Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΟ 1868 ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
 Πατριάρχης Κύριλλος Β' (1868)


Ο  Πατριάρχης Κύριλλος Β', γεννημένος στη Σάμο το 1795 , διετέλεσε πατριάρχης Ιεροσολύμων την περίοδο 1845-1872. Σύμφωνα με τον Ουόρεν, ήταν «ένας ευγενικός, καλόκαρδος ηλικιωμένος άνδρας».


Το Μεγάλο Σάββατο του 1868 - λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Επισκόπου Μελέτιου – ο Πατριάρχης Κύριλλος τίθεται για πρώτη φορά επικεφαλής της τελετής, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον πατριαρχικό θρόνο 24 χρόνια. Ο αρχαιολόγος Ουόρεν, που εξακολουθεί να διερευνά την αθέατη πλευρά του θαύματος, αποφασίζει να συναντήσει τον πατριάρχη μετά την τελετή. Το ίδιο είχε πράξει ένα χρόνο νωρίτερα και με τον Επίσκοπο Μελέτιο. Σύμφωνα με τη διήγησή του, ο πατριάρχης τού απάντησε με ευγένεια σ’ όλα τα ερωτήματά του. Γράφει ο Βρετανός αρχαιολόγος:«Ήμουν πάντα πολύ φιλικός με τον ηλικιωμένο πατριάρχη... Πολύ ευγενικά μου περιέγραψε τον τρόπο που όλα αυτά συνέβησαν. Όπως ακολουθούν παρακάτω. Αφού εισέρχεται στον εσωτερικό θάλαμο του Τάφου μένει μόνος του.


Γονατίζει μπροστά στην ταφόπλακα, κοιτάζοντας προς βορρά, και καθώς προσεύχεται για να καταστεί φανερό το φως, σταδιακά αυτό εμφανίζεται. Δεν κατέρχεται από τον ουρανό, αλλά εμφανίζεται και πηγάζει από την ίδια την ταφόπλακα. Καθώς προσεύχεται με περισσότερη θέρμη, το φως δυναμώνει και αναδύεται ως μια απαλή φλόγα, ύψους περίπου μισής ίντσας [1,27 εκατοστά], την οποία συγκεντρώνει με τα δύο του χέρια και προσεκτικά την τοποθετεί στο σκεύος της κανδήλας το οποίο γεμίζει ολότελα από τη φλόγα».


Ο Πατριάρχης Κύριλλος διηγείται στον Ουόρεν ότι το Φως αναδύθηκε μέσα από την ταφόπλακα, σαν ένα λεπτό πέπλο φωτός, και αφού πρώτα το συγκέντρωσε με τα δύο του χέρια σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίς βεβαίως να καίγεται, μετέφερε την ιερή φλόγα μέσα στο σκεύος της κανδήλας. Το Φως περιγράφεται και πάλι σαν ένα ρευστό πυρ που έχει μάζα και βαρύτητα. Ήταν η πρώτη φορά που ο ηλικιωμένος πατριάρχης βίωνε την ανάδυση του Φωτός μέσα στον Τάφο, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ. ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ . ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: