Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΟΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ (ΛΟΥΚΑΣ). (12/02/1888- 21/03/1974) Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΓΚΛΙΝΣΚ. "Ουράνια συμπροσευχή στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου"Ουράνια συμπροσευχή στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου


Ό νεωκόρος τού ναού τού Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι διηγήθηκε ένα περιστατικό, πού δίνει μια ιδέα για το πώς προσευχόταν ό πατήρ Ανδρόνικος. Ό Γέροντας πριν από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας συνήθως «Αποβραδίς παρέμενε στον ναό και μέχρι το πρωί δεν έκλεινε μάτι.


 Όλη την ώρα αυτή προσευχόταν. Μια τέτοια νύχτα στο τέλος της δεκαετίας τού ’60 ό νεωκόρος είχε υπηρεσία στη φύλαξη τού ναού. Τη νύχτα βλέπει τον ναό γεμάτο από προσευχομένους. Τού πέρασε από το μυαλό ή σκέψη ότι τον πήρε ό ύπνος και ότι χωρίς να τον ρωτήσουν άνοιξαν τις πόρτες.


 Κοιτάζει το ρολόι. Ήταν 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ψάχνει τά κλειδιά και τά βρίσκει στη θέση τους. Με μεγάλο φόβο κοίταξε ακόμη μια φορά στο εσωτερικό τού ναού. Ό πατήρ Ανδρόνικος προσευχόταν και έκανε μετάνοιες μπροστά στην εικόνα τού εορταζομένου άγιου και γύρω του ήταν πλήθος λαού, πού επίσης προσευχόταν. Ό νεωκόρος έντρομος πάγωσε από τον φόβο του. Μόλις ό στάρετς τελείωσε την προσευχή του ό ναός άδειασε.

 Το πρωί με μεγάλη συγκίνηση ό νεωκόρος διηγήθηκε τί συνέβη, άλλα δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει όσα είδε. Γνωρίζοντας όμως την θεάρεστη ζωή τού στάρετς και τη δύναμη της προσευχής του, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ή εν ουρανούς θριαμβεύουσα εκκλησία συμπροσευχόταν με τον μεγάλο ασκητή κατά τη διάρκεια των προσευχών του.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑ. ΤΩΝ ΣΤΑΡΕΤΣ ΤΟΥ ΓΚΛΙΝΣΚ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: