Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Γράμματα στον πατέρα Φιλάρετο. Στάρετς Ιωάννης ΚρεστιάνκινΓράμματα στον πατέρα Φιλάρετο

29   Αγαπητέ Πατέρα Φ.!  

Πρώτον, σας ευχαριστώ από καρδιάς για όσα κάνατε, σαν γνήσιος γιος, για τον ιερέα σε σχέση με τον Ε.Ι. Δεν υπάρχουν όρια στα συναισθήματά του για εσάς. Ευχαριστώ! Και η Ε.Ι. παρηγόρησε και έκανε τον ιερέα χαρούμενο. Είθε ο Κύριος να διευρύνει την καρδιά σας στον καιρό των σημερινών δοκιμασιών σας, είθε να δώσει αληθινή γενναιοδωρία σε όλους όσους σας αγαπούν και σας αντιπαθούν! Αυτή είναι μια πνευματική εντολή από τον πατέρα σου. Όλα θα περάσουν αν αντιληφθούμε τι συμβαίνει όχι με ανθρώπινο τρόπο, αλλά με τον τρόπο του Θεού. Οι εξετάσεις θα τελειώσουν και η πνευματική ωριμότητα θα είναι η ανταμοιβή σας. Και αυτό είναι πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε εξωτερικό πούλιες. Και εδώ είμαστε, σαν άνθρωποι αλλά φυσικά χωρίς να σκεφτούμε τίποτα, διαβάσαμε το βιβλίο του Ιώβ. Διαβάστε το επίσης, θα σας παρηγορήσει τόσο πολύ, και ειδικά η συνομιλία του Θεού με τον Ιώβ (από το κεφάλαιο 38) - μια συζήτηση για όλους μας. Τι αξίζουν όλες οι εγκόσμιες διασκεδάσεις μας; Ένα πράγμα είναι αναμφίβολα πολύτιμο - η ψυχή μας στα μάτια του Θεού.   Και λοιπόν, ο ιερέας, με την πατρική του ευλογία, σε ευλογεί, παιδί, να έρθεις κοντά του την ομώνυμη γιορτή του...


Στο μεταξύ, σας αποχαιρετάμε. Τα λέμε!

Γραμμένο με την ευλογία και την υπαγόρευση του ιερέα. Τ.Σ.

 

30    Αγαπητέ Πατέρα Φ.!

Η προσφορά που σας έκανε ο Επίσκοπος δεν αποτελεί έκπληξη [ο πατέρας Φ. προσφέρθηκε να γίνει ηγούμενος άλλου μοναστηριού]. Έχω οποιαδήποτε άποψη και κατανοώ τα κίνητρα όλων των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας. Και φυσικά ο κυβερνήτης έχει δίκιο από την πλευρά του, αλλά έχεις δίκιο και εσύ. Και χαίρομαι που το πρώτο σου ένστικτο είναι να συζητάς νηφάλια τις δυνατότητές σου και βλέπεις τις συνέπειες της κίνησής σου τόσο για τον εαυτό σου όσο και προς όφελος της υπόθεσης. Καλό θα ήταν να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε έτσι στο μέλλον. Εγώ, και κανένας άλλος, έχουμε το δικαίωμα να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα για εσάς. Τοποθετήστε τον εαυτό σας ενώπιον του Κυρίου και μείνετε σταθεροί, ζητώντας το έλεος του Θεού στην αδυναμία σας. Η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με την αστοχία, μπορεί να κοστίσουν πολύ στην ψυχή.

Εγώ, ως κάτοικος του μοναστηριού μας, θα χαρώ αν εσύ, που τώρα δεν είσαι πια και αρχάριος μοναχός, μείνεις μέσα στα τείχη του: αυτό είναι καλό για το μοναστήρι. Αλλά θα δεχτώ, αν και με λύπη και θλίψη, την αποχώρησή σας, αν το αποφασίσετε. Αλλά αν αυτό θα είναι καλό για εσάς, δεν το γνωρίζουμε. Η υγεία σας είναι ο λόγος για αυτό. Άλλο είναι να αφήνεις ήρεμα το μοναστήρι για θεραπεία πίσω από την πλάτη του υπεύθυνου για αυτό αντιβασιλέα και άλλο να χάνεις το μοναστήρι του ίδιου του ανθυπασπιστή. Και λείπεις σχεδόν τρεις μήνες τον τελευταίο χρόνο για καλό λόγο.

Αποφάσισε, παιδί, στοχαστικά: αυτή είναι μια σοβαρή ερώτηση. Ανεξάρτητα από το πόσο υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σας. Διατηρώ πάντα το δικαίωμα της προσευχής του πατέρα στον Κύριο, για να σε φωτίσει και να σε κάνει σοφό. Η απόφασή σας είναι μια δοκιμασία πνευματικής ωριμότητας.

Με αγάπη στον Κύριο A.I.

1/14 Ιουνίου 1998Δεν υπάρχουν σχόλια: