Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΣΚΩΦ "Η βαρύτερη κατάσταση, που μπορεί να βρει τον άνθρωπο, είναι η θεοεγκατάλειψη, αλλά ο Κύριος δεν επιτρέπει αυτή την υπερένταση για πολύ, γνωρίζοντας την αδυναμία μας και τη δολιότητα του εχθρού σε τέτοιες στιγμές."
Αγαπητέ Λ.!


Ορίστε, εγώ αντίθετα με σένα δεν αμφιβάλλω για  το έλεος του Θεού προς εσένα. Ξέρεις γιατί;


Μα γιατί την καρδιά σου την έδωσες ολοκληρωτικά στον Κύριο και αυτά τα συναισθήματα τα κράτησες ακόμη και κατά τη διάρκεια της εποχής, που λίγοι ήταν αυτοί που ανοιχτά ομολογούσαν ότι είναι πιστοί. Αμαρτήματα μικρά και μεγάλα ποιος δεν έχει, ποιος είναι ελεύθερος από την ανθρώπινη αδυναμία κι από τις επιθέσεις του εχθρού, όταν θολώνει η συνείδηση;


Όμως οι θύελλες περνάνε και πάλι θερμαίνεται ο άνθρωπος στη θέρμη της θεϊκής αγάπης. Έτσι, μπορούμε να πούμε, γίνεται σε όλη τη ζωή: πτώσεις και ανορθώσεις, προσκόμματα και ομαλοποίηση. Γιατί επέτρεψε έτσι ο Θεός; Μα γιατί ήρθε να σώσει όχι τους δικαίους, αλλά τους αμαρτωλούς, ων πρώτος ειμί εγώ.


Αυτά τα λόγια, που σου ψιθυρίζει ο εχθρός, με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσα να τα προφέρω, διότι γνωρίζω τη σφοδρότητα της πνευματικής μάχης όχι από τα βιβλία. Από αγάπη προς το κτίσμα του Θεού κι αγάπη προς τον Θεό δεν μπορώ να διαπράξω το αμάρτημα της αρπαγής αυτού, που ανήκει στον Ένα θεό. 0 εχθρός με συκοφαντεί σε σένα, προσπαθώντας να σε χωρίσει από την αγάπη μου. Α.. είθε να μη γίνει κάτι τέτοιο.


Οι ασθένειες είναι σταυρός, ο οποίος καίει αμαρτίες, τις οποίες εμείς δεν συνειδητοποιούμε καν ως αμαρτίες. Γι' αυτό ευχαριστούμε την ευσπλαχνία του Θεού. που μας έχει σταλεί μέσω των ασθενειών.

Κάθε χριστιανός πρόκειται να περάσει από αυτό το χωνευτήρι, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να έζησε και να μην αμάρτησε. Εξού και οι ασθένειες. Προσεύχομαι όχι να περάσουν οι ασθένειες, αλλά εσύ να τις εκτιμήσεις σωστά και να τις αποδεχθείς.
Χρειάζεται να μοιράζουμε τους θησαυρούς, αλλά με σύνεση, όχι όπου τύχει, αλλά στην Εκκλησία, σε έμπιστα χέρια. Δεν αξίζει να πιστεύεις σε ανθρώπινες σκευωρίες, ότι τάχα η υγεία σου βρίσκεται στα χέρια τους κι ότι οι δυνατότητες τους είναι πάνω από τις εντολές του Θεού.


Μα κι ο ίδιος έγκαιρα το υποπτεύθηκες. Κι αυτό μαρτυρεί ότι ο φύλακας άγγελος σου είναι μαζί σου και την αναγκαία στιγμή σου δίνει σοφία.


Η βαρύτερη κατάσταση, που μπορεί να βρει τον άνθρωπο, είναι η θεοεγκατάλειψη, αλλά ο Κύριος δεν επιτρέπει αυτή την υπερένταση για πολύ, γνωρίζοντας την αδυναμία μας και τη δολιότητα του εχθρού σε τέτοιες στιγμές.
Ορίστε, το ότι διασκορπίστηκε η υπερηφάνεια είναι πάλι έλεος του Θεού, μόνο πρόσεχε την αθυμία και την απελπισία. Ως γνωστόν, αυτά είναι του εχθρού.
Λ., όλα προχωρούν στον δρόμο τους, εγώ κι εσύ είμαστε του Θεού και μαζί με τον Θεό κι Αυτός δεν θα μας παραδώσει στον εχθρό.

Προσεύχομαι για σένα καθημερινά, σταυρώνω το κεφάλι σου κι αγαπώ με πατρική αγάπη το τόσο μεγάλο και τόσο άρρωστο παιδί μου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: