Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Πριν από 201 χρόνια, πέθανε στον Κύριο η σπηλαιουργός, πρεσβυτέρα Μαρία Σερστιούκοβα /1740 – 07/05/1822/, ιδρυτής της μονής της Αναστάσεως Belogorsk στην περιοχή Voronezh.
 Πριν από 201 χρόνια, πέθανε στον Κύριο η σπηλαιουργός, πρεσβυτέρα Μαρία Σερστιούκοβα /1740 – 07/05/1822/, ιδρυτής της μονής της Αναστάσεως Belogorsk στην περιοχή Voronezh.


Από παιδί ήθελα να γίνει καλόγρια. αλλά οι γονείς της βλέπονταςΉταν τόσο ευγενής εκείνη την εποχή που δεν της επέτρεψαν να το κάνει και παντρεύτηκε παρά τη θέλησή της.

Ο σύζυγός της, ο ήδη ηλικιωμένος Κοζάκος Samuil Sherstyukov, με τον οποίο είχε δύο γιους και μια κόρη, ήταν επιρρεπής στο μεθύσι και ήταν γνωστός για την άγρια ​​ζωή του. Τα πρώτα χρόνια, η Μαρία προσπάθησε να συντηρήσει την οικογένειά της, ωστόσο, πέφτοντας σε απόγνωση, άρχισε να πίνει και όσο προχωρούσε, τόσο περισσότερο γινόταν επιδεκτική σε διάφορα πάθη.

Έχοντας μείνει χήρα, επιδόθηκε πλήρως στη μέθη και την ακολασία, ζούσε από την περιουσία του συζύγου της και αναγκάστηκε να προσληφθεί ως εργάτρια σε ανθρώπους.

Αλλά και εδώ, λόγω της αστάθειας και της κακής συμπεριφοράς της, δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ​​πουθενά. Από μικρή ηλικία τα παιδιά της ζούσαν ως υπηρέτες διαφορετικών ανθρώπων. Έμεινε χωρίς μέσα, κατέφυγε στον τσαρλατανισμό για να συντηρήσει τον εαυτό της, ασκώντας μαγεία και μαντεία. Αυτό όμως της προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη περιφρόνηση. Έτσι έζησε τη ζωή της μέχρι τα 55 της χρόνια.

Στενοχωρημένη από την ακραία φτώχεια και τη διαρκή μομφή και περιφρόνηση, ακόμη και από την ίδια της την οικογένεια, συνήλθε, όπως ο άσωτος γιος που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο, και αποφάσισε να μετανοήσει.

Την ίδια χρονιά, μια ομάδα προσκυνητών πήγε από το Belogorye στο Κίεβο για να προσκυνήσει τα ιερά και η Μαρία ήρθε απροσδόκητα μαζί τους. Στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ έφερε ειλικρινή μετάνοια στον Θεό, εκθέτοντας τον εαυτό της σε όλες τις πολλές αμαρτίες και κακίες της, συνειδητοποιώντας τη φρίκη της απεχθούς ζωής της.

Η Μαρία έζησε εκεί για ένα χρόνο περίπου, τρώγοντας ελεημοσύνη από τους φιλόχριστους και επισκεπτόταν καθημερινά τη Λαύρα και άλλα μοναστήρια για να προσευχηθεί. Η ψυχή της Μαρίας λαχταρούσε τον άθλο της λύτρωσης. Εξομολογήθηκε σε κάποιον ιερομόναχο της Λαύρας. Αυτός ο ιερομόναχος την πρόσταξε για το υπόλοιπο της ζωής της να νηστεύει με ξηροφαγία και συνεχή νηφαλιότητα, αδιάκοπη προσευχή και μετάνοια για τις αμαρτίες της και να ασχολείται με θεοσεβείς πράξεις και έργα.

Δεδομένου ότι αυτός, γέννημα θρέμμα της επαρχίας Voronezh, ήταν στο χωριό Belogorye ως Balti και γνώριζε για τα βουνά κιμωλίας πάνω από τον ποταμό Don, καλυμμένα με δάσος, τη συμβούλεψε, έχοντας επιλέξει ένα απομονωμένο μέρος σε αυτό το βουνό, να σκάψει μια σπηλιά για την άσκηση θεολογίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Αντωνίου του Κιέβου-Pechersk.

Οι οδηγίες του εξομολογητή της έκαναν βαθιά εντύπωση στο μυαλό και την καρδιά της και αποφάσισε αμέσως να τις εφαρμόσει στην πράξη.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα της στους συγγενείς της, η Μαρία άλλαξε εντελώς στη συμπεριφορά της, προς έκπληξη όλων. Έγινε ταπεινή, νηστική, σιωπηλή και ευσεβής και πριν από αυτό, σχεδόν ποτέ δεν πήγαινε στην εκκλησία.

Το 1796, έχοντας μοιράσει τα παιδιά της στους συγγενείς της και αποχαιρέτησε όλους, την άνοιξη αποσύρθηκε σε ένα δασωμένο βουνό πάνω από τον ποταμό Don, επιλέγοντας ένα μέρος που της άρεσε όχι μακριά από το χωριό Kirpichi, χωρισμένο από το χωριό Belogorye, και άρχισε να σκάβει μια σπηλιά με μια σιδερένια λαβή.

Λίγες μέρες αργότερα, της εμφανίστηκε σε ένα όνειρο ο εξομολογητής του Κιέβου-Πετσέρσκ, λέγοντας ότι δεν είχε αρχίσει να σκάβει μια σπηλιά στον τόπο που είχε καθορίσει ο Θεός, αλλά ότι έπρεπε να πάει ακόμα πιο μακριά, κατάντη του ποταμού Ντον - κάτω διακόσια σβερτσια εκεί θα έβρισκε ένα γερμένο στο βουνό με μια αξίνα, ένα φτυάρι και ένα δίσκο, με το οποίο να βγάλει την κιμωλία από τη σπηλιά, και εκεί της ανέθεσαν να σκάψει μια σπηλιά και να γλιτώσει.

Υπακούοντας σε αυτό το όνειρο, βρήκε το μέρος που της είχαν ορίσει και τα εργαλεία για το σκάψιμο της σπηλιάς. Το υπέροχο όνειρο της Μαίρης έγινε πραγματικότητα με εκπληκτική ακρίβεια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια αρχαία σπήλαια υπήρχαν ήδη σε εκείνα τα μέρη. Η εμφάνισή τους μπορεί να χρονολογηθεί στον 11ο αιώνα.

Ενθαρρυμένη από αυτό το γεγονός, η Μαρία άρχισε να σκάβει τη σπηλιά με μεγάλο ζήλο και αναρωτήθηκε από πού βρήκε τη δύναμη και την ακούραστη δουλειά της. Εμπνεύστηκε από τα λόγια ενός ονείρου: «Τα παλιά χρόνια, κατά τη διάρκεια των διωγμών από τους άπιστους, οι άγιοι πατέρες κρύβονταν εδώ, θα βρείτε τα λείψανά τους».

Κατά τη διάρκεια δύο ετών, έσκαψε μια σπηλιά στο βουνό 8 βάθους (17 μέτρα). Για το φαγητό της εκλιπαρούσε κατά καιρούς για ελεημοσύνη στην πόλη Παβλόφσκ και στα γύρω χωριά.

Οι περισσότεροι συγχωριανοί της ήταν δύσπιστοι για τις προσπάθειες της πρώην αμαρτωλής, αλλά η Μαρία αποφάσισε σταθερά να ακολουθήσει το μονοπάτι της μετάνοιας και της εξιλέωσης, επαναλαμβάνοντας με πολλούς τρόπους το μονοπάτι της μεγάλης Μαρίας της Αιγύπτου.

Έχοντας ξεκινήσει αυτό το κατόρθωμα σε μεγάλη ηλικία, το συνέχισε για περισσότερα από 20 χρόνια, υπομένοντας σταθερά την εχθρική στάση του τοπικού κλήρου και των κοσμικών αρχών, που έβλεπαν συμφέρον, ματαιοδοξία και σχίσμα στους κόπους της Μαρίας.

Ενόψει των επανειλημμένων εντολών από ανώτερες αρχές που στρέφονταν κατά της δεισιδαιμονίας και του σεχταρισμού, το 1800 ο κλήρος του Belogorsk ανέφερε στον κοσμήτορα για τα σπήλαια Belogorsk.

Ο κοσμήτορας, έχοντας διεξαγάγει έρευνα για αυτές τις σπηλιές, απαγόρευσε στη Μαρία να συνεχίσει να τις σκάβει, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη δουλειά της και να πάει ενάντια στη συμβουλή του πνευματικού της πατέρα του Κιέβου.

Επιπλέον, το έργο της Μαρίας - το σκάψιμο σπηλαίων - έγινε το κοινό έργο του γύρω πληθυσμού. Μεγάλο έργο, σωτήριο έργο, το έργο των αγίων εκλεκτών τράβηξε τις καρδιές των γειτονικών κατοίκων.

Όποιος μπορούσε να απομακρυνθεί από τη δουλειά του - άντρες, γυναίκες, παιδιά - όλοι έσπευσαν στο ιερό έργο, χωρίς να τους παρακινούσε κανένας, και ο καθένας προσπαθούσε να εργαστεί σκληρότερα από τον άλλο με την πεποίθηση ότι γι' αυτό θα έπαιρνε περισσότερες ανταμοιβές από τον Θεό.

Ήταν απαραίτητο να δοθεί μια κατεύθυνση, όπου χρειαζόταν, να υποδεικνύεται η εμβάθυνση, οι ανόδους και, εάν είναι απαραίτητο, τα μανίκια, οι κόγχες - υπήρχαν επίσης άνθρωποι για αυτό που, χωρίς επιστημονικές μεθόδους στο υπόγειο, καθόρισαν την κατεύθυνση του σπηλιές και ο βαθμός εμβάθυνσης με πλήρη κατανόηση του θέματος, με σωστό υπολογισμό και ευκρίνεια. Η Μαίρη ήταν οδηγός σε όλα· όλοι υπάκουαν τη φωνή της.

Το 1806, μετά από αναφορά του κοσμήτορα, ο κυβερνών επίσκοπος επικοινώνησε με την επαρχιακή κυβέρνηση του Βορόνεζ για τα σπήλαια Belogorsk, απαιτώντας να σταματήσει το σκάψιμό τους.

Με βάση μια καταγγελία της τοπικής αστυνομίας, η επαρχιακή κυβέρνηση ανέθεσε στο δικαστήριο του Ostrogozh zemstvo να εκτελέσει τη θέληση του Σεβασμιωτάτου (εκείνη την εποχή, σκάφτηκαν σπήλαια περίπου εκατό βάθους). Το 1807, η Μαρία οδηγήθηκε στο Ostrogozhsk, ανακρίθηκε από την αστυνομία και οδηγήθηκε σε δίκη.

Το δικαστήριο αποφάσισε να πάρει όλες τις εικόνες από τις σπηλιές, να γεμίσει την είσοδο σε αυτές, να διαλύσει τα «αδέρφια» και να πάρει υπό κράτηση τη Maria Sherstyukova. Στη συνέχεια, όμως, με τη θέληση του Παντοδύναμου Θεού, κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης της υπόθεσης, η Μαρία αφέθηκε ελεύθερη, αφού δεν βρήκε τίποτα επιβλαβές ή δεισιδαιμονικό στα έργα της, μόνο που της απαγορεύτηκε να συνεχίσει να σκάβει σπηλιές.

Αλλά μετά την απελευθέρωσή της, επέστρεψε στις σπηλιές με σκοπό να δημιουργήσει ένα ναό σε αυτές στο πρότυπο της Λαύρας του Κιέβου Pechersk και συνέχισε το σκάψιμο σπηλαίων με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Η τοπική αστυνομία, η οποία για αρκετή ώρα και παρακολουθούσε με εγρήγορση το σκάψιμο των σπηλαίων και διέλυε όλους όσους έρχονταν στις σπηλιές, δεν μπορούσε να διατηρεί συνεχώς θέσεις φρουράς και τις εγκατέλειψε.

Και το πράγμα άρχισε πάλι να βράζει, τα γεμιστά περάσματα άνοιξαν, οι γύρω κάτοικοι συνήλθαν, εικόνες και κεριά τοποθετήθηκαν ξανά, και το σκάψιμο των σπηλαίων συνεχίστηκε.

Οι επισκοπικές και επαρχιακές αρχές φαινόταν να συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν το σκάψιμο των σπηλαίων. Αν και η αστυνομία συχνά διέλυε τους εκσκαφείς, αυτό δεν έβλαψε την επιχείρηση και δεν μπορούσε να την σταματήσει.

Η ασκήτρια δεν είχε μόνο διώκτες στους συμπολίτες της. Πολλοί, βλέποντας την ευσεβή ζωή της γερόντισσας, απευθύνθηκαν σε αυτήν για πνευματικές συμβουλές.

Η δίωξη της ασκητριας σταμάτησε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α. Το 1817, εστάλη μια αναφορά στον αυτοκράτορα ότι «στην επαρχία Voronezh, στην περιοχή Ostrogozh, όχι μακριά από τον οικισμό Belogorye, συνεχίστηκε μια χήρα Κοζάκων, η Maria Sherstyukova. να σκάβει σπηλιές για περισσότερα από 10 χρόνια, κάνει διάφορες δεισιδαιμονικές φήμες μεταξύ των ανθρώπων και κάνει αυθαίρετες πωλήσεις.κεριά», και ότι το θέμα ήρθε στη Σύνοδο μόλις το 1813, στο δέκατο έβδομο έτος της ύπαρξης των σπηλαίων. Ειπώθηκε επίσης ότι η αστυνομία καταδιώκει «μη εξουσιοδοτημένη εκσκαφή σπηλαίου», αλλά τα σκαψίματα είχαν ξαναρχίσει.

Με εντολή του αυτοκράτορα, ξεκίνησε έρευνα, στάλθηκε επιτροπή στο Belogorye, διεξήχθη ενδελεχής εξέταση της υπόθεσης και ως αποτέλεσμα δεν φάνηκε ούτε αίρεση ούτε σχίσμα στις ενέργειές της.

Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκε η Ανώτατη Διαταγή του Αυτοκράτορα: 1) αφήστε ελεύθερη την είσοδο στα σπήλαια για τη συνέχιση των εργασιών, 2) σύμφωνα με το αίτημα της Sherstyukova, χτίστε έναν ναό στις σπηλιές της σύμφωνα με την ευπρέπεια, 3) και, εάν δεν μπορεί να το κανονίσει με δικά της έξοδα, μετά να το παραδώσει από το επίδομα ταμείου και 4) για όλα αυτά σε εύθετο χρόνο να υποβάλει στην Ιερά Σύνοδο για περαιτέρω διάθεση.

Απροσδόκητα ακούγοντας τον ελεήμονα λόγο του Μονάρχη, η Μαρία έπεσε με δάκρυα στο έδαφος μπροστά στις εικόνες και προσευχήθηκε για πολλή ώρα και στη συνέχεια ανακοίνωσε στην επιτροπή ότι αν ο φιλεύσπλαχνος Κύριος ευλογήσει να χτίσει ναό στις σπηλιές της, θέλει να το καθαγιάσει στο όνομα του ιερού ευγενούς πρίγκιπα Αλέξανδρου Νιέφσκι, του ουράνιου προστάτη του Κυρίαρχου.

Όταν ανέφερε στον Αυτοκράτορα την επιθυμία της Μαρίας να χτίσει έναν ναό στις σπηλιές προς τιμήν του αγγέλου του, ο Αυτοκράτορας διέταξε να τη ρωτήσει: Δεν είναι από σεβασμό μόνο για αυτόν που η Μαρία θέλει να χτίσει ένα ναό του Αγ. Alexander Nevsky και τη συμβούλεψε να το καθαγιάσει προς τιμή του Αγ. Τριάδα, Ύψωση Σταυρού κ.λπ.

Όμως η πρεσβυτέρα σχολίασε ότι η απόλυτη επιθυμία της ήταν να χτίσει έναν ναό προς τιμή του μακαριστού πρίγκιπα Αλέξανδρου και θα ήθελε να τοποθετήσει τις εικόνες της Αγίας Τριάδας και της Ύψωσης του Σταυρού στο εικονοστάσι του σπηλαίου ναού. Ο Αυτοκράτορας διέταξε την πληρωμή 2500 ρούβλια. για την κατασκευή ενός σπηλαίου ναού.

Έχοντας μάθει για το εξαιρετικό εγχείρημα και το έργο της, πολλοί άρχισαν να έρχονται στη σπηλιά της τόσο από περιέργεια όσο και για προσευχή μπροστά στις ιερές εικόνες που είχε τοποθετήσει στους τοίχους της σπηλιάς· πολλοί δούλευαν μαζί της, ειδικά τη νύχτα, βοηθώντας να σκάψει σπηλιές, φέρνοντας ψιλοκομμένη κιμωλία και πετώντας την κάτω από το βουνό στον ποταμό Ντον.

Η δύναμη της ηλικιωμένης γυναίκας εξασθενούσε, και ως εκ τούτου σπάνια έφευγε από το κελί της κιμωλίας. Ενόψει του επικείμενου θανάτου της, προσευχήθηκε για τις αμαρτίες της και νήστεψε. Το 1822, μετά βίας μπορούσε να περπατήσει και αδυνατούσε από ώρα σε ώρα.

Στις 22 Ιουνίου (παλαιού τύπου), 1822, η σπηλαιουργός Μαρία, σε ηλικία 82 ετών, πέθανε μετά από 25 χρόνια ακούραστης εργασίας και κατορθωμάτων στα σπήλαια. Αιώνια η μνήμη της!

Οι πιο διάσημοι από τους οπαδούς της Μαρίας είναι ο Ivan Tishchenko, ο Andrei Nikolaevich Vasilchenko (ο μελλοντικός μοναχός Αντώνιος) και ο μακάριος Ιάκωβος ο Σιωπηλός.

Έθαψαν την ευλογημένη γριά όχι στις σπηλιές, όπως ήθελε, αλλά στο βουνό της σπηλιάς, και δίπλα της ήταν ο συνάδελφός της Ιβάν Αλεξέεβιτς Τιτσένκο, αν και έφτιαξε ένα φέρετρο για τον εαυτό του στις σπηλιές.

Το 1872 ανεγέρθηκε ναός πάνω από τους τάφους τους στο όνομα της Ανάληψης του Χριστού και για να αναπαυθούν κάτω από τον ιερό ναό. Πάνω από τα φέρετρα κατασκευάστηκαν ψηλές επιτύμβιες στήλες και καθιερώθηκε η προσεκτική ανάγνωση του ψαλτηρίου.

Τα ονόματα των σπηλαιοσκαφών Μαρία, Ιωάννης και μοναχός Αντώνιος είναι τα πρώτα που μνημονεύονται στο ψαλτήρι και την κηδεία. Κάθε προσκυνητής που έρχεται στο μοναστήρι θεωρεί πρώτο του καθήκον να κάνει μνημόσυνο στους σπηλαιοθήρες, θυμούμενος τους γονείς του μαζί τους. Για κάθε έναν από τους γύρω ανθρώπους, οι σπηλαιοσκαφέας Μαρία, Ιωάννης και ο μοναχός Αντώνιος καταγράφονται πρώτοι στις αναμνήσεις τους.

Η Επιτροπή για την αγιοποίηση των Αγίων της Μητροπόλεως Voronezh προετοιμάζεται για την αγιοποίηση της Maria Sherstyukova.

#Cave Digger_Maria

Δεν υπάρχουν σχόλια: