Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ (1743)


ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΥΣ είδε τούς Έλληνες ό Άγγλος περιηγητής CHARLES PERRY πού πέρασε το 1743 από την Ελλάδα ταξιδεύοντας για τη Συρία και την Αίγυπτο. Στην Αθήνα ιδίως ήταν έκδηλο το αντιστασιακό πνεύμα και ή αγωνιστική διάθεση των κατοίκων.

Αυτό το έθνος, γράφει o PERRY στο χρονικό του «μ' όλο πού στενάζει κάτω από σκληρή καταπίεση διατηρεί την ευφυΐα του, το λεπτό πνεύμα και την επιτηδειότητα σ' όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Οι Έλληνες δεν έχασαν διόλου το φυσικό τους θάρρος. Συχνά επιχειρούν γενναίες και δραστικές ενέργειες εναντίον των τοπικών τυράννων τους, βοϊβοδάδων, αγάδων κ.λπ. Οι σημερινοί Έλληνες έμποροι, τεχνίτες, κληρικοί, είναι πανέξυπνοι και δεξιοτέχνες»

Στην Αθήνα ό CHARLES PERRY βρήκε κατάλυμα στο σπίτι του πρόξενου της Αγγλίας Νικολού Λογοθέτη. Στην αυλή του σπιτιού, στο πηγάδι, στο κεφαλόσκαλο, στα ανώφλια, στους τοίχους, παντού αρχαία ανάγλυφα και κάθε λογής λείψανα μνημείων .

Ό Άγγλος περιηγητής θα έπισκεφθή και την Πάτμο. Ό αριθμός των μοναχών στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου δεν ξεπερνούσε τούς 60. Υπήρχε όμως και γυναικείο μοναστήρι με 30 καλογριές: «Όλες φορούν μαύρο ράσο και όλες είναι σπάνιας ομορφιάς. Άλλα δεν έρχονται διόλου σε επαφή με τον έξω κόσμο».

Ωστόσο στο νησί κυριαρχούσε το γυναικείο στοιχείο: «Ένα βράδυ πού κατεβαίναμε από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου συναντήσαμε ολόκληρο κοπάδι από' αυτές τις γυναίκες, κάπου 60. Παρουσίαζαν ένα θέαμα πολύ επιβλητικό. Τα μακριά πανωφόρια τους (έφθαναν ως τούς αστραγάλους) ήταν όλοπόρφυρα. Και στο κεφάλι φορούσαν άσπρη γάζα τυλιγμένη πολλές φορές γύρω στα μαλλιά τους» .


Εντεκα χρόνια αργότερα θά γίνη εξέγερση τών Αθηναίων εναντίον του τυραννι­κού Σαρρή μουσελίμη. Για τό αντιστασιακό πνεύμα πού επικρατούσε κατά τόν ΙΗ' αιώνα έγραφε σέ άναφορά του ό Βενετός πρόξενος Δυρραχίου DE ROSSI: Οί Έλληνες, πού όπως πάντοτε καταπιέζονται, λαχταρούν νά - έλευθερωθούν άπό τον τυραννικό αύτό ζυγό [Κ. Μέρτζιου, Μνημεία μακεδόνικης Ιστορίας, Θεσσαλονίκη 1947, σ. 274).

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 1700-1800. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: