Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μοναχή Μοσχού αδελφή της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού ΝισύρουΚαταγόταν από τη Νίσυρο. Ευρίσκετε με την οικογένεια της εγκαταστημένη στην Κωνσταντινούπολη. Στα τριάντα της χρόνια οραματίζεται την Παναγία και γυρίζει στην Νίσυρο.

Ή κουρά και ή αφοσίωση της στον Δεσπότη Χριστό έγιναν στον μοναστηράκι του Προφήτου Ήλιού. Ως μεγαλόσχημος μοναχή αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην προσευχή και την κοινωνική εύποιΐα.

Γονατιστή και ένδακρυς προσηύχετο στην Παναγία την οποία λάτρευε, και αγαπούσε να άγρυπνη κατά μόνας ή με τη συντροφιά πνευματικών γυναικών στα εξωκκλήσια και τα μονύδρια του νησιού.

Υπήρξε πνευματική διδάσκαλος καθόσον κοντά της έβρισκαν πνευματικό στήριγμα και ανάπαυση πολλοί άνθρωποι καθώς και σοφό καθοδηγητή προς την ευσέβεια και την κατά Χριστόν ζωήν.

Υπήρξε επίσης παρηγορήτρια αληθινή για τις μάνες πού έχαναν εκείνο τον καιρό τα παιδιά τους από τη φυματίωση. Δεν δίσταζε να βγει σε ζητεία για να βοηθήσει τούς πάσχοντας και άπορους συνανθρώπους της.

Κάποτε την ειδοποίησε ή Παναγία καθ' ύπνο ότι έρχεται μεγάλη κακοκαιρία και εκείνη άλεσε μόνη της 9 τσουβάλια αλεύρι για παξιμάδια και μάζεψε σωρούς από ξύλα για να βοηθήσει τούς πτωχούς και ανήμπορους.

Ήξερε να ερμηνεύει τον καιρό από τα φυσικά φαινόμενα και έτσι βοηθούσε τούς αγρότες να περισώσουν τις καλλιέργειες τους.

Δεν παρέλειπε να έχει γεμάτο τον σταμνί της με νερό ανάπαυση και ή πηγή ήταν πολύ μακριά για να προσφέρει στους μεροκαματιάρηδες περαστικούς.

Έξω από τον κελί της διατηρούσε μύλο και φούρνο με τούς οποίους θεράπευε τις ανάγκες των πασχόντων. ΩΣ μοναχή έζησε 60 και πλέον χρόνια και έγινε γνωστή και αγαπητή από τον λαό του Θεού για την μεγάλη αρετή της.

Έκοιμήθη γαλήνια στα 97 της χρόνια αφού έλαβε ειδοποίηση από την «Κυρία του Κόσμου» όπως αποκαλούσε την Παναγία για τον γεγονός αυτό 3 ήμερες νωρίτερα.

Τις πληροφορίες για τη Γερόντισσα Μοσχού μας έδωσαν ή Νισυριά μοναχή Μαριάμ πού ασκείται στην 'Ρόδο και ή ευλαβέστατη θεία - Αγγελικά ή οποία γνώρισε τη Γερόντισσα και ωφελήθηκε πολύ από τη διδαχή και τον παράδειγμά της. Με την θεία - Άγγέλικα συναντηθήκαμε στην ερειπωμένη Ιερά Μονή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Νισύρου όπου συνηθίζει να πηγαίνει «ποδαράτο» από τον Μανδράκι για να ανάψει τα καντήλια. Εκεί με τον Γέροντά μας, μοναχούς και μοναχές από τη Ρόδο, ψάλλαμε τον εσπερινό και την Παράκληση στην Παναγία και ακούσαμε πολλά για την πλούσια μοναστική παράδοση τής Νισύρου. Τότε πού τα μοναστήρια τής Παναγίας τής Σπηλιανής, του Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, τής Αγίας Μονής, τού Προφήτου Ήλιου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Τιμίου Σταυρού και τόσα άλλα ήταν γεμάτα ρασοφόρους και έσφυζαν από πνευματική ζωή.

Ας ευχηθούμε διά των προσευχών τής Μακαριστής Γεροντίσσης Μοσχούς να κατευθύνει ό Θεός τα διαδήματα νέων μοναχών στον ευλογημένο νησί τής Νισύρου.

ΒΙΒΛ. ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΞΙΣ. ΙΕΡ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: