Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Στο άρθρο με τίτλο «Γιατί οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών;», ο Λέων Τολστόι επισήμανε κάποτε:Ο άνθρωπος προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά χωρίς επιτυχία, να ξεφύγει από την βασανιστική εμπειρία των δικών του λαθών και την ερήμωση της ψυχής του.  Έτσι, καταστέλλοντας την εσωτερική του αναταραχή και τη μοναξιά του, πέφτει στην παγίδα διαφόρων εθισμών: αλκοολισμού, εθισμού στα ναρκωτικά, εθισμού στον τζόγο, εθισμού στον υπολογιστή, σεξουαλικής εξάρτησης κ.λπ.

 Στο άρθρο με τίτλο «Γιατί οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών;», ο Λέων Τολστόι επισήμανε κάποτε: «Δεν είναι η ευχαρίστηση, ούτε η διασκέδαση, ούτε η ευθυμία που φέρνουν ο λόγος για την παγκόσμια εξάπλωση του χασίς, του οπίου, του αλκοόλ. και τον καπνό, αλλά μόνο στην ανάγκη των ανθρώπων να - και να κρύψουν από τον εαυτό τους αυτό που τους δείχνει η συνείδησή τους...»

 Ο νηφάλιος ντρέπεται για ό,τι δεν ντρέπεται ο μεθυσμένος.  Με αυτά τα λόγια έδειξα τον θεμελιώδη λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών: ότι μπορεί να μην ντρέπονται αφού έκαναν κάτι ενάντια στη συνείδησή τους ή ότι μπορεί να φτάσουν σε μια κατάσταση στην οποία μπορούν να κάνουν κάτι που είναι ενάντια στη συνείδησή τους, αλλά ο άνθρωπος έλκεται από τη ζωώδη φύση του.

 Όλοι γνωρίζουν παραδείγματα ανθρώπων που έπεσαν στο πάθος της μέθης μετά από εγκλήματα που βασάνιζαν τη συνείδησή τους.  Όσοι κάνουν ανήθικη ζωή είναι πιο διατεθειμένοι από άλλους να κάνουν χρήση ναρκωτικών.  Συμμορίες ληστών, κλεφτών, ιερόδουλων δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αλκοόλ.

 Η σύγχρονη επιστήμη δεν αρνείται ότι οι κύριες αιτίες καταφυγής στο βασίλειο των ψευδαισθήσεων είναι η ιδεολογία του καταναλωτισμού, η λατρεία της υλικής επιτυχίας, η διαγραφή ηθικών ορόσημων, η απώλεια του νοήματος της ζωής και, επομένως, η πνευματική ερήμωση.

 Φυσικά, οι περισσότερες ασθένειες έχουν πολλές και ποικίλες αιτίες.  Οι πηγές του εθισμού έχουν επίσης τις ρίζες τους στη δυσμενή κληρονομικότητα, στη λανθασμένη εκπαίδευση, στη συνήθεια της άρσης της δυσφορίας με ναρκωτικά ή μέσω δραστηριοτήτων που αλλάζουν την ψυχική κατάσταση κ.λπ.

 Η ανοσοανεπάρκεια της συνείδησης είναι μια πνευματική ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται.  Κάποιοι ονειρεύονται να αγοράσουν ή να δανειστούν μια «συμφιλιωτική» συνείδηση, αλλά είναι πολύ καλύτερο να ζεις σε αρμονία με τη συνείδηση ​​που έδωσε ο Θεός!

 ☦️ Konstantin V. Zorin ☦️

Δεν υπάρχουν σχόλια: