Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Οι άγιοι μάρτυρες Αλέξανδρος και Αντωνίνα. 10 ΙΟΥΝΙΟΥ.

Οι άγιοι μάρτυρες Αλέξανδρος και Αντωνίνα


Ό Αλέξανδρος και ή Άντωνίνα ήταν χριστιανοί από την Αλεξάνδρεια• εκείνη μια έντιμη κοπέλα και εκείνος αξιωματικός του στρατού. Ή Άντωνίνα προσήχθη πρώτη για να δικαστεί και αφού υπέστη βασανισμούς, την έκλεισαν στη, φυλακή. Ό Αλέξανδρος (σ.σ.: χωρίς να γνωρίζει μέχρι τότε την Άντωνίνα) διετάχθη από άγγελο Κυρίου να μεταβεί εκεί. Όταν πήγε, την κάλυψε με τη στρατιωτική χλαμύδα του και της είπε να χαμηλώσει το κεφάλι της, γιά να περάσει απαρατήρητη μέσα από τούς φρουρούς και να φθάσει στην πύλη της φυλακής. Πράγματι ή αιχμάλωτη κοπέλα δραπέτευσε, ενώ ό στρατιώτης Αλέξανδρος παρέμεινε στη φυλακή. 

Ό δικαστής διέταξε να τον βασανίσουν γιά το Όνομα τού Χριστού. Όταν ή Άντωνίνα έμαθε τα καθέκαστα έσπευσε να παρουσιαστεί και ή ίδια στον δικαστή. Υπέβαλαν και τούς δύο μάρτυρες σε φρικτά βασανιστήρια. Τούς έκοψαν τα χέρια και τα πόδια, μαστίγωσαν τα γυμνά σώματά τους, έκαψαν τις πληγές τους με λαμπάδες και τέλος τούς έριξαν σε χαντάκι με αναμμένη φωτιά και τούς έθαψαν ζωντανούς.

 Έτσι, στις 3 Μαΐου 313, οι γενναίοι αθλοφόροι τού Χριστού τελειώθηκαν μαρτυρικώς και έλαβαν τήν κατοικία τους στις αυλές του Ουρανίου Βασιλέως. Ό μοχθηρός ηγεμόνας πού τους βασάνισε, ό Φήστος, έμεινε άφωνος τη, στιγμή που οι μάρτυρες άφηναν την τελευταία πνοή τους: καταλήφθηκε από πονηρό πνεύμα το όποιο, αφού τον κυρίευσε και τον βασάνισε έπη επτά ήμερες, στο τέλος τον σκότωσε.


Όπως σημειώνει ό άγιος Νικόδημος (Μ.Σ.), τη σεμνή Άντωνίνα τήν οδήγησαν σε πορνοστάσιο. Από εκεί τη φυγάδευσε ό Αλέξανδρος, αποκαλύπτοντας της ότι ήταν απεσταλμένος από άγγελο Κυρίου.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΙΟΥΝΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: