεφάλι τους: για μια ανύπαντρη γυναίκα αυτό είναι σημάδι παρθενίας και για μια παντρεμένη είναι ένδειξη πίστης και υποταγής στον άντρα της. Σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής, οι σκλάβοι και οι πόρνες έπρεπε να περπατούν με γυμνά τα κεφάλια τους. Ο Απόστολος γράφει ότι η γυναίκα πρέπει να φοράει πέπλο για χάρη του αγγέλου. Ο Φύλακας Άγγελος πλησιάζει τους αγνούς και συνδυάζει την προσευχή του με την προσευχή τους. και ένας άγγελος δεν μπορεί να πλησιάσει έναν άνθρωπο που σαγηνεύει τους άλλους, όπως ένα περιστέρι δεν μπορεί να πλησιάσει τον καπνό της φωτιάς.


Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καταδικάζει τις γυναίκες που, στο δρόμο για την εκκλησία, ντύνονται με ακριβά ρούχα, κατσαρώνουν τα μαλλιά τους και αλείφουν το πρόσωπό τους με μπογιά. Μια τέτοια γυναίκα δεν σκέφτεται τη μετάνοια για τις αμαρτίες, αλλά το να προκαλεί τον θαυμασμό των ανδρών και το φθόνο των γυναικών ακόμη και στην εκκλησία. Ταυτόχρονα, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατακρίνει και όσους από ματαιοδοξία ντύνονται σκόπιμα με σκισμένα, ζητιάνα ρούχα, ώστε να θεωρείται ασκητής.  Ο άγιος μιλά με εγκώμια για την πνευματική του κόρη Ολυμπιάδα γιατί ντυνόταν απλά και σεμνά, για να μην ξεχωρίζει από τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερα εξωφρενικό όταν μια γυναίκα με βαμμένα χείλη φιλάει εικόνες αφήνοντας κόκκινες κηλίδες πάνω τους ή πλησιάζει τη Θεία Κοινωνία και η μπογιά από τα χείλη της, πέφτοντας στο κουτάλι, αναμειγνύεται με το Αίμα του Χριστού. Η ενδυμασία πρέπει να αντιστοιχεί στο φύλο, την ηλικία και τον τόπο, και το σημαντικότερο, στη χριστιανική ταυτότητα.

Πρόσφατα, έχει γίνει έθιμο οι γυναίκες να φορούν ανδρικά ρούχα που εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα. Το βρίσκουν όμορφο, άνετο και μοντέρνο. Εδώ όμως υπάρχει κάτι άλλο: να δείχνεις τα περιγράμματα του σώματός σου, σαν μια γραφική εικόνα της δικής σου φιγούρας. Η αλλαγή των ρούχων από γυναικεία σε ανδρικά, και για τους άνδρες, το κατσάρωμα των μαλλιών και το βάψιμο των χειλιών τους είναι απώλεια της αίσθησης του φύλου τους, μια νοητική μετατόπιση και συχνά έκφραση διεστραμμένων συναισθημάτων. Ένας ηλικιωμένος μου είπε πώς γινόταν ένα πάρτι μασκέ στα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς ετοίμασαν εξαιρετικά ρούχα για τα παιδιά τους. Ο ένας ήταν ντυμένος Ινδός, στον άλλον δόθηκε μάσκα αρκούδας και του φόρεσαν ένα μακρύ γυναικείο φόρεμα, τα χείλη του ήταν βαμμένα, οι βλεφαρίδες του μαύρισαν και έτσι προετοιμάστηκε για τη μεταμφίεση. Και θυμήθηκε ότι ξαφνικά ένιωσε γυναίκα και κάποια εξαιρετικά λάγνα συναισθήματα ξύπνησαν στην ψυχή του. Ποτέ, ούτε πριν ούτε μετά από αυτό, δεν του είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Ήταν μια ζωντανή αίσθηση της αλλαγής φύλου ενός παιδιού.

Στις μέρες μας, παράλληλα με την ενδυμασία, διαδίδονται ολοένα και περισσότερο οι διεστραμμένες σεξουαλικές σχέσεις, που σαν τσουνάμι πλημμύρισαν τη γη. Τώρα πείθουν τον κόσμο ότι οι διαστροφές είναι φυσικές, καθώς εξαρτώνται από το ορμονικό σύστημα. Αλλά η Νεκρά Θάλασσα, που έγινε ο τάφος των Σοδομιτών, με το ορμονικό τους σύστημα, είναι ένα αιώνιο, άφθαρτο μνημείο για το πόσο αποτρόπαιο είναι αυτό το αμάρτημα ενώπιον του Θεού. Τα Σόδομα καταστράφηκαν από φωτιά που κατέβηκε από τον ουρανό. τα ερείπιά του τα κατάπιε η θάλασσα και η κοιλάδα γύρω της μετατράπηκε σε αλυκή, όπου για τρεις χιλιάδες χρόνια δεν φύτρωναν δέντρα, πόλεις και χωριά δεν χτίστηκαν, οι Βεδουίνοι δεν βοσκούσαν τα κοπάδια των προβάτων τους, ούτε καν ψάρια δεν μπορούσε να ζήσει στα νερά της Νεκράς Θάλασσας.
Η Βίβλος περιέχει μια τρομερή επίπληξη, σαν κατάρα, εναντίον των ανδρών που φορούν γυναικεία ρούχα και των γυναικών που φορούν ανδρικά ρούχα.

Η αγνότητα είναι μια ολοκληρωμένη εντολή. Πρέπει να είναι η εσωτερική κατάσταση ενός ατόμου και να εκδηλώνεται εξωτερικά. Ένας Χριστιανός πρέπει να είναι αγνός και δημόσια και ιδιωτικά. Χωρίς αγνότητα είναι αδύνατο να αποκτήσεις χάρη, και χωρίς χάρη υπάρχει χαρά στη γη και αιώνια σωτηρία στον ουρανό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: