Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

"ΘΕΟΣ! ΔΩΣΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ!» ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΖΥΓΟΥ

 

"ΘΕΟΣ! ΔΩΣΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ!» ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΖΥΓΟΥ

Έλενα Κουτσερένκο

– Οι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται ότι ο Κύριος δεν φαίνεται να τους ακούει. Προσεύχονται και προσεύχονται, αλλά το κάρο είναι ακόμα εκεί. «Αλλά τι γίνεται: «Ζητήστε και θα σας δοθεί;» - ρωτούν. Αλλά κατά τα χρόνια της διακονίας μου, έχω δει πολλές φορές: όταν πρόκειται για την αγάπη και τη σωτηρία της ψυχής, τίποτα δεν μένει αναπάντητο από τον Θεό. Αλλά μερικές φορές ένα άτομο στην εκκλησία δεν αναζητά τη σωτηρία, αλλά τη δική του άνεση. Αλλά αν οι άνθρωποι νοιάζονται για το κύριο πράγμα, ο Κύριός μας δεν θα περάσει ποτέ από τα αιτήματα και τα δάκρυά τους. Ναι, μερικές φορές πρέπει να έχεις υπομονή. Κάντε υπομονή για πολύ καιρό. Ακόμα και στα όρια της απόγνωσης. Αλλά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, σίγουρα θα βοηθήσει. Ναι, όλα είναι τόσο ενδιαφέροντα που εκπλήσσεσαι.

 


Ο πατέρας Ευγένιος, ένας ιερέας που γνωρίζω από τις «νέες περιοχές», με πήρε τηλέφωνο για να μου πει δύο ιστορίες. Είναι ακριβώς για το πώς ο Κύριος είναι κοντά μας και ακούει τις προσευχές μας. Ειδικά αν πρόκειται για δακρύβρεχτες, ειλικρινείς προσευχές για τους γείτονές μας. Προσευχές «εμποτισμένες» με την αγάπη σας.

 

«Πρόκειται για ιστορίες για ευσεβείς συζύγους και «κακούς» συζύγους», διευκρίνισε ο ιερέας. – Και για το έλεος του Θεού, φυσικά.

 

Πολύ απλές ιστορίες, σαν τον ίδιο τον πατέρα Ευγένιο. Αλλά ακριβώς λόγω της απλότητάς του είναι πολύ αγαπητός τόσο αυτός όσο και οι ιστορίες του.

 

«Και εδώ είναι οι άγιοι»

Η πρώτη ιστορία είναι για έναν ενορίτη του πατέρα Ευγένιου και τον σύζυγό της, έναν ακραίο υβριστή!.

 

«Αυτός ο σύζυγος δεν πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά, αν θέλει ο Θεός, θα έρθει σύντομα», μου είπε ο ιερέας, «γιατί πρόσφατα άρχισαν να συμβαίνουν μεγάλες και ενδιαφέρουσες αλλαγές στη ζωή του».

 

Και ήταν έτσι. Αυτός ο άνθρωπος, όπως καταλαβαίνετε, χρησιμοποιεί χυδαία γλώσσα. Δεν είναι ότι είναι πολύ κακός, αλλά υπάρχει μια τέτοια αμαρτία πίσω του. Δεν το αντέχω για κάποιο λόγο και ας εκφραστώ. Ειδικά στο σπίτι.

 

«Και για έναν άνθρωπο που πηγαίνει στην εκκλησία, προσεύχεται, πιστεύει στον Θεό, όταν κάποιος από κοντά είναι υβριστής είναι σαν ένα μαχαίρι στην καρδιά». Και η γυναίκα του υπέφερε πάντα πολύ γι' αυτό», είπε ο πατέρας Ευγένιος. «Τον ρώτησα, τον παρακάλεσα: «Αγάπη μου, μην ορκίζεσαι, σε παρακαλώ». Και λύγισε ακόμα περισσότερο. Λοιπόν, προσευχήθηκε: «Κύριε! Δώσε νόημα στον άντρα μου! Φέρτε το σε εσάς! Και εξήγησέ Του ότι η κακή γλώσσα είναι κακή! Δεν με ακούει, οπότε στείλτε του κάποιον που θα ακούσει!» Προσευχήθηκε δακρυσμένη, με όλη της την καρδιά. Ανησυχείτε ειλικρινά για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

 

Ο καιρός πέρασε, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Όπως έβριζε ο άτυχος σύζυγος, βρίζει. Μέχρι πρότινος του συνέβαινε κυριολεκτικά το εξής. Έπρεπε να πάει σε μια γειτονική πόλη για δουλειές. Όλα έμοιαζαν να είναι καλά, αλλά είκοσι χιλιόμετρα από τον προορισμό, το αυτοκίνητο του άντρα χάλασε ξαφνικά. Έσπασε τόσο «καλά» που ήταν αδύνατο να το βγάλεις από την πίστα με καλώδιο. Απλώς επισκευάστε το αμέσως ή καλέστε ένα ρυμουλκούμενο.

 

Προσπάθησε να σταματήσει ένα αυτοκίνητο για να τον ανεβάσουν στο κεντριξι σέρβις αυτοκινήτων για να πάρει ανταλλακτικά. Κανείς όμως δεν σταμάτησε. Αυτό είναι κατανοητό. Είναι ταραχώδεις καιροί, ειδικά σε εκείνα τα μέρη. Δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις. Άρχισε να νιώθει απελπισμένος, αλλά μετά από τά πολλά ένα παλιό αυτοκίνητο σταματά μπροστά του. 

Ο άνδρας τού λέει είναι πολύ παλιό φύγε!

 

- Πήγαινε, δεν θα σε ενοχλήσω καν.

 

Εκείνος όμως άρχισε να τον πείθει:

 

«Θα  κρυωσετε εδώ μέχρι το πρωί!» Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε τα πάντα τώρα!

 

«Με τη βοήθεια του Θεού! Και εδώ είναι οι άγιοι», σκέφτηκε ο άντρας.

 

Και έβριζε ακόμα και τον εαυτό του. Όχι από θυμό, από απογοήτευση για την κατάρρευση τού. Όμως δέχτηκε τη βοήθεια με ευγνωμοσύνη.

 

Έφτασαν στο κατάστημα ανταλλακτικών. Αγοράσαμε ότι χρειαζόμασταν και επιστρέψαμε στην πίστα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ήλπιζε ότι θα μπορούσε να τα φτιάξει όλα μόνος του.

 

«Όχι», του είπαν οι πωλητές, «μην το ρισκάρεις μόνος σου». Έχουμε την ίδια υπηρεσία εδώ. Καλύτερα κάλεσε ένα ρυμουλκούμενο, θα σε φέρει σε εμάς και θα κάνουμε τα πάντα. Εδώ είναι η επαφή για έναν καλό τύπο.

 

Την ίδια στιγμή, αυτός ο σύζυγος τηλεφώνησε στη γυναίκα του και παραπονέθηκε. Και από περίσσεια συναισθημάτων, όχι, όχι, αλλά η χυδαιότητα πέρασε από τα χείλη του.

 

«Απλώς μην βρίζεις μην βρίζεις σε παρακαλώ», είπε η σύζυγος. - Διαφορετικά θα είναι ακόμα χειρότερα. Καλύτερα να προσεύχεσαι.

 

- Προσευχήσου! 

 

Ο «οδηγος »πιυ θα μετέφερε το όχημα τόν πήρε τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, ο οδηγός του ρυμουλκούμενου χρέωσε 25 χιλιάδες ρούβλια για την υπηρεσία του, η οποία είναι μια υπερβολική τιμή για εκείνα τα μέρη. Εγώ ο ίδιος δεν έχω χρησιμοποιήσει ρυμουλκούμενο εδώ στη Μόσχα. Έπρεπε όμως να συμφωνήσω. Τι έμεινε να γίνει;

 

Μετά ο άντρας περίμενε πέντε ώρες και το ρυμουλκούμενο δεν έφτασε ποτέ.

 

«Αλλά για εμάς τώρα είναι πραγματικά πολύ πρόβλημα να μένουμε στο δρόμο τη νύχτα», μου είπε ο πατέρας Ευγένιος. - Έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας, το ξέρεις μόνος σου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είχε ακόμα τον αριθμό τηλεφώνου του άνδρα με το τηλέφωνο Ilizarov. Για κάποιο λόγο του το παρέδωσε.

 

Τηλεφώνησα και είπα ότι το ρυμουλκούμενο  τό περίμενα πέντε ώρες.

 

«Εδώ είναι ο αριθμός για άλλο ρυμουλκούμενο», απάντησε. - Θα σε βοηθήσει.

 

Το δεύτερο ρυμουλκούμενο έφτασε είκοσι λεπτά αργότερα. Σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Φορτώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε στο κέντρο σέρβις.

 

«Ο σύζυγος της ενορίτη μου είναι όλος συναισθηματικός. Κάθεται δίπλα στον οδηγό», είπε ο πατέρας Ευγένιος. – Και στη ζωή και στην κατάσταση. Καλύπτει τους πάντες και ό,τι ανάβει το φως, δεν μπορεί να σταματήσει. Ο οδηγός τον άκουσε, τον άκουσε και μετά είπε: «Αυτό είναι το  αμάξι μου. Και δεν πρέπει να υπάρχει βρισιά!».

 

Είπε ήρεμα, όχι επιθετικά. Απλώς αναφέροντας ένα γεγονός. Αλλά αργότερα ο σύζυγος παραδέχτηκε στη γυναίκα του:

 

«Ξέρεις, αυτά τα λόγια του έσκασαν πάνω μου σαν κρύος ιδρώτας». Ήταν σαν να είπε: «Άνοιξε την πόρτα και τινάξε τον εαυτό σου από εδώ!» Και ένιωσα τόσο ντροπή. Θυμήθηκα αμέσως πώς με ρώτησες:  Μην βριζετε! «Συγγνώμη, φίλε», λέω. «Δεν θα το ξανακάνω!» 

 

Πήραν το αυτοκίνητο σε ένα κέντρο σέρβις αυτοκινήτων και μετά ο οδηγός του ρυμουλκούμενου ρωτά:

 

- Έχεις κάπου να κοιμηθείς;

 

- Οχι.

 

- Λοιπόν, πάμε στο σπίτι μου. Και αύριο που θα επισκευαστεί το αυτοκίνητό σου, θα ασχοληθείς με τις υποθέσεις σου και θα πας σπίτι ήρεμα.

 Και αυτά τα λόγια τον έκαναν να ντρέπεται ακόμη περισσότερο. Φαίνεται ότι ο ίδιος και οι βρισιές του δεν αξίζουν μια τέτοια στάση. Αλλά ας πάμε. Όταν φτάσαμε, υπήρχαν εικονρε στο διαμέρισμα. Υπάρχει επίσης ένα βιβλίο προσευχής και το Ευαγγέλιο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και η γυναίκα του τον κάθισαν για φαγητό. Άρχισαν να προσεύχονται πριν φάνε. Ήταν ντροπαλός μαζί τους, αλλά είπε αμέσως:

 

– Η γυναίκα μου είναι επίσης πιστή. Πηγαίνει στην εκκλησία.

 

Φαίνεται ότι δεν είναι ξένος προς τον πνευματικό. Μιλήσαμε στο δείπνο. Αποδείχθηκε ότι ο άνδρας με τη συσκευή Ilizarov (φίλος του ιδιοκτήτη του σπιτιού και του ρυμουλκούμενου) ήταν τότε στο δρόμο για τον γιατρό. Είχε μια σημαντική υποδοχή. Αλλά είδε έναν «φτωχό» να έχει μείνει στο δρόμο, έμαθε ότι είχε μεγάλα προβλήματα και δεν μπορούσε να περάσει. Αλλά δεν πήγα ποτέ στο γιατρό. Λοιπόν, τότε βοήθησε με το ρυμουλκούμενο.

 

«Αυτή η ιστορία τον συγκλόνισε πολύ», μου είπε ο πατέρας Ευγένιος, «που συνέβη τόσο μακριά από το σπίτι». Και ο μόνος που σταμάτησε ήταν ένας ανάπηρος, πού οδηγούσε ένα παλιό αυτοκίνητο με ένα χέρι που είχε αρκετά προβλήματα χωρίς αυτόν. Ότι το ρυμουλκούμενο δεν κινήθηκε για πέντε ώρες και η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν προ των πυλών. Και μετά αυτό σε είκοσι λεπτά. Πώς ο Κύριος τον νουθέτησε με αισχρότητες μέσω αυτού του οδηγού. Όταν η γυναίκα μου μου ζήτησε να μην βρίζω, δεν φαινόταν ότι ήταν έτσι. Λοιπόν, αυτό συμβαίνει συχνά.  Ότι με τάισαν δείπνο και με έβαλαν στο κρεβάτι. Είναι όλα μπλεγμένα σε μια μπάλα, χρειάζεται ξετύλιγμα και ξετύλιγμα. Όμως συνειδητοποίησε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στη ζωή. Και είπε τόσο σκεφτικός στη γυναίκα του: «Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα, Μάγια!»

 

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να πάει στην εκκλησία, αν και ο ίδιος και η σύζυγός του μίλησαν για αυτό. Αλλά ο πατέρας Ευγένιος είναι σίγουρος: θα έρθει σύντομα, γιατί είναι καλός άνθρωπος.

 

Και η γυναίκα του είπε στον πατέρα:

 

«Μετά από αυτό, σηκώθηκε νωρίς και πήγε στην κουζίνα. Φόρεσε τα γυαλιά του και κοιτάζει κάτι δίπλα στο ψυγείο. Σκέφτομαι: «Είναι πραγματικά τόσο πεινασμένος το πρωί που ψάχνει για φαγητό;» Εκείνη πλησίασε ήσυχα και εκείνος διάβασε προσευχές. Έχουμε ένα ράφι κοντά. Γύρισα ήσυχα πίσω και έφυγα για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση. Ο Θεός να ευλογεί! Πόσο προσευχήθηκα, και μετά με άκουσε.

 

«Έτσι διδάσκει ο Θεός», είπε ο πατέρας Ευγένιος. Ενεργεί με βάση την πίστη και τις προσευχές των ανθρώπων. Όταν ανησυχούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να τα αγαπούν, να τα ανέχονται. Δεν ενεργούν παρεμβατικά. Δεν μπορείς να προσελκύσεις κανέναν με το ζόρι και δεν μπορείς να πείσεις κανέναν. Προσεύχονται, κλαίνε. Όχι για την ευημερία τους, αλλά για το ότι ο Κύριος κάπως καλεί και αποκαλύπτεται στον αγαπημένο τους. Προσεύχονται ακατάπαυστα, όπως αυτός ο ενορίτης μου. Και την κατάλληλη στιγμή όλα πάνε καλά.

 

Αυτός ο άνθρωπος, παρεμπιπτόντως, σταμάτησε να βρίζει εντελώς. Και έτσι προσεύχεται το πρωί.

 

"Ασημένιο κορόιδο"

Και αυτή είναι μια ιστορία για έναν άλλο ενορίτη του πατέρα Ευγένιου. Και ο σύζυγός της, επίσης υβριστής και άθεος.

 

«Έρχεται σε μένα εδώ και είκοσι χρόνια», είπε ο πατέρας Ευγένιος. «Και ο άντρας της, όσον αφορά την πίστη, ήταν πάντα πολύ επιθετικός. Γέλασε μαζί της και είπε άσχημα πράγματα. Μπορεί να μην του επέτρεπαν να μπει στην υπηρεσία, ανάλογα με τη διάθεσή του. Και εκτός εκκλησιαστικών θεμάτων μπορούσε να επιπλήξει και να βρίζει. Αυτός είναι ο άνθρωπος. Και είναι διαφορετική. Ευγενική μαλακη. Δεν ήταν τόσο πολύ προσβεβλημένη από αυτόν όσο ανησυχούσε ότι ήταν μακριά από τον Θεό. Προσευχήθηκα γι' αυτόν και έκλαψα.

 

Όμως το κάρο, όπως στην πρώτη ιστορία, δεν κουνήθηκε. Μέχρι που πριν από δύο χρόνια, έχοντας καταραστεί προληπτικά τη γυναίκα του, πήγαινε για ψάρεμα και πάτησε ένα αγκάθι. Σε εκείνα τα μέρη φυτρώνει ένας θάμνος που ονομάζεται "silver goosefoot". Οι ντόπιοι το αποκαλούν «ελιά». Τα φύλλα είναι, αντίστοιχα, ασημί και υπάρχουν μικρά μούρα που ωριμάζουν το φθινόπωρο. Και αυτό το φυτό έχει επίσης δηλητηριώδη αγκάθια. Όχι μοιραίο, αλλά ακόμα.

 

Αυτό είναι το αγκάθι που πάτησε. Τρύπησε τη φτέρνα μου. Και όλα θα ήταν καλά, αλλά αυτός ο άνθρωπος έχει διαβήτη. Και αυτό που θα ήταν μικρό πρόβλημα για έναν υγιή άνθρωπο άρχισε να γίνεται σοβαρό πρόβλημα για αυτόν.

 

Του έκαναν ό,τι μπορούσαν: τον έπλυναν, ​​τον άλειφαν με διάφορες αλοιφές και άλλα πολλά. Αλλά το πόδι φλεγμονή, φλεγμονή και δεν επουλώθηκε. Πάνω από έξι μήνες.

 

Στην αρχή έβριζε στην κορυφή των πνευμόνων του. Και σε εκείνο το αγκάθι, και στο ψάρεμα, και στον Θεό, που δεν ακούει τις προσευχές της γυναίκας του για τη θεραπεία του, του συζύγου της. Και για μια γυναίκα που δεν προσεύχεται καλά. Ωστόσο, γιατί να προσευχόμαστε καθόλου αν δεν υπάρχει Θεός. Έβριζε τους πάντες και τα πάντα – εκτός από τον εαυτό του. Μετά άρχισα να αποθαρρύνεται.

 


Και τότε μόλις άρχισε η Σαρακοστή. Η σύζυγος ενέτεινε τη νηστεία και τις προσευχές της για τον άτυχο σύζυγό της.

 

-Πού πηγαίνεις? – τη ρώτησε μια μέρα ο άντρας της.

 

- Προς την εκκλησία.

 

- Και τι είναι αυτό?

 

Αυτή του είπε. Και προς μεγάλη της έκπληξη, ο σύζυγός της ήθελε επίσης να έρθει.

 

«Ήρθε, δεν μπορούσε να μείνει  μόνος του». Μίλησε μαζί μου, εξήγησε τα πάντα», είπε ο πατέρας Ευγένιος. «Άκουγε με προσοχή, με ενδιαφέρον.Του είπα για εξομολόγηση και Κοινωνία. Λίγες μέρες αργότερα κοινωνούσε.

 

«Το γεγονός ότι το πόδι του άρχισε να επουλώνεται είναι η μισή μάχη», είπε ο πατέρας Ευγένιος. – Το κυριότερο είναι πώς άρχισε να αλλάζει τον εαυτό του. Ζήτησε από τη γυναίκα μου συγχώρεση και άρχισα να της φέρετε πολύ πιο ευγενικά. Με μεγάλη αγάπη. Όσο για τον Θεό, άρχισε να λέει στη γυναίκα του: «Πήγαινε στο ναό, προσευχήσου για εμάς».

 


Αυτή ακριβώς την ώρα, η γυναίκα διαγνώστηκε απροσδόκητα με ογκολογία. Ευτυχώς, ήταν ένας εγχειρήσιμος όγκος στα αρχικά στάδια.

 

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο άντρας της της τηλεφώνησε:

 

- Προσεύχομαι για σένα. Προσεύχομαι πολύ για σένα!

 

Όταν συνήλθε μετά την αναισθησία, της είπε:

 

– Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ. Προσευχήθηκα για σένα.

 


«Και οι στιγμές αποτυπώθηκαν πολύ έντονα στη μνήμη και στην καρδιά μου», θυμάται ο πατέρας Ευγένιος. - Πώς ερχόταν κοντά μου με δάκρυα απελπισίας, ότι προσευχόταν, αλλά τίποτα δεν άλλαζε με τον άντρα της. Έτσι είναι στην οικογένειά τους: εκείνη πηγαίνει από τη μία και εκείνος την άλλη. Και μετά την ασθένεια του συζύγου μου και τη δική μου - με δάκρυα ευγνωμοσύνης. Έκλαψε στο τηλέφωνο όταν της τηλεφώνησε ο άντρας της και μίλησε για την προσευχή του. Και έκλαψε από χαρά όταν μου το είπε αυτό. Έτσι μπορεί ο Κύριος να αλλάξει τα πάντα στη ζωή ενός ανθρώπου.

 

Άκουσα τον ιερέα και όταν τελείωσε την ιστορία του, προσπάθησα να αστειευτώ. Ότι, λένε, κάποιοι άντρες καταλαβαίνουν μόνο κάτι από αγκάθια.

 

«Δεν είναι αυτό το θέμα», απάντησε ο πατέρας Ευγένιος, «συμβαίνει να μην περνάει καν από τα αγκάθια». Αλλά υπό το φως της προσευχής, αν και μικρή, αλλά ειλικρινής, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταμορφώνεται. Ο Θεός είναι η Πηγή της αγάπης. Ο άνθρωπος αρχίζει να στρέφεται προς Αυτόν, να ζητά με αγάπη για τον πλησίον του και με τη Θεία Αγάπη αναζωογονεί καρδιές και γιατρεύει πληγές. Τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αυτό είναι.

 

Μερίδιο:

Έλενα Κουτσερένκο

3 Οκτωβρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: