Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΜΑΝΤΣΟΦ (28/06/1885-01/01/1976) .Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΓΚΛΙΝΣΚ . ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.


Κανόνες προσευχήςΌ πατήρ Σεραφείμ δίδασκε ότι πρέπει να προσευχόμαστε πάντοτε, όσο μάς το επιτρέπουν οι συνθήκες. Δεχόμενος πλήθος ανθρώπων μπορούσε να εκτιμήσει τον καθένα, να ξεκαθαρίζει το καθετί και να δίνει συμβουλές για κάθε ζήτημα, ενεργώντας σύμφωνα με την άγια Γραφή και τά έργα τών άγιων Πατέρων. Σε σχέση με την πνευματική κατάσταση τού κάθε ανθρώπου και τις συνθήκες της ζωής του, όριζε χωριστά για τον καθένα τον κανόνα προσευχής. Σε κάποιους προσέθετε καθημερινή υποχρεωτική ανάγνωση Χαιρετισμών και Κανόνων ή συμβούλευε να διαβάζουν συχνότερα το Ψαλτήριο, ενώ σε άλλους αντιθέτως έδινε εντολή να συντομεύουν στο ελάχιστο την πρωινή και τη βραδινή προσευχή, άλλα με τον όρο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στον δρόμο τους προς ή από τη δουλειά να βρίσκουν χρόνο και να την αναπληρώνουν. Μιλώντας για τη μεγάλη ωφέλεια της προσευχής κατά τη νύκτα, ό πατήρ Σεραφείμ την ίδια στιγμή προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει χάριν αυτής να κάνουμε υπερβολές, αλλά να ενεργούμε ανάλογα με τις δικές μας δυνάμεις. Ούτε δυσβάστακτους κανόνες, ούτε κοπιαστικά διακονήματα έδινε ό πατήρ Σεραφείμ. Τά αντιστοίχιζε με τις ικανότητες και τις δυνατότητες τού καθενός. Έλεγε όμως ότι στη μικρή Σκήτη στα βουνά της Αμπχαζίας αντί για τον κανόνα των 5 κομβοσχοινίων ήσαν υποχρεωτικά 30 κομβοσχοίνια: 20 στο όνομα τού Χριστού και 10 στο όνομα της Παναγίας, δηλαδή λέγοντας «Ύπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς τούς άμαρτωλούς».


Για τά χαρίσματα και τούς κόπους τού πατρός Σεραφείμ είχε πληροφορηθεί και ό Πατριάρχης Αλέξιος, ό όποιος το 1957 τον τίμησε με επιστήθιο σταυρό, ενώ το 1960 τού δόθηκε και το αξίωμα τού ηγουμένου. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑ. ΤΩΝ ΣΤΑΡΕΤΣ ΤΟΥ ΓΚΛΙΝΣΚ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: