Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΕΖΗΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΦΙΛΟΘΕΟ ΖΕΡΒΑΚΟ ΤΟ 1967-1968 "ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥΛΗ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ"
ΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΕΖΗΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΦΙΛΟΘΕΟ ΖΕΡΒΑΚΟ ΤΟ 1967-1968. «Στη σημερινή συνάντηση πού είχα με τον παππούλη, μου είπε αυτά»
Στη σημερινή συνάντηση πού είχα με τον παππούλη, μου είπε αυτά:1. Να προσέχεις πού πατάς, όταν οδοιπορείς για την αλήθεια.2. Την αλήθεια πού μάς παραδόθηκε απ' τούς Θείους Αποστόλους, μη αμφισβητήσεις ποτέ.3. Σε κανένα μην αρνηθείς να κάνεις το καλό με ανιδιοτέλεια, έστω κι αν χλευαστείς απ' αυτούς πού εξυπηρετείς.4. Να αποφεύγεις την πολυλογία και αυτούς ακόμα πού λένε πολλά, γιατί και τα δύο είναι επικίνδυνα για την πνευματική σου πλήρωση.

5. Να αξιολογείς το χρόνο, δίνοντας σημασία στη στιγμή.

6. Να αγαπάς όλους και όλους να εξυπηρετείς, μα να ζεις μόνο με τούς καλούς δηλ. κείνους πού ζουν συνειδητά την Αλήθεια του Ιησού.7. Να μη νομίσεις ποτέ ότι έχεις να προσφέρεις κάτι ωφέλιμο στο συνάνθρωπο σου, αν δεν έχεις πρώτα νικήσει τον εαυτό σου και ελευθερωθείς απ' τα πάθη σου.8. Να αγωνίζεσαι καθημερινά για την αλήθεια σου για να 'χεις δικαίωμα να μιλάς γι' αυτήν.9. Κανένα μη περιφρονήσεις γιατί όλοι είναι πρόσωπα και το κάθε πρόσωπο έχει ιερότητα αφού μέσα του έχει εγχαραχτεί ή εικόνα του ζωντανού Θεού.10. Να λες στις κοινωνικές σου σχέσεις με τους ανθρώπους, πάντα τον καλό λόγο και ποτέ μη κατηγορείς κανένα.

11. Να αποφεύγεις την αμαρτία και να μη συμβιβάζεσαι μ' αυτήν, με υποχωρήσεις για τον οποιονδήποτε σκοπό. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε κάνει να αποστρέφεσαι και τον άνθρωπο πού αμαρτάνει.12. Να είσαι υποχωρητικός στα προσωπικά σου, απλός και λιτός.13. Να μη μεταφέρεις λόγια ανθρώπων, πού ξέρεις ότι δεν έχουν αγνότητα σκέψης αλλά μόνο το Λόγο του Θεού και ότι απορρέει απ' αυτόν.

14. Να σέβεσαι αυτούς πού κύρτωσε ό χρόνος όχι μόνο γιατί ξέρουν κάτι περισσότερο από σένα αφού έχουν πιο πολλή εμπειρία, αλλά και για να 'χεις την ευλογία του Θεού.15. Να σταματάς στην ανθρώπινη δυστυχία ή τον πόνο και μη τον προσπερνάς αδιάφορα, για να μη χάσεις τον άνθρωπο.16. Να προσπαθείς πάντα να 'χεις καθάρια τη συνείδηση σου για να μη μείνεις μόνος.17. Να δίνεσαι στην αγάπη χωρίς μέτρο και να 'χεις εμπιστοσύνη σ' αυτήν. Ή αγάπη πάντα κατακτά.18. Να αποφεύγεις τα έργα της νύχτας έκτος αν σου εξασφαλίζουν το φως για να την διώχνεις.

19. Όταν νικάς σ' οποιοδήποτε πεδίο, να σκύβεις ευλαβικά και να φιλάς το χώμα πού πατάς. Έπειτα να ευχαριστείς το Θεό για ότι πέτυχες με δύναμη Αυτού.20. Δεν είναι ντροπή αλλά δόξα όταν θρηνείς για τα σφάλματα σου κι αλίμονο αν ντρέπεσαι τούς ανθρώπους γι' αυτό.21. Να καλλιεργήσεις την υπομονή αν θέλεις να κατακτάς και την ειρήνη με τον εαυτό σου και τούς άλλους, αν θέλεις να δοξάζεται το όνομα του Θεού με τη ζωή σου.22. Όταν πρέπει να συνεννοηθείς ή συζητήσεις με τούς άλλους θέματα σοβαρά, να μιλάς τελευταίος και να ακούς όλους με κατανόηση και προσοχή.

23. Να αποφεύγεις να κρίνεις τη ζωή των άλλων παρά μόνο όταν σου το ζητήσουν οι κρινόμενοι. Αλλά και τότες να το κάνεις με πολλή διάκριση, δίχως να διαχωρίζεις τον εαυτό σου.24. Να κατανοείς και ζεις με τα πονέματα όλου του κόσμου και να κάνεις ότι μπορείς για να περιοριστούν.25. Να μη κάνεις ποτέ άδικη πράξη κι ούτε να στοχάζεσαι άδικα μέσα, όσα κι αν διαθέτεις, για να επιβληθείς ή επιβάλεις τις θελήσεις σου.26. Να αποφεύγεις την ανθρώπινη αναγνώριση με το να την επιδιώκεις ενώ αντίθετα να κάνεις ότι είναι δυνατό σε σένα, να 'ναι ή ζωή σου σύμφωνη με το Λόγο του Θεού. Ή αναγνώριση έρχεται μόνη της και σε μέτρο πού δεν περιμένεις, αρκεί ότι κάνεις να το πράττεις για Δόξα Θεού και ποτέ για τον εαυτό σου.27. Αν είναι δύσκολο να πνίξεις τον πόνο για την αδικία πού σου κάνουν, κλάψε στη σιγή για να γίνει ή ζωή σου άρωμα και ευάρεστη στο Θεό.28. Ή αδικία πού δεχόμαστε έχει πολλή ωφέλεια και καθόλου ζημία, αρκεί, να την αξιοποιούμε και μην αγανακτούμε ή και μισούμε αυτόν πού μάς αδικεί και έγινε πρόξενος πόνου.29. Να έχεις πάντα αγαθή τη διάθεση. Αν όμως παύσεις για λίγο έστω να την έχεις, μη λειτουργείς από ανάγκη γιατί ό Κύριος σε θέλει ελεύθερο όταν Τον πλησιάζεις.30. Να μη προκαλείς με τη ζωή σου κανένα αν επιθυμείς να 'σαι μαγνήτης έλξης κι ούτε να δέχεσαι ιδιαίτερες προτιμήσεις, για να διατηρείς τον αυτοσεβασμό σου αλλά και την παραδοχή των άλλων.31. Φρόντισε να μη νικηθείς ποτέ απ' τη σάρκα σου και να διατηρείς την αγνότητα των αισθημάτων σου, αν θέλεις να μη χάνεσαι απ' τη δίνη των περιστάσεων ή των καιρών και να διατηρείσαι ένα πρόσωπο σεβαστό.32. Να μη δέχεσαι την υπηρεσία των άλλων για τον εαυτό σου εύκολα, όσο εύκολα, την προσφέρεις εσύ στους άλλους, για να 'σαι πάντα ικανοποιημένος για ότι κάνεις.33. Ούτε να θέλεις να αγαπιέσαι τόσο, όσο να αγαπάς, για να 'σαι δυνατός και να 'χεις πάντα κάτι να πεις και οι άλλοι να σ' ακούνε ευχάριστα.34. Να μη χολώνεσαι ποτέ απ' τις διαβολές των ανθρώπων όσο κι αν είναι δυνατές, για να `χεις την ειρήνη μέσα σου και το ζήλο σου ενεργό. Θα το πετύχεις αυτό, εάν εναποθέτεις τις φροντίδες σου όλες στα χέρια του Θεού. Αν οι υποθέσεις σου όλες αποβλέπουν στο Θεό, θα διατηρείς πάντα αναφαίρετη την ειρήνη.35. Στη ζωή, να περιορίσεις τις απαιτήσεις σου και αν είναι δυνατόν, να τις αφανίσεις. Θα το πετύχεις, αν καθημερινά σκέπτεσαι, πόσο λίγο χώρο θα καταλάβεις όταν πεθάνεις.36. Σαν αδικείσαι, για να μη χάσεις την αυτοκυριαρχία σου, βύθισε τα μάτια της ψυχής σου στον ουρανό και ανάθεσε τα πάντα Εκεί, στα χέρια του ' Ιησού πού σε αγαπά. Αυτός θα σου δίνει την απαραίτητη υπομονή για να ανεβαίνεις, μα και τη σίγουρη νίκη.37. Είναι βλασφημία μεγάλη να λες στις δυσκολίες σου πάνω, «για μένα είναι όλα χαμένα ή δεν υπάρχει σωτηρία». Αρνείσαι τη Θεία Πατρότητα και τη Θεία Αγάπη πού σου προσφέρεται πάντα.38. Να φυλάξεις σαν κόρη οφθαλμού την καθαρότητα της καρδιάς σου και να μη την ανταλλάξεις με τίποτα, όσο κι αν για σένα αύριο αυτό θα 'ναι οδυνηρό.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ. ΑΡΧΙΜ. ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ ΖΩΚΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: