Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Λείψανα του Οσίου Καρσλίδη επιστρέφουν στη γενέτειρά του στην Τσάλκα.Η επιθυμία του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη, που απεβίωσε το 1959 στη Δράμα, να επιστραφούν τα λείψανά του στη γενέτειρά του, το χωριό Χαντίκ της Τσάλκας της Γεωργίας –μια επιθυμία που έμαθαν από την ηγουμένη της μονής Αναλήψεως του Σωτήρος στη Δράμα–, δεν άφησε ασυγκίνητα τα έξι αδέλφια της οικογένειας Κόνοσοβ. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τη Μητρόπολη Δράμας για τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία του Οσίου.


Με πρωτοβουλία των αδελφών, θα μεταφερθούν τμήματά του ιερού λειψάνου στο Πατριαρχείο Γεωργίας και στη μητρόπολη της Τσάλκας.


Η 30μελής αποστολή, που αποτελείται από τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, ιερείς και μοναχές της μονής Αναλήψεως του Σωτήρος (Σίψα Δράμας), τον συγγραφέα Σωκράτη Αγγελίδη και εκπροσώπους ποντιακών σωματείων, βρίσκεται στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Εκεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως είπε στο pontos-news.gr ένας εκ των διοργανωτών, ο Ανατόλιος Γαληνίδης, θα τους υποδεχθεί αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Γεωργίας.
«Παρόλο που όλες οι πηγές λένε ότι είναι Αργυρουπολίτης, ο Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στο χωριό Χαντίκ της Τσάλκας», λέει ο Ανατόλιος Γαληνίδης παραπέμποντας στο ληξιαρχείο της Τιφλίδας όπου υπάρχει το πιστοποιητικό γέννησης.


Η αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου έγινε το 2008 από τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Δράμα. Το Σάββατο η αποστολή θα επισκεφθεί τον μητροπολιτικό ναό της Τσάλκας, όπου θα δοθεί η μια λάρνακα με τμήμα από τα λείψανα του οσίου στον μητροπολίτη της περιοχής Ανανία, και από εκεί θα μεταβούν στο χωριό Τιακ Κιλισά, που είναι το κοντινότερο χωριό στη γενέτειρά του και διατηρεί μεγάλο ναό. Η λάρνακα θα φυλάσσεται στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Θα ακολουθήσει πανηγύρι, ενώ η αποστολή θα σταματήσει και στο χωριό Χαντίκ όπου θα τελεστεί τρισάγιο σε μνήμα συγγενούς του οσίου. Η παράδοση των ιερών λειψάνων στον Πατριάρχη Πάσης Γεωργίας Ηλία Β΄ θα γίνει την Κυριακή, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο, στον ιστορικό ναό Σιώνι.


Όπως λέει ο Ανατόλιος Γαληνίδης, είναι ιδιαίτερη χαρά για την κοινότητα, αλλά και για την Εκκλησία της Γεωργίας, καθώς όλοι ανυπομονούν για το γεγονός. Η αποστολή, τέλος, θα επισκεφθεί διάφορα χαρακτηριστικά μνημεία της Τιφλίδας αλλά και της Γεωργίας.


Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: