Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΌ ΕΒΔΟΜΟΝ✝️ Κομμάτι από το επιστύλιο του Βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Έβδομον, με πολλά διαχρονικά μοτίβα. Βρισκόταν στην έκθεση του μουσείου του Πέραν όπου είχαν εκτεθεί σελίδες από το Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή ιστορία. Η υπεύθυνη της έκθεσης ήταν η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος Μπριζίτ Πιταράκη. Όταν ανακαινιστεί η Βυζαντινή πτέρυγα στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης, θα επιστρέψει εκεί.

💠Το Έβδομον ήταν ένα από τα προάστια  της Κωνσταντινούπολης με μεγαλοπρεπή κτίρια. 

💠Στο Έβδομον βρισκόταν το "Πεδίον του Άρεως" της Κωνσταντινούπολης. Επρόκειτο για ένα ανοιχτό σημείο που ονομαζόταν Κάμπος του Τριβουναλίου και ήταν μέρος συγκέντρωσης και εκπαίδευσης του Βυζαντινού στρατού. Από εκεί ξεκινούσαν τελετές θριάμβων ύστερα από πολεμικές νίκες και επίσης από εκεί ξεκινούσε ο Ρωμαϊκός/Βυζαντινός στρατός κάθε άνοιξη για το εκάστοτε πολεμικό μέτωπο.

💠Στο Έβδομον έλαβαν χώρα και στέψεις γνωστών αυτοκρατόρων όπως ο Λέων Γ' και ο Νικηφόρος Φώκας. Εκεί ζήτησε να ταφεί και τάφηκε ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' σπάζοντας την παράδοση της ταφής των αυτοκρατόρων στο Ηρώον των Αγίων Αποστόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: