Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

ΕΥΘΑΛΗΣ ΒΛΑΣΤΟΣ - ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 2


Δέχεστε τα πιο απίθανο.
Ό Γέροντας είχε πολλές επαφές με τον επιστημονικό χώρο. Από τα νεανικά του χρόνια όταν ήταν στο πανεπιστήμιο, αλλά και αργότερα, σαν κληρικός και μέχρι το θάνατο του συναντούσε ανθρώπους πού ζητούσαν εξηγήσεις για τα ζητήματα της πίστεως.
Ή το λίαν απολογητικός και πανέξυπνος στο να βρίσκει απαντήσεις σε κάθε παράξενο και παράδοξο επιχείρημα
Άπιστοι, δεν είσθε άπιστοι. Είσθε οι πλέον εύπιστοι. Πιστεύετε τα πιο παράξενα, τα πιο απίθανα, τα πιο φανταστικά πράγματα για να απορ­ρίψετε ένα, το θαύμα αρνείστε το Θεό και πιστεύετε στη Θεά τύχη.
Στο χώρο της Εκκλησίας δίδονται απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και πρόβλημα σωτηρίας. Δεν ικανοποιεί όμως τις περίεργες αναζητήσεις των ανθρώπων. Έχομε μια σφαίρα η μισή σφαίρα είναι φωτεινή και ή άλλη μισή είναι σκοτεινή και αόρατη. οι άπιστοι βλέποντας το μέρος το άγνωστο συσκοτίζουν και το φωτεινό. Σκοτεινή γίνεται ή καρδιά τους και ή πορεία τους.
Μνημόνευε διάφορες τρελές απόψεις των απίστων και δύσπιστων. Με ποιους φανταστικούς τρόπους προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι τα θαύματα του Κυρίου ήσαν τρικ και απάτες. Έβαλαν τόση φαντασία και έκαναν τόσο απίθανους συνδυασμούς ώστε αμέσως να αποδεικνύον­ται αληθινά τα λόγια του μακαριστού Γέροντα
Έχει τους μάγους του κανείς σαν δεν έχει τους προφήτες. Έχει το διάβολο στη ζωή του αν δεν έχει τον Θεό. και πιστεύει στα μεγαλύτερα ψέματα τους και τις απίθανες ερμηνείες τους.
Πέρδικα ψητή σε κέρινο σουβλί!
Πολλοί άνθρωποι συνήθως λένε απίθανα πράγματα και ζητούν ότι
δεν το βάζει ο νους του ανθρώπου. Όταν ζητούσαν από Γέροντα κάτι
αδύνατον, έλεγε με έμφαση:
- Αυτός ζητάει πέρδικα ψητή, σε κέρινο σουβλί και να λαλεί Βέβαια πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν, πράγματι, αδύνατα πράγματα.
Δικαίως οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ο χρόνος είναι το λίκνο των ελπίδών και ο τάφος των φιλοδοξιών.
Εμείς πρέπει με σύνεση και περίσκεψη να προσπαθούμε να πετύ­χουμε να κάνουμε με ενθουσιασμό και δύσκολα πράγματα Όλα τα με­γάλα έργα τής ανθρωπότητας είναι έργα του ανθρώπινου ενθουσιασμού και της αποφασιστικότητας. Πρέπει όμως να προσευχόμαστε στον Κύ­ριο:
- Θεέ μου, σε παρακαλούμε, δός μας τη δύναμη να διορθώσουμεαυτά πού μπορούν να αλλάξουν, την υπομονή να υπομένουμε αυτά πούδεν αλλάζουν. Όμως δός μας και τη διάκριση να ξεχωρίζουμε τα μεναπό τα δε.
Ό μακαριστός Γέροντας είχε ευφυΐα, αλλά και διάβαζε πολύ. Μελε­τούσε πολύ και μάθαινε πολλά. Ήταν σοφός γιατί χρησιμοποιούσε τη γνώση των σοφών της οικουμένης. Σοφός εξ ετέρου σοφός το τε πάλαι το τε νυν.
Κάποιος γιατρός έκανε παρατηρήσεις σε κάποιο Γάλλο ακαδημαϊκό και πολιτικό διότι την μέρα κουραζόταν πολύ και τις νύκτες του, όταν επέστρεφε στο σπίτι, διάβαζε πολύ.
- Έτσι πού κουράζεσαι, του έλεγε, μικραίνεις τις μέρες της ζωής σου.
- Ναι, αλλά μεγαλώνω τις νύκτες της ζωής μου, απάντησε ο Γάλλοςακαδημαϊκός με ετοιμότητα
Ό Γέροντας μεγάλωνε τις νύκτες της ζωής του, αλλά και τη σοφία και τις γνώσεις τις δικές του και κατόπιν φρόντιζε να σοφίζει και μας πού ήμασταν κοντά του. Μας μάθαινε όλα τα μυστικά της ζωής και τα παράδοξα των ανθρώπων.
Δ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΔΙ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
Βιβλία πού δεν προγραμμάτισα

- Τη ζωή μας, έλεγε, την κατευθύνει το χέρι του Θεού. Μάλιστα σεμας πού πήραμε την απόφαση να εργασθούμε υπακούοντας στο θέληματου.
- Πολλές φορές προγραμμάτισα να γράψω κάποιο βιβλίο αλλά δενκατάφερα ποτέ να το αρχίσω η ακόμη και όταν το ξεκινούσα δεν κατά­φερνα με κανένα τρόπο να το τελειώσω.
- Αντίθετα, βιβλία πού δεν είχα καν στον νου μου να τα ετοιμάσω,με επέμβαση του Θεού κατευθύνθηκα στο να ασχοληθώ και να τα τε­λειώσω.
- Δεν είμαι από τους ανθρώπους πού αποσύρονται σε κάποιο δια­μέρισμα και αρχίζουν να μελετούν και να γράφουν. Θέλω ανά πάσα στιγμή να μπορώ να είμαι κοντά σε εκείνους πού έχουν ανάγκη από τη μικρή βοήθεια μου.

- Συχνά έχω πει: Αυτό το πρωινό είναι κενό, δεν έχω κάτι να κάνω. Θα διαβάσω ή θα γράψω κάτι πού πρέπει να ετοιμασθεί Όμως όταν έκανα αυτό τον προγραμματισμό όλη ή μέρα καλυπτόταν από έκτακτες πνευματικές υποχρεώσεις. Πολλές περιπτώσεις ανθρώπων πού έρχον­ταν για να τους επιλύσω καυτά πνευματικά τους ζητήματα
Δ2. ΔΙΟΡΘΩΤΗΣ.
Έμαθε πολλά διορθώνοντας κείμενα.
Και σε άλλο σημείο αναφέραμε ότι δεν ήθελε να ζει από την ιεροσύνη του. Ήθελε να έχει τα αναγκαία από το δικό του κόπο, όπως ο Α­πόστολος Παύλος.
Έκανε διορθώσεις διαφόρων κειμένων, κυρίως σε πατερικές εκδό­σεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έμαθε πολλά και συγχρόνως είχε αδάπανο ιεροσύνη.
Δ3. ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Ταλάνιζα τα δύσκολα χωρία.
Στις εργασίες μεταφράσεων και αναλύσεων πού έκανε δεν προχειρολογούσε, ούτε έπαιρνε τις έτοιμες λύσεις κάποιων άλλων εκκλησια­στικών συγγραφέων.
Συχνά μας έλεγε: - Δεν μου αρέσουν οι ερμηνείες διακεκριμένων ερ­μηνευτών και προσπαθώ να δω τι άλλο μπορώ να σκεφθώ. Καταφεύγω ταλανίζοντας το μυαλό μου στα λειτουργικά κείμενα και συχνά νιώθω μια μοναδική ικανοποίηση και πνευματική ηδονή. Βρίσκω απαντήσεις πού είναι πολύ καλές και καταρρίπτουν τις απόψεις άλλων συγγραφέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: