Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ OSTROGΟ Άγιος Βασίλης του Ostrog (Serbian: Свети Василије Острошки, Sveti Vasilije Ostroški) είναι άγιος στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία Ήταν Επίσκοπος Zahumlje στο Ερζεγοβίνη. Γεννήθηκε στην Popovo Selo, Ερζεγοβίνη στις 12 Δεκεμβρίου 1610, και έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Κοίμησης Tvrdoš κοντά στο Τρέμπινιε.
Τον διακατείχε μεγάλη ταπεινοφροσύνη με αποτέλεσμα να μην ζητά να καταλάβει μεγάλα εκκλησιαστικά αξιώματα. Λόγω τις ευλάβειας του και παρά την θέληση του εξελέγη Μητροπολίτης Zahumlje και Skenderia . Μετά το θάνατό του το 1671 ήταν θαμμένος στο Ostrog Μονή που είχε ιδρυθεί στο Μαυροβούνιο, καθώς και ο τάφος ήταν μέσα σε μια σπηλιά-εκκλησία .
Γρήγορα έγινε ένας τόπος προσκυνήματος για τους Χριστιανούς (και των Ορθόδοξων και ρωμαιοκαθολικών) και οι μουσουλμάνοι που από τις εκθέσεις των συμβαίνουν θαύματα με την μεσολάβηση του αγίου. Το Μοναστήρι της Ostrog είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στα Βαλκάνια, καθώς συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό προσκυνητών ιδιαίτερα την Πεντηκοστής. Ο Άγιος Βασίλειος του Ostrog εορτάζει στο σερβικό ημερολόγιο στις 29 του ΑΠΡΙΛΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: