Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

N. S. Leskov Malanya – το κεφάλι του Κριού. Παραμύθι .N. S. Leskov

Malanya – το κεφάλι του Κριού 

Παραμύθι

Σε ένα απομακρυσμένο μέρος, μακριά από τις πόλεις, υπήρχε ένα μεγάλο βουνό καλυμμένο με πυκνό δάσος. Στους πρόποδες αυτού του βουνού έρεε ένα ποτάμι, όπου ζούσαν πλούσιοι ψαράδες και αγρότες. Από αυτό το χωριό υπήρχε ένα μονοπάτι μέσα από το δάσος προς ένα άλλο χωριό, και σε αυτό το μονοπάτι, στο πλάι σε ένα ξέφωτο, υπήρχε μια καλύβα στην οποία έμενε μια φτωχή γυναίκα ονόματι Malanya, με το παρατσούκλι «Το Κεφάλι του Κριού». Την αποκαλούσαν έτσι γιατί τη θεωρούσαν ηλίθια και τη θεωρούσαν ηλίθια επειδή σκεφτόταν περισσότερο τους άλλους παρά τον εαυτό της. Αν συνέβαινε κάποιος να ζητήσει κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να στερηθεί από τον εαυτό του κάποια οφέλη, τότε σε ένα τέτοιο άτομο έλεγαν:

- Ασε με ήσυχο; Αυτό δεν είναι ωφέλιμο για μένα - εκεί, στο λόφο, ζει η Malanya - The Head of a Lamb: δεν καταλαβαίνει τι είναι ωφέλιμο γι 'αυτήν και τι είναι ασύμφορο - ρωτήστε την, μάλλον θα το κάνει.

Και ο άντρας πήγε στο λόφο και ρώτησε τη Malanya, και αν μπορούσε να κάνει αυτό που του ζήτησε, τότε το έκανε, και αν δεν μπορούσε, τότε τον χαιρετούσε και τη χάιδευε και την παρηγορούσε με ένα καλό λόγο, λέγοντας :

- Κάνε υπομονή! Ο Χριστός άντεξε και μας πρόσταξε.

Η καλύβα της Malanya ήταν μικροσκοπική, για να μπορεί κανείς να γυρίσει κοντά στη σόμπα, και εδώ ζούσαν μαζί της ένα  αγόρι, χωρίς χέρια ηοErashka, και ένα κορίτσι χωρίς πόδια, η Zhivulechka, που κάθονταν σε μια κουτσή καρέκλα.

Και οι δύο δεν ήταν συγγενείς της Malanya - του Κεφαλιού ενός Κριού, αλλά ξένοι - οι συγγενείς τους μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου από ληστές στο δάσος και τους εγκατέλειψαν. τα βρήκαν οι χωρικοί και άρχισαν να τα κρίνουν - ποιος θα τα έπαιρνε; Κανείς δεν ήθελε να πάρει ένα χωρίς χέρια και χωρίς πόδια - δεν θα έπαιρνες ποτέ κανένα όφελος από αυτούς, αλλά η Malanya άκουσε και είπε:«Λέτε την αλήθεια, καλοί άντρες: χωρίς χέρια και πόδια δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, αλλά πρέπει να πιείτε και να φάτε: δώστε μου Erashka και Zhivulechka». Συμβαίνει να μην έχω τίποτα να φάω μόνη - τότε οι τρεις μας θα διασκεδάσουμε περισσότερο να αντέξουμε.

Οι άντρες γέλασαν.

«Ξένοιαστο», λένε, «Μαλάνια, είσαι ίσιο κεφάλι προβάτου» και της έδωσαν και τον Εράσκα και την κοπέλα Ζιβουλέτσκα.

Τα έφερε η Μαλάνια και τους άφησε να ζήσουν μαζί της. Ζουν μια ώρα με κβας, και μερικές φορές με νερό, η Μαλάνια δεν κοιμάται τη νύχτα: είτε κλώνει νήμα για πλούσιες γυναίκες, μετά πλέκει πλεκτά από μαλλί για τους άνδρες και κερδίζει αλεύρι και αλάτι, συλλέγει θαμνόξυλο από το δάσος - αυτή πλημμυρίζει τη σόμπα και ψήνει ψωμί και τρώει τον εαυτό της και ο Εράσκα θα ταΐσει τη Ζιβουλέτσκα.

Πριν το βράδυ, σπιτικές γυναίκες συναντήθηκαν στο πηγάδι και ρώτησαν τη Malanya:

- Πώς είσαι, Malanya - Ram's Head, τα πηγαίνεις καλά με τα παιδιά;

«Όλα είναι καλά, δόξα τω Θεώ», απαντά η Malanya.

- Τι είναι καλό; Μετά από όλα, είναι δυσαρεστημένοι μαζί σας!

«Και είναι καλό για αυτές, μικρές γυναίκες, που είναι δυστυχισμένες, που το μερίδιό τους απαιτεί λίγα». Αν ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο επιφορτισμένοι, δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω τον Κύριο Θεό μαζί τους, αλλά όσο κακοί και άστεγοι κι αν είναι, ό,τι κι αν τους πάρω είναι καλύτερο για αυτούς παρά αν δεν τους είχα αποδεχτεί και δεν το σκεφτόμουν Για αυτούς.

Οι γυναίκες κούνησαν το κεφάλι τους και είπαν:

-Έχετε σκεφτεί από πριν: τι θα τους συμβεί;

«Όχι», λέει η Malanya, «δεν το σκέφτηκα αυτό».

- Πώς γίνεται αυτό; Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι το μέλλον!

Και η Malanya απαντά:

- Τι ωφελεί να σκεφτόμαστε αυτό που είναι αδύνατο να το μάθουμε, ο Θεός θα μας δώσει τροφή για τη μέρα, και τη νύχτα όλοι έχουμε ησυχία στη σόμπα.

«Και είναι αλήθεια», είπαν οι γυναίκες, «είναι κακές, ίσως πεθάνουν σύντομα, για την τύχη σου!»

Η Μαλάνια έσφιξε τα χέρια της.

- Τι να κάνετε! Τι να κάνετε! - μιλάει. - Γιατί να λέμε θάνατο; Δεν τη θέλω στο κατώφλι μου - αφήστε την να στεγνώσει πίσω από τις πόρτες.

Οι σπιτικές γυναίκες διασκέδασαν και γελούσαν.

«Λοιπόν, Malanya», λένε, «Κεφάλι κριαριού, πόσο τολμηρός και αστείος είσαι: θέλεις να στεγνώσεις τον ίδιο τον θάνατο στο κατώφλι».

Η Malanya πήγε στην Erashka και τη Zhivulechka, τους έφερε λίγο νερό να πιουν και να το ζεστάνουν σε μια κατσαρόλα και να πλύνουν τα κεφάλια τους στη σόμπα, και οι γυναίκες στάθηκαν στο πηγάδι, την πρόσεχαν και γελούσαν. Και ένας γέρος βγαίνει από το δάσος προς το μέρος τους, ακουμπισμένος σε δύο ξύλα.

«Κορίτσια», λέει, «ποιον έχετε εδώ στο χωριό, που μένει στο χωριό, ποιος θα άφηνε έναν φτωχό ταξιδιώτη να του έρθει;»

Και οι γυναίκες του απαντούν:

– Ποιανού πρόσωπο είσαι και ποιο είναι το όνομα και το πατρώνυμο σου;

Ο γέρος απαντά:

– Είμαι περιπλανώμενος του φωτός του Θεού, και το όνομά μου είναι Ζωντανή Ψυχή με πατερίτσες. Είμαι κουρασμένος στο δρόμο και θέλω να κοιμηθώ.

«Δεν σε ξέρουμε», απάντησαν οι γυναίκες, «και δεν τολμάμε να σε αφήσουμε να μπεις χωρίς άντρες, αλλά οι άντρες μας είναι αυστηροί και απειλητικοί – θα έρθουν και θα μας μαλώσουν».

- Λοιπόν, προφανώς φοβάσαι τους άντρες σου περισσότερο από τον Θεό. Ο Θεός διέταξε να δεχτούν και να ταΐσουν τους φτωχούς.

Οι γυναίκες απαντούν:

«Και αυτή είναι η αλήθεια σου, ξένε: θυμόμαστε τον λόγο του Θεού, αλλά φοβόμαστε την ανθρωπότητα».

Η Ζωντανή Ψυχή κούνησε το κεφάλι του και είπε:

- Αλλά αυτό, κυρίες, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε - δεν θα ήταν καθόλου απαραίτητο. Θα πάω στους ίδιους τους άντρες και θα τους ρωτήσω.

Πήγε στους άντρες και οι άντρες δεν τον άφησαν να μπει. Ποιος σε ξέρει, είπαν, μήπως προσποιήθηκες τον αδύναμο και θέλεις να μάθεις μόνος σου πού βρίσκεται η αγαπημένη μας περιουσία για να αποκαλυφθεί στους κλέφτες ή μπορεί να έχεις σπυράκια και φούσκωμα στο σώμα σου, αλλά οι καλύβες μας είναι καθαρές. και τα πατώματα είναι καλυμμένα. Περπατήστε κατά μήκος του μονοπατιού μέχρι το βουνό, υπάρχει μια φτωχική καλύβα εκεί, η Malanya ζει σε αυτήν - το κεφάλι του κριαριού, αφήνει τους πάντες να μπουν και θα σας αφήσει να μπείτε.

«Ευχαριστώ, ευγενικοί οικοδεσπότες», απάντησε ο ηλικιωμένος Living Soul και πήγε στη Malanya.

Η Malanya τον είδε από το παράθυρο και έστειλε τον αχειροποίητο Erashka να τον καλέσει για φαγητό. Η Εράσκα έτρεξε στον γέρο και φώναξε:

- Προχώρα, παππού: Η θεία Μαλάνια έχει μαγειρέψει μια κατσαρόλα σούπα, την αλάτισε και σε καλεί για φαγητό.

Ο γέρος Living Soul χάιδεψε τον Erashka στο κεφάλι.

«Και μετά», λέει, «έρχομαι σε σένα». Άλλα δεν επιτρέπονται.

Και μόλις μπήκε στην καλύβα, ήταν όλοι στριμωγμένοι και δεν υπήρχε κάπου να καθίσει, και η Malanya είπε:

-Κάτσε, παππού, φάε με τα παιδιά και θα σταθώ.

Ο παππούς κάθισε και δείπνησε και μίλησε ευγενικά και στοργικά.

«Σε ευχαριστώ», λέει, «που δεν με ρώτησες από πού κατάγομαι και πώς με λένε, αλλά που μου έδωσες λίγο ψωμί να φάω». Τώρα θα πάω στο δάσος - η θέση σου είναι στενή, δεν υπάρχει πουθενά να ξαπλώσουμε όλοι.

- Τι εσύ! Τι εσύ! Ζωντανή ψυχή του Θεού! Υπάρχουν αρκούδες και λύκοι στο δάσος - θα σας άφηνα εκεί έξω τη νύχτα; Εδώ θα υπάρχει χώρος για όλους μας. Εδώ είναι ο Erashka στη σόμπα, και η Zhivulka πίσω από τη σόμπα, και εσύ απλώνεσαι εδώ, όπου υπάρχει χώρος, και μπορώ να βρω τη θέση μου.

«Λοιπόν, ας είναι ο δικός σου τρόπος», είπε ο γέρος, και ο ίδιος σκέφτεται: «Πού θα έχει θέση;»

Ξάπλωσε, σκεπάστηκε με τα κουρέλια του και αποκοιμήθηκε με έναν αναστεναγμό από την κούραση, και αφού λάλησε ο τρίτος κόκορας ξύπνησε και είδε: η Malanya να στέκεται στα πόδια της και να στριφογυρίζει ένα ρυμουλκούμενο, το οποίο είχε κολλήσει σε μια ακίδα κάτω από το οροφή.

Ο γέρος την κοίταξε με το ένα μάτι και είπε:

- Μα ήσουν εσύ, θεία, που μάλλον δεν πήγες για ύπνο.

Και η Malanya απαντά:

- Ναι, εγώ, Living Soul, δεν ήθελα.

Ο γέρος κούνησε το κεφάλι του και είπε:

- Λοιπόν, καλά, καλά, ο Κύριος με γύρισε σε όλο τον κόσμο για πολύ καιρό. Νόμιζα ότι με είχε ξεχάσει και με είχε εγκαταλείψει, αλλά με έφερε σε ένα χαρούμενο μέρος και με έκανε άξιο να δω την αγνή αγάπη. Τώρα πες μου με μια λέξη τι θέλεις - θα το ζητήσω από τον Θεό.Ο/Η Malanya λέει:

-Τι μου λείπει; Είμαι πάντα χαρούμενη ούτως ή άλλως, αλλά εύχομαι μόνο ο θάνατος να μην περάσει το κατώφλι μου και αν έρθει, να στεγνώσει έξω από την πόρτα.

Ο γέρος απαντά:

- Λοιπόν, έτσι θα είναι.

Ο γέρος έφυγε, και ο θάνατος είναι εδώ. ντυμένος πλούσιος Κοζάκος με μπροκάρ σουγκάι με χρυσή κορφή, δαμασκηνή φούστα, ατσάλινο πλεξούδα στο πλάι σε χρυσή αλυσίδα, φτιαγμένη με τον τρόπο των νεκρών ανθρώπινων οστών, όλο της το πρόσωπο είναι φτιαγμένο, καλύπτει το μαύρα δόντια στο στόμα της με ένα λευκό μαντήλι στο χέρι και ζητά να πάει στην καλύβα.

«Δείξε μου», λέει, «τα μωρά περιστέρια, τους έφερα στο καθένα ένα μανιτάρι με μέλι και ένα πελεκημένο μήλο».

Η Malanya τοβ κοίταξε και αναγνώρισε ότι αυτό ήταν θάνατος και της φώναξε:

«Είναι καλό για αυτούς μαζί μου και χωρίς μήλα, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην ήσουν εκεί και να ξεραθείς σε ένα μέρος».

Κόλλησε - δεν μπορούσε να βγάλει τα πόδια του από το μέρος όπου κόλλησε και η Malanya τον κάλυψε με στεγνό θαμνόξυλο για να μην φαίνεται.

Και θα ήταν ένα ένδοξο πράγμα, αλλά τρομεροί στεναγμοί και δάκρυα θα έρχονταν από το χωριό: οι δυνατοί καταπιέζουν τους αδύναμους και τους χτυπούν χωρίς έλεος, και δεν υπάρχει απειλή για τον κακό σε μια σκληρή καρδιά, και όπως οι άνθρωποι ήταν σκληροί , έγιναν ακόμη πιο σκληροί από αυτό, και όλοι έρχονται στη Μαλάνια την ημέρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί άτυχοι άνθρωποι που δεν έχει δει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή της, και δεν μπορεί πλέον να τους βοηθήσει και τους ακούει να κλαίνε και να φωνάζουν θάνατο:

- Μητέρα Θάνατο, πού ήσουν;! Γιατί έφυγες από τον κόσμο;! Ελάτε, προστατέψτε μας από τους ανελέητους κακούς μας: χωρίς εσάς έγιναν αλαζόνες χωρίς μνήμη!

Τότε η Μαλάνια έχασε το μυαλό της.

«Είμαι εγώ», λέει, «Είμαι ανόητος, τα έχω κάνει όλα άσχημα, ήθελα να διορθώσω τα έργα του Θεού - τι πρέπει να είναι και τι δεν πρέπει να δημιουργηθεί». Και ο θάνατος μαράθηκε, και επισκιάστηκε από ένα σωρό από θαμνόξυλο.

- Α, άσε την, μάνα, έλεος! Εξάλλου, εδώ και εκατό χρόνια δεν έχουμε ούτε μια κηδεία, και οι σκληροί άνθρωποι έχουν γίνει άκαρδοι, και έχουμε γεράσει και εξαντληθεί. Κατέβασέ το και απομακρύνετέ τους από τις μεγάλες αμαρτίες και εμάς από τα βάσανα.

Και η Μαλάνια πήγε και γκρέμισε το θαμνόξυλο, και ο Θάνατος δεν έμοιαζε με κατακόκκινο Κοζάκο, αλλά με ιστό αράχνης, και η πλεξούδα του ήταν όλη σκουριασμένη.

– Πήγαινε εκεί που σε έστειλε ο Θεός! - είπε μέχρι θανάτου η Μαλάνια. Ταλαντεύτηκε και επέπλεε προς το χωριό σαν ιστός αράχνης στο συμπιεσμένο χωράφι, και σύντομα ακούστηκε μια νεκρική καμπάνα, και οι φτωχοί σταυρώθηκαν και οι πλούσιοι σηκώθηκαν όρθιοι.

«Πιστεύαμε ότι είχε τελειώσει για πάντα, αλλά εδώ είναι, σαν φίδι, που πηδάει από το θαμνόξυλο». Δεν μπορείς να είσαι σκληρός και να κυριαρχείς για πάντα.

Και οι φτωχοί γερασαν και ξάπλωσαν οι ίδιοι σε φέρετρα:

«Τα κόκαλά μας είναι κουρασμένα», λένε, «με βίας περιμέναμε για μια χούφτα χώμα».

Ο θάνατος γύρισε ολόκληρο το χωριό πίσω από το δάσος και αφαίρεσε ό,τι έπρεπε να αφαιρεθεί, και μαζί με τους άλλους, τον Erashka και τον Zhivulechka, επειδή και ο άνδρας χωρίς χέρια και τα πόδια ήταν ήδη πάνω από εκατό ετών, αλλά η Malanya έμεινε να ζει και ακόμα ζει όπως πριν ζούσε και έκανε το ίδιο πράγμα που έκανε πριν, και όλοι όσοι την αποκαλούσαν Malanya -το Κεφάλι του Κριού- πέθαναν, και η ίδια ξέχασε αυτό το όνομα. Κι όταν ο θάνατος κάνει τον γύρο του κόσμου, ήρθε έρθει κοντά της και την ρώτησε:

- Πως σε λένε;

Προσπαθεί να θυμηθεί, αλλά δεν μπορεί και λέει:

- Δεν ξέρω - έτσι είναι, το όνομά μου άλλαξε.

Ο θάνατος άρχισε να ρωτάει:

– Πώς λέγεται αυτή η γυναίκα;

Και σε απάντηση, μια πέτρα λευκή σαν χιόνι έπεσε από τον ουρανό, σαν ακονισμένη καρδιά, και πάνω της το όνομα της Αγάπης καίει με πύρινο χρυσάφι.

Ο θάνατος το είδε και είπε:

- Δεν είσαι δικός μου - το όνομά σου δεν είναι στη σειρά μου: η αγάπη δεν πεθαίνει. Θα ζήσεις μέχρι την ημέρα που η αλήθεια και το έλεος συναντιούνται, και ο λύκος θα ξαπλώσει με το αρνί και δεν θα του κάνει κακό.

Αγάπη Αγάπη!

Το λατρεύω! Και θα χαίρεσαι με άλλους και για άλλους.

Αγάπα τον πλησίον σου! Και θα αγαπήσεις τον Χριστό.

Αγαπήστε τον παραβάτη και τον εχθρό! Και οι πόρτες της χαράς θα ανοίξουν για σένα,κ αι ο Ανέστης Χριστός θα συναντήσει την αναστημένη στην αγάπη ψυχή σου.

Αυτό είναι όλο! Ο Κύριος περιμένει τόσο λίγα από εμάς!

Αυτός είναι ο παράδεισος μας! Αυτή είναι η Ανάστασή μας!

Αγαπήστε την Αγάπη και θα ζήσετε ως ο Σωτήρας που Ανέστη στα βάσανα της Αγάπης!

 Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κρεστιανκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: