Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Καταφύγιο σε ελληνορθόδοξη εκκλησία αναζητούν άμαχοι της Γάζας.

Πόλη της Γάζας
Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Παρόλα αυτά η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο. Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία του 12ου αιώνα και να προκληθούν ζημιές σε τάφους.

Πάντως κάποια από τα παιδιά που προέρχονται από τη συνοικία Σατζάιγια -όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς- έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας.

Οι μητέρες τους τα παρακολουθούσαν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία, όπως και τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.

«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος.

«Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι [ηλικίας] μόλις μίας εβδομάδας» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στον θύλακα.

«Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό» προσέθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σατζάιγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε» είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σατζάιγια με τα παιδιά της.

Περίπου 1.400 χριστιανοί -ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες- ζουν μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνων στη Γάζα.


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231336425

Δεν υπάρχουν σχόλια: