Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μεταπατερική θεολογία και εκκλησιαστική πατερική εμπειρία - Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύονται κείμενα, τα περισσότερα των οποίων εκφωνήθηκαν σε διάφορα Συνέδρια και Θεολογικές Ημερίδες και δημιούργησαν διάφορες συζητήσεις.

Τα κείμενα αυτά έχουν μια κοινή συνισταμένη και έναν κοινό παρονομαστή, ότι δηλαδή αναφέρονται στον τρόπο που θεολογούσαν οι άγιοι Πατέρες, αυτοί οι αυθεντικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας, σε σχέση με ένα φαινόμενο που παρουσιάσθηκε τον τελευταίο καιρό εκτός Ελλάδος και μεταφέρεται, δυστυχώς, και στην πατρίδα μας, δηλαδή την λεγόμενη μεταπατερική θεολογία.

Τα πρώτα κεφάλαια αναφέρονται στην λεγομένη μεταπατερική θεολογία, η οποία προσπαθεί να αποδεσμευθεί από την ορολογία των Πατέρων, και αναλύουν το θέμα αυτό μέσα από την εκκλησιαστική θεολογία. Τα επόμενα κεφάλαια, κυρίως από το έβδομο (7) και μετά, αναφέρονται στην εμπειρία και την διδασκαλία των Πατέρων όλων των αιώνων, η οποία είναι η διδασκαλία και η εμπειρία της Εκκλησίας. Αυτό το βλέπουμε στην διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στην Πατρολογία του καθηγητού Παναγιώτου Χρήστου, στην Φιλοκαλία του αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου και στην άκτιστη θεία Λειτουργία που περιγράφεται στο βιβλίο της ιεράς Αποκαλύψεως και βιώνεται από τους άγιους σε κάθε εποχή, ως εσχατολογικός σκοπός. Έτσι, όλα τα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου αποτελούν μία ενότητα. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: