Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Συγχαρητήρια στους αγαπημένους μας επισκέπτες για την Ημέρα της Πεντηκοστής!


 


Συγχαρητήρια στους αγαπημένους μας επισκέπτες για την Ημέρα της Πεντηκοστής!

Η Ημέρα της Πεντηκοστής είναι η αρχή μιας νέας πνευματικής εποχής στην ιστορία της Εκκλησίας, της ανθρωπότητας και του Κόσμου. Η Ανάληψη του Χριστού ένωσε τη γη με τον ουρανό, με τον αιώνα της αιωνιότητας, και η Πεντηκοστή έφερε τον ίδιο τον ουρανό στη γη, καταστρέφοντας την άβυσσο μεταξύ του πρόσκαιρου και του αιώνιου, μεταξύ της ύλης και του πνεύματος. Στις εκχύσεις του Θείου Φωτός και των Θείων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, άνοιξε μπροστά στον άνθρωπο μια νέα ζωή ως ευκαιρία να ξεπεράσει τους δημιουργημένους περιορισμούς του μέσω της κοινωνίας με την απόλυτη ύπαρξη. Για τον Πλάτωνα, το ανθρώπινο σώμα είναι μια «φυλακή», για τη Sakya Muni, «ένας θρόμβος οστών, αίματος και βλέννας» και για έναν χριστιανό είναι ένα θαυμάσιο όργανο της ψυχής, η μορφή της άφθαρτης ατομικότητας ενός ανθρώπου. χρυσό πλαίσιο στο οποίο το αθάνατο πνεύμα είναι ενσωματωμένο σαν πολύτιμος λίθος. Τη μυστηριώδη ημέρα της Πεντηκοστής, η Θεία χάρη αναδημιούργησε τη μονάδα της ανθρώπινης προσωπικότητας από την αποσυντιθέμενη δυάδα ψυχής και σώματος.

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας, ο άνθρωπος είναι υπόσταση, εκπρόσωπος του Κόσμου, σύνδεσμος μεταξύ πνευματικού και υλικού κόσμου, επομένως ο αγιασμός του ανθρώπου (ο μικρόκοσμος) είναι η εγγύηση και η αρχή του αγιασμού του Σύμπαντος ( μακρόκοσμος).

Την ημέρα της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα ίδρυσε την Εκκλησία της Καινής Διαθήκης και την ένωσε με την Ουράνια Εκκλησία. Οι Χριστιανοί έχουν γίνει μέλη μιας πνευματικής οικογένειας, στην οποία ο Πατέρας είναι Θεός και οι μεγαλύτεροι αδελφοί είναι άγγελοι. Η Πεντηκοστή ήταν ένα αιώνιο ορόσημο μεταξύ της Χριστιανικής Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Χάριτος, γεμάτη θεϊκές δυνάμεις και ενέργειες, και άλλες θρησκείες του κόσμου, όπου υπάρχουν σκιές και θραύσματα αλήθειας, αλλά δεν υπάρχει Χριστός και Πνεύμα, Φως και Ζωή. . Η Πεντηκοστή δημιούργησε ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στον μυστικισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τις εκστάσεις των αρχαίων και σύγχρονων λατρειών. Η Πεντηκοστή έχει γίνει ένα αδιάβατο σύνορο μεταξύ της Θείας Αποκάλυψης, που είναι αποθηκευμένη στον ζωντανό οργανισμό της Εκκλησίας, και του επίπεδου ορθολογισμού των θρησκευτικών θεοκτιστών, των σοφιολόγων και των μεταρρυθμιστών με τον ανίσχυρο και θανατηφόρο διανοητισμό τους, καθώς και στα κάστρα στον αέρα που θρησκευτικά οι πιστοί και οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας χτίζουν.

Την ημέρα της Πεντηκοστής, σε μια έκχυση ουράνιου φωτός, στις θορυβώδεις ριπές μιας καταιγίδας, στη λάμψη και τη λάμψη των θαυμαστών φώτων, γεννήθηκε η Εκκλησία της Καινής Διαθήκης. Μετά την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, το Άνω Δωμάτιο της Σιών έγινε ο πρώτος χριστιανικός ναός και η κοινότητα των μαθητών του Χριστού έγινε η Οικουμενική Εκκλησία. Στην Εκκλησία ήταν μόνο 120 άτομα αρχικά, αλλά ήταν Οικουμενική σύμφωνα με τη Θεία ιδέα και σκοπό, σύμφωνα με το ανεξάντλητο πνευματικό δυναμικό που λάμβανε. Δεν είναι ο αριθμός των μελών, ούτε οι εξωτερικές ιδιότητες, αλλά η παρουσία του Αγίου Πνεύματος και η πίστη στην αλήθεια που κάνει την Εκκλησία Οικουμενική. Στο αιώνιο, οντολογικό επίπεδο, η Εκκλησία είναι η χάρη που αγκαλιάζει τα δημιουργήματα του Θεού στην ενότητα της πίστης και της αγάπης τους. Επομένως, η Εκκλησία, ως μυστικό σώμα του Σωτήρος Χριστού, ως έκχυση του Αγίου Πνεύματος, ως φορέας αιώνιων αληθειών, είναι αμετάβλητη και ταυτόσημη με τον εαυτό της, αν και η «εξωτερική αυλή» της για ιστορικούς λόγους μπορεί να αυξάνει και να μειώνεται.

Η εορταστική λειτουργία ανήμερα της Πεντηκοστής ξεκινάει με ψαλμωδία προσευχής προς το Άγιο Πνεύμα: Ουράνιος Βασιλεύς, Παρηγορήτε... Ο Θεός είναι Κύριος και Παντοδύναμος μας. Είναι ο Βασιλιάς του ουράνιου κόσμου, του κόσμου των φωτεινών και φωτεινών αγγέλων, και όταν βασιλεύει στην ανθρώπινη ψυχή, την κάνει Παράδεισο.

Το Άγιο Πνεύμα ονομάζεται «Παρηγορητής». Όλοι οι άνθρωποι διψούν για ευτυχία, αλλά ο καθένας την καταλαβαίνει και την αναζητά με τον δικό του τρόπο: ως επί το πλείστον - στο εξωτερικό και παροδικό, στη νεκρή ύλη - όπου δεν υπάρχει. Επομένως, οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και η ιστορία της ανθρωπότητας είναι τραγική. Ο άνθρωπος σκέφτεται να βρει την ευτυχία στην επιβολή του εαυτού του, στην ικανοποίηση των φιλοδοξιών και των παθών του, άλλοτε ωμά αισθησιακό, άλλοτε εκλεπτυσμένο και ποιητικό. Αλλά η ψυχή, έχοντας μόλις πετύχει αυτό που θέλει, νιώθει κενό και απογοήτευση. Μόνο ο Θεός, που δημιούργησε τον άνθρωπο από το τίποτα, μπορεί να γεμίσει την άβυσσο της καρδιάς του με τον εαυτό Του και να του δώσει την ηρεμία και την ησυχία Του.

Η Πεντηκοστή δεν είναι μόνο η αρχή της Εκκλησίας, αλλά και η διαρκής, διαρκής ύπαρξή της, η έκχυση του Αγίου Πνεύματος και ο αγιασμός των πιστών σε προσευχές και μυστήρια.

Ο Κύριος ίδρυσε την Εκκλησία στη γη την ημέρα της Πεντηκοστής, ώστε η ανθρώπινη ψυχή, μεταμορφωμένη κατά χάρη, να γίνει για πάντα ένας θαυμάσιος ναός του Θείου. 

Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ(Καρελίν).


Δεν υπάρχουν σχόλια: