Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ Ο Β (1795-1877) ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΡΗΣ


Εκ των πολλών αναστημάτων της γεραράς Αγιοταφιτικής Αδελφότητας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, κληρικός του οποίου υπήρξα και εγώ, τυγχάνει ο από την νήσο Σάμο καταγόμενος μακαριστός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος ο Β΄.
Ο πρώην Πατριάρχης Κύριλλος, άνδρας με εκκλησιαστικό φρόνημα διέπρεψε σε ολόκληρο τον βίο του στην αρετή, στο ήθος, στην υπομονή και στην σεμνότητα. Αγωνίστηκε για το καλό και την πρόοδο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας συμβαδίζοντας απόλυτα με τις πατερικές, εκκλησιαστικές, θρησκευτικές και εθνικές παραδόσεις.


Αυτόν τον μεγάλο άνδρα μου πρόβαλαν, ‘’ς οκοθεν ριστον τύπον ρετς’’, κατά τον μύστη της Θεολογίας Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, πολλοί από τους πατέρες της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, όπως π.χ. οι συμπατριώτες του αοιδίμου Πατριάρχου Κυρίλλου, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σκυθουπόλεως κυρός Ιάκωβος, ο μακαριστός Μητροπολίτης Θαβωρίου κυρός Δανιήλ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βόστρων κύριος Τιμόθεος, αλλά και ο Μακαριότατος πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, επί την Πατριαρχεία του οποίου εντάχθηκα στην Αγιοταφιτική Αδελφότητα.
Δια του αγλαού τούτου καρπού της Σιωνίτιδας Εκκλησίας με παιδαγώγησαν οι πατέρες αυτοί, και με προέτρεψαν πρώτον να μιμηθώ τον μακαριστό πρώην Πατριάρχη Κύριλλο, προς τιμήν του οποίου έλαβα το όνομα του κατά την μοναχική μου κουρά και δεύτερον να μελετήσω για τον βίο και τα έργα του.Από εκείνες τις ημέρες και μέχρι σήμερα γεννήθηκε στην ψύχή μου πόθος ιερός και αγάπη προς την ιερά του μνήμη. Καρπός της αγάπης και του θαυμασμού μου προς τον Μακαριστό πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων κύρο Κύριλλο Β’ αποτελεί το βιβλίο αυτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: