Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ


ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ιερεύς ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΤΤΑΣ
Καθηγητής Γυμνασίου Αγρινίου (Έχινάδων 21. Αγρίνιο)Είχα την μεγάλη ευλογία της ζωής μου, να επισκεφθώ δυο φορές τον Άγιο Γέροντα Ιερώνυμο, της Αιγίνης, με την πρεσβυτέρα μου, τα καλοκαίρια του 1963 και 1964.
Ή μορφή του, μας έμεινε αλησμόνητη. Τα λόγια του, ήσαν ουράνιο μάννα, δροσιά γλυκασμού, μέλι το εκ πέτρας και δροσερή αύρα που θώπευε την ψυχή μας. Χωρίς να του αποκαλύψουμε ενδόμυχους πόθους, απορίες, προβλήματα, ανεφέρθη εις όλα και απήντησε εις όλα.
Υπήρξε, δι' εμέ, φωτεινός οδηγητής και πολύ με βοήθησε στα πρώτα βήματα της Ιερατικής μου ζωής, με όσα γενικώς μου είπε και ιδίως και τις πολύ «προσωπικές» συμβουλές του.
Σαν ελάχιστο όβολό, εξ αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τον Γέροντα, κάμω γνωστούς ολίγους εκ των λόγων του, προς «οσμήν πνευματικής ευωδίας» αλλά και προς ωφέλεια και άλλων αδελφών μου.
Ή πρώτη ερώτηση του, στην πρώτη μας συνάντηση, ήταν:
-           Τί γράμματα ξέρεις;
-           Φοιτητής Θεολογίας, Γέροντα.
-           Τότε να μου πεις το έξης: Όλα τα πράγματα, αναλύονται, έχουν κάποιαν αρχήν. Κάνε μου, να ακούσω, την άνάλυσιν των γραμμάτων. Να μου πεις ποια είναι ή αρχή τους.
Δεν απήντησα, και τότε μ' ένα γλυκό χαμόγελο, συνεχίζει:

-           Μόνον ό Θεός μπορεί. Την απάντηση δίδει ό Σολομών: «Αρχή σοφίας φόβος  Κυρίου» Αν δεν μάθεις αυτήν την αρχήν, δεν έμαθες γράμματα, άλλα τέχνη.
Επειδή. με είδε πού κρατούσα σημειώσεις, μου λέει:


-           Τί γράφεις; Αυτά πού σου λέω, θα τα γνωρίζεις και θα τα ζεις και συ αν διαβάζεις κάθε μέρα τον Ισαάκ τον Σύρον. Το ακούς; Πρόσεχε, έγινες παπάς, ανήκεις εις τον Θεόν. Να έχεις αρετή. Καλόν ή αρετή εις την νεότητα. Όταν προσεύχεσαι, δεν θα έχεις σώμα, δεν θα έχεις γειτόνους, δεν θα βλέπεις τίποτε άλλο έκτος από τον Θεόν.
Είσαι παπάς. Τα λεπτά όπως τα παίρνεις, μη τα μετράς. Πολλά παίρνεις, πολλά να δίδης. Λίγα παίρνεις, λίγα να δίδης. Πτωχός να ζήσης και πτωχός να πεθάνεις. Αγάπησε την πτωχεία.
Το έργον το όποιον κάμνεις, ούτε οι άγγελοι δεν το κάμνουν. Να είσαι καθαρός. Το πνεύμα σου να λούζεται στις άγιες Γραφές και τον άγιο Ισαάκ τον Σύρον.
Είναι ωραίο να λησμονείς τον εαυτό σου και να προσεύχεσαι διά την σωτηρία των άλλων. Τούτο είναι μεγάλο πράγμα. Τούτο είναι για τον κάθε έναν, αλλά περισσότερο διά τον παπά.
Όταν πρόκειται να λειτουργήσεις, να σηκώνεσαι νωρίτερα και να κάμης μισή ώρα προσευχή.
Ποτέ να μη λειτουργήσεις, αν δεν χύσης έστω και ένα δάκρυ. Να σκέπτεσαι πάντα, τί μεγάλο έργο κάνεις. Μέσα εις το ιερό κατά την ώρα της Θείας λειτουργίας, ποτέ μη όμιλήσης με τούς άλλους ιερείς. Μπορεί να σε παρεξηγήσουν όσοι δεν καταλαβαίνουν. Κατσίκι θα σε πουν και άλλα. Για τον Κύριον να τα δεχτείς.
Είναι πολύ υψηλόν ή Ιεροσύνη, και ό παπάς πρέπει να ξεχωρίζει εις όλα, διά την αρετή του. Να έχεις ζήλο πολύ, ταπείνωση, καθαρό βίο. Ένας παπάς έβλεπε μέσα εις το άγιο Ποτήριο τον Κύριον και γύρω του αγγέλους. Ένας Γέρων, έβλεπε τρεις ημέρες να βρίσκεται εις το όρος Θαβώρ και ν' ακούει τον Κύριον συνομιλούντα με τους προφήτας και τούς μαθητάς του.
Ένας άλλος είχε επί τρεις ημέρας τα χέρια του εις στάσιν εκτάσεως και προσηύχετο. Πώς άντεχε τον ρώτησα. Ένα πουλί δεμένο, μου απήντησε, ποτέ δεν φεύγει. Νους δεμένος εις τα ουράνια, λησμονεί τα επίγεια, ακόμα και τον κόπον του σώματος.
Ένας ιερεύς κατά την Λειτουργία, είδε μέσα εις το άγιο Ποτήρια αντί Θείας Κοινωνίας, ανθρώπινες σάρκες. Τόσον τον συνεκλόνισε, ώστε μόνον ύστερα από 18 ημέρες μπόρεσε να το κατάλυση.


Μετά από λίγη σιωπή, στράφηκε στην πρεσβυτέρα μου και της λέγει:
-           Έχεις διαφορά από τις άλλες γυναίκες. Έδωκες υπογραφή δια να γίνη παπάς.
Πρέπει να έχεις πάντα υπακοή. Να μη αλλάξεις. Να είσαι ταπεινή, σεμνή. Να φοράς ταπεινά φορέματα. Και να περιπατάς ταπεινά. Και αν ό παπάς θα παραβλέπει, ό Θεός όμως δεν θα παραβλέπει.

Ό καθένας, θα σωθεί μόνον από τα δικά του έργα. Ούτε εσύ από εκείνου, ούτε σύ από τα έργα εκείνης.

Σαν γυναίκα, να είσαι προσεκτική και συνετή. Οι λόγοι σου να μη άκούωνται εις την αυλόπορτα. Ή κατσαρόλα να βράζει όσο χρειάζεται να μαγειρεύει. Παραπάνω μη ζητάς. Όλους να τους υποδέχεσαι με χαρά και με χαμόγελο στο σπίτι σου. Πολυτελή ενδύματα μη φοράς. Να χαίρεσαι διά την τιμήν πού σου έκαμε ό Θεός και να προσπαθείς να φανείς αντάξια αυτής της τιμής.

Και απευθυνόμενος και εις τους δύο.
-           Το ανδρόγυνο είναι σαν τον μύλο. Και οι δυο μυλόπετρες κάνουν τον μύλο. Ή μία μόνη της δεν κάμει τίποτα.
Να είσθε συνετοί και διακριτικοί. Πολλούς ενάρετους είδα, ολίγους διακριτικούς. Ή διάκριση είναι ανωτέρα πάντων των αρετών.

Ό ανήρ αγαπά την γυναίκα, καθώς ό Χριστός μας την Εκκλησία. Και ή γυναίκα υποτάσσεται εις τον άνδρα, καθώς εις τον Κύριον. Αυτό να είναι το μέτρο σας, το μέτρο της αγάπης σας. Έπειτα, δεν θέλεις να πόνεσης, μη κάνης να πονά, να θλίβεται ή γυναίκα σου. Δεν θέλεις να πόνεσης, να λυπηθείς, μη κάνης να πονά ό άνδρας σου. Οι δύο, είσθε ένα. Ό καθείς όπως φροντίζει διά τον εαυτό του. πρέπει να φροντίζει και διά τον άλλον.

Εις όλους να είσθε παράδειγμα, διότι και όλοι σάς παρατηρούν: τί έκανε ό παπάς, πώς μίλησε ό παπάς, πώς συμπεριφέρεται ή πρεσβυτέρα.
Και να μη λησμονείτε, ότι έρχεται καιρός, όπου πρέπει να ζείτε, όπως λέγει και ό Παύλος «και οι έχοντες, ως μη έχοντες».
Ή αληθινή ευτυχία, ευρίσκεται εις την υπακοή και την εξάρτηση από τον Θεόν.

Να ζητάτε πρώτα την σωτηρία σας και μετά να ζητάτε τέκνα (δεν του είχαμε πει τίποτε για το πρόβλημα μας αυτό, αλλά το διάβασε μέσα μας).

Μετά από λίγο, στρέφεται προς εμέ:
-Έχεις θέληση, έχεις και πόλεμο. Όταν πολεμάς, θα νικήσεις. Μη φοβάσαι. Τα πάθη θα τα υπόταξης. Εάν ό νους έχει δύναμιν, θα αναγκάσει το σώμα να υποταχτεί. Ή φύσις νικάτε από την Θείαν φύσιν. Αγωνίζεσαι; Ό εχθρός θα σε πειράξει περισσότερο. Να το γνωρίζεις και νασαι πάντα προσεκτικός, εν έγρηγόρσει, πού λέγουν.

Ό κόσμος μάς επηρεάζει εις το κακόν. Αν κλείσωμεν τα παράθυρα και τις πόρτες, τίποτα δεν βλέπομεν. Οι πόρτες και τα παράθυρα, είναι αι αισθήσεις. Όταν ακούτε κάτι εις βάρος σας να ελέγχετε τον εαυτό σας, μη έχουν δίκιο. Πάντως όταν ό Θεός θα κρίνει τον παπά, δεν θα κρίνει μαζί τους, αλλά εμείς οφείλομαι να προσέχωμεν και να άνακρίνωμεν τον εαυτό μας.

Μια να είναι ή προσευχή σας: Θεέ μου, θέλουμε να ζήσουμε μόνο για την αγάπη Σου! Και εκατό χρόνια να ζήσετε, δεν θα πεθάνετε μαζί.
Στη δεύτερη επίσκεψη μας, μόλις μάς είδε, μου λέγει:
-           Εσύ είσαι Θεολόγος! (το είπε τονίζοντας το ιδιαιτέρως με μια Ιδιαίτερη έκφραση, σαν να μου έλεγε πώς, γνωρίζω πού πήρες το πτυχίο σου). Εσύ είσαι ή Θάλασσα και εγώ το ρυάκι. Τί μπορεί να κάμη το ρυάκι δίπλα σε μια θάλασσα!
Και με ρωτά:
-           Διαβάζεις κάθε ημέρα τον Ισαάκ;
Ένας Γέρων, προσηύχετο 26 ημέρες νηστικός και ζούσε με το αντίδωρο της Κυριακής. Προσηύχετο όλη την νύκτα με δάκρυα. Μετά τα μεσάνυκτα, αντί δακρύων, από τα μάτια του έτρεχε αίμα. Ήλθε ή ώρα να μεταβάλει τα τίμια δώρα και δεν μπορούσε, ούτε να γονατίσει, ούτε να ψάλλει. Ό Θεός δίδει τα πάντα, αλλά να θέλωμεν, να Του ζητούμε. Να απευθύνεστε εις τον Θεόν όχι σαν ξένοι, σαν υπηρέτες, αλλά σαν παιδιά προς στοργικό πατέρα.
Θέλεις να σε εισακούει ό Κύριος; Ποτέ μη πικράνεις άνθρωπο. Τα λόγια σου να είναι ειρηνικά, γλυκά, ζαχαρωμένα.
Πάντοτε να σκέπτεσαι τον θάνατό σου. Απέθανες; Πού είναι ή συμμετρία του σώματος σου; Πού είναι τα όμορφα μάτια σου; Ποιόν θα καλέσεις εις βοήθειά σου; Ούτε οι πιο στενοί σου συγγενείς και φίλοι, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν. Είναι τόσον λίγη ή ζωή μας εις αυτόν τον κόσμο.
Εις όλους να είσθε παράδειγμα. Πρώτα να πράτης και μετά να

διδάσκεις. Επίσης, αγαπήσατε την ταπείνωση, ενδυθείτε την ταπείνωση.
Ένα σπίτι ολόκλειστο, έχει σκοτάδι. Ανοίγεις το παράθυρο, βλέπεις τα μεγαλύτερα αντικείμενα. Όσο περισσότερων το ανοίγεις και μπαίνει φως, διακρίνεις και τα μικρότερα πράγματα. Όταν εισέλθη ό ήλιος, βλέπεις και την σκόνη πού αιωρείται. Το ίδιο και εις την ψυχή συμβαίνει, πού φωτίζεται από το φως του Ευαγγελίου, αναλόγως βλέπει και τις μικρότερες αμαρτίες.

Τις δοκιμασίες και τούς πειρασμούς, μη τα φοβάσθε. Χωρίς δοκιμασίες, δεν μπορείς ν απόκτησης την σοφία του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς πειρασμούς και αγώνα, δεν μπορείς να πλησίασης τον Θεό.
Δια να γνωρίσει κάποιος τον Θεόν, δεν χρειάζεται να είναι πλούσιος ή επιστήμων, άλλα ταπεινός.
Απαιτώ μίαν φοράν τουλάχιστον εις την ζωή σας, να πάτε εις τα Ιεροσόλυμα. Οι Άραβες ξεκινούν από όλον τον κόσμο και πηγαίνουν να προσκυνήσουν μια πέτρα. Και ημείς;

Ένας Δεσπότης, μου προπονείτο ότι παρ' ότι ητο φλογερό το κήρυγμα του, δεν έφερε καρπούς. Ό κυνηγός, τού λέγω, και άριστος σκοπευτής να είναι, πρέπει να γεμίσει το όπλον όχι μόνον με μπαρούτι, αλλά να βάλει και σκάγια. Να διδάσκεις πρώτα με το παράδειγμα σου και έπειτα θα δεις καρπούς πού θα φέρει το κήρυγμα σου. Αυτό το λέγω και εις εσένα.

Μία είναι ή προσευχή μου για σας: Ποτέ να μη χωρισθήτε από τον Χριστό μας και την Παναγία μας! Να αγαπάτε τον Θεόν, να έχετε και νουν καθαρό. Νους ό ορών τον Θεόν.
Είδα μία βαμμένη κόρη και της είπα: «Πού είναι ή μάνα σου; Ήθελα να της πώ, πώς τα κατάφερες και γέννησες βαμμένη κόρη;». Διατί αλλάξεις την φύσιν σου! Δέ βλέπεις ότι ό Θεός έκαμε μαύρους, κίτρινους, κόκκινους-, Όσων χρονών είσαι, είδες κανέναν όμοιο άνθρωπο; Διατήρησε την μορφή, την εικόνα πού σε έδωκε ό Θεός.

Είδες καμία γυναίκα να κλαίει εις το Νεκροταφείο; Ποίος την δίδαξε; Ή αγάπη της. Μάθε να χύνεις δάκρυα εις την προσευχή. Τα δάκρυα ξεπλένουν τον άνθρωπο, τον ανακαινίζουν και τον ενδυναμώνουν.

Να κάμεις πάντα αυτό πού θα δίδη χαρά εις τον Χριστόν μας, διά να χαίρεσαι και εσύ.
Το έργον σας, είναι μεγάλο για θα καήτε ή θα σωθείτε. Ναι, προσέξατε.
Τί να σας ευχηθώ; Ένα επιθυμώ: Να μη σας πάρει ό Θεός πριν να πιστεύεστε αληθινά και τον αγαπήσετε με όλη σας την καρδία.

Όσο περισσότερο γεύεται κανείς τον Θεόν, λέγει κάποιος Γέρων, τόσον και περισσότερων πεινά δι' Αυτόν. Το ζωγραφισμένο νερό δεν κόβει την δίψα, ούτε το ζωγραφισμένο ψωμί την πείνα. Εις την κοσμική σοφία θ' ακούσεις πολλά περί αρετής αλλά είναι αδύναμα να σε πείσουν. Δεν έχει πείρα της αρετής. Δεν την δοκίμασε δι' έργων. Ένα φαγητό διά να ειπείς ότι είναι νόστιμο πρέπει να το δοκιμάσεις. Ναι, να πεινάσετε, να διψάσετε και να χορτάσετε τον Θεόν, αυτό σάς εύχομαι.
Να πηγαίνετε, και προσέξατε: Ποτέ να μη χωρισθήτε από τον Χριστό μας και την Παναγία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: