Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΜΙΑ ΑΛΕΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ.


Ιερομόναχος Ιερώνυμος ηγούμενος στην σκήτη Πέστερα

Αυτός ό πατήρ καταγόταν από την Τρανσυλβανία (Δυτική Ρουμανία). Ήταν νυμφευμένος και ασχολείτο με την κτηνοτροφία. Κάθε ήμερα πήγαινε στο δάσος με τα πρόβατα. Περπατούσε τα καλοκαίρια στα βουνά με τα πρόβατα του, ενώ τον χειμώνα κατέβαινε στο χωριό του.

Μία φορά βρήκε την γυναίκα του στο σπίτι ν' αμαρτάνει με άλλον άνδρα. Τότε της είπε με ήσυχο τρόπο:

-Γυναίκα, εγώ δεν στενοχωρούμαι μ' αυτό το έργο πού κάνεις. Ζήσε με όποιον θέλεις. Ό Θεός θα σε κρίνει, όπως εκείνος γνωρίζει. Εγώ από σήμερα σε αφήνω και πηγαίνω στο μοναστήρι.

Και ήλθε ό αδελφός Ιωάννης στην Σκήτη Πέστερα (στα ελληνικά σπηλιά). Τότε ήταν το έτος 1910. Στην αρχή ήταν μαθητής του ταπεινού μοναχού Ίωήλ. Κατόπιν έκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Ιερώνυμος. Μετά από λίγα χρόνια, βλέποντας οι Πατέρες την υπακοή και υπομονή του, τον χειροτόνησαν ιερέα και κατόπιν τον εξέλεξαν και ηγούμενο τους.

Και έκτοτε αγωνιζόταν ό π. Ιερώνυμος για να ειρηνεύει όλους και επέβαλλε στους χριστιανούς πού ήρχοντο, να ακολουθούν την τάξι της εκκλησίας. Επίσης κρατούσε ό ίδιος τον κανόνα των προσευχών του, πράγμα το όποιον απαιτούσε κι από τούς μοναχούς του. Οι χριστιανοί έτρεχαν στον Γέροντα για εξομολόγηση και κατόπιν στην εκκλησία ελάμβαναν την Θεία Κοινωνία. Μαζί τους έφερναν δώρα και χρήματα στην Μονή, για την ανάγνωση των ονομάτων τους.

Αλλά ό διάβολος νίκησε τον Γέροντα με την φιλαργυρία και άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα στο κελί του. Μία φορά τον πλησίασε ό π. Ίωήλ, ό πνευματικός του διδάσκαλος. Τον είδε να κρατά στα χέρια μία αλεπού από τον λαιμό. Του είπε:

-Πάτερ ηγούμενε, αιχμαλωτίσθηκες από την φιλαργυρία. Σε είδα να κρατάς μία αλεπού από τον λαιμό! Είναι καλύτερα να τα δίνεις στους πτωχούς, διότι στενοχωρείς τον Χριστό και ή ψυχή σου ευρίσκεται σε κίνδυνο.

Από εκείνη την ώρα ό ηγούμενος μετανόησε και δεν κρατούσε πλέον χρήματα.

Κάποτε ήρχοντο συχνά ληστές και λεηλατούσαν την σκήτη. Κάποια στιγμή ό Στάρετς απεφάσισε να φύγει οριστικά από την σκήτη. Όταν εκείνη την φορά ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Σκήτη, ξαφνικά είδε μπροστά του ένα Άγγελο με λευκά ρούχα, πού του είπε:

-Όταν έρχονται ληστές, μη φεύγεις, ούτε να φοβάσαι. Μόνο να κτυπάς τις καμπάνες!

Και από τότε έκαμε όπως του υπέδειξε ό Άγγελος. Όταν ό Γέροντας προσευχόταν, οι καμπάνες κτυπούσαν μόνες τους. Και οι ληστές, όταν ήρχοντο, έβλεπαν γύρω από το μοναστήρι εκατοντάδες στρατιώτες σε παράταξι μάχης, έτοιμους να πολεμήσουν! Αμέσως έφευγαν λέγοντας:

-Ιδού, αυτοί οι μοναχοί έχουν στρατό ετοιμοπόλεμο!

Αυτός ό άξιος ηγούμενος τελειώθηκε σε βαθειά γεράματα.

ΒΙΒΛ. ΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ. "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: