Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ HLIE CLEOPA.


«Να ξέρετε, αδελφοί, ότι ο Χριστός γεννήθηκε σωματικώς μόνο μια φορά στη Βηθλεέμ, αλλά πνευματικά γεννάται συνεχώς στις καρδιές μας και στις ψυχές μας μέσω Εκκλησίας, διαμέσου προσευχής, διαμέσου της θείας Λειτουργίας και Ιερών Μυστηρίων. 

Επειδή το σπήλαιο του Βηθλεέμ μεταβλήθηκε σε αμέτρητα χριστιανικούς ναούς διασκορπισμένους σήμερον & όλο τον κόσμο. Η φάτνη στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός αντικαταστάθηκε από τα ιερά θυσιαστήρια πάνω στα οποία τελείται η θεία Λειτουργία και όπου εξαγιάζεται το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Η Παρθένος Μαρία εικονίζει την Εκκλησία του νόμου της χάριτος, την οποία ίδρυσε ο Χριστός και την οποία αι πύλαι άδου ου κατίσχύσουσιν αυτής (Ματθ. 16,18). 

Ο Ιωσήφ απεικονίζει το παλαιό νόμο, ο οποίος δεν είχε την δύναμη να σώσει τους ανθρώπους. Οι μάγοι απεικονίζουν όλα τα έθνη της γης, τα οποία είναι καλεσμένα στην χριστιανική πίστη. Οι ποιμένες των προβάτων από το Βηθλεέμ εικονίζουν όλους τους ποιμένες της ορθόδοξης Εκκλησίας, τους επισκόπους, τους ιερείς και τους διακόνους, που ποιμαίνουν το ποίμνιο του Χριστού προς σωτηρία. Και τα δώρα που έφεραν οι μάγοι απεικονίζουν όλα τα καλά έργα που πρέπει να τα κάνουμε εμείς και να τα προσφέρουμε μπροστά στο Χριστό».

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το παράθεμα, υπάρχει και μία τυπολογία της Καινής Διαθήκης, η οποία αποκαλύπτεται τόσο μέσα στη Εκκλησία, μέσα στη ζωή της Εκκλησίας συνολικά, όσο και μέσα στη ζωή του κάθε πιστού. Τον ίδιο τρόπο ερμηνείας εφαρμόζει ο πατέρας Cleopa  και στα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.«Το θυσιαστήριο που ο Ηλίας έφτιαξε πάνω στο βουνό του Καρμήλου προεικόνισε το θυσιαστήριο της χριστιανικής εκκλησίας, την οποία ίδρυσε ο Χριστός με την θυσία Του πάνω στη Γολγοθά. Έτσι οι δώδεκα πέτρες του θυσιαστηρίου συμβολίζουν τους δώδεκα Αποστόλους, οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια της Εκκλησίας. Τα ξύλα που ήταν πάνω από το θυσιαστηρίου συμβολίζουν το πλήθος των μαρτύρων που σφαγιάσθηκαν για το Ευαγγέλιο. Το μοσχάρι της θυσίας είναι ο Ίδιος Χριστός, ο οποίος θυσιάζεται πάνω στα ιερά βήματα των ιερών ναών στην ώρα της θείας Λειτουργία για τη σωτήρια του κόσμου.

 Το αυλάκι που έκανε γύρω από το θυσιαστήριο είναι το χωράφι αυτού του κόσμου, όπου σπείρετε ο σπόρος της διδασκαλίας της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Οι τέσσερεις κάδοι με τους οποίους χύνουν νερό πάνω στο θυσιαστήριο είναι οι τέσσερεις ευαγγελιστές. Τα τρία ποτίσματα δείχνουν τα τρία πρόσωπα της Παναγίας Τριάδος. Το νερό που γέμισε τα αυλάκια είναι η διδασκαλία του Ευαγγελίου και η φλόγα που κατέβηκε από τον ουρανό και χώνεψε το θυσιαστήριο και τη θυσία εικονίζει το πλήρωμα του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο αγιάζει, φωτίζει και ανακαινίζει τα πάντα».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΟΜΙΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ.
ΚΑΤΑ ΤΟ Β ΜΕΣΩ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ.
PREDA IONEL SABINΤ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: