Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Παράκληση ενώπιον των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στην Βενετία.


Την ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, στις 21 Φεβρουαρίου 2011, οι τελέσθηκε ορθόδοξη παράκληση ενώπιον των ιερών λειψάνων του Αγίου, τα οποία από το 13 αιώνα φυλάσσονται στην Βενετία, στην Εκκλησία San Salvador.

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος είναι ένας από τους Προστάτες της Βενετίας μαζί με τον Απόστολο Μάρκο και τον Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκείας τον Θαυματουργό.

Στην παράκληση παρέστη προσευχόμενος ο Επίσκοπος Ντουμποσσαρυ και Τιράσπολ Σάββας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Βενετία.

Ο Προϊστάμενος της ενορίας Αγίων Μυροφόρων ιερέας Αλέξιος Γιάστρεμπωφ ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Ρ/Καθολικού Ναού Μεταμορφώσεως ντον Ναταλίνο Μπονάτσα για τη φιλοξενία. Κατά τη διάρκεια της παρακλήσεως η λειψανοθήκη με τα ιερά λείψανα παρέμεινε ανοιχτή, ενώ συνήθως είναι κλειστή.

Σημείωμα:

Ακολουθεί η ιστορία της μεταφοράς των ιερών λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου στη Βενετία: το 1257 καπετάνιος του βενετσιάνικου στόλου Τζάκομο Νταντόλο εισέβαλε στη Μεσημβρία (σήμερα το βουλγαρικό Νεσέμπρ), όπου τα λείψανα του Αγίου φιλοξενούντο στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και τα μετέφερε στη λατινοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη. Μετά από δέκα χρόνια, κατά τα οποία τα λείψανα παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, το 1267 ο συγγενής του Τζακόμο Μάρκο Νταντόλο μετέφερε τα λείψανα στην Βενετία και τα τοποθέτησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου San Salvador. Εξαιτίας πολλών θαυμάτων εκ των αγίων λειψάνων αμέσως συστάθηκε η αδελφότητα του Αγίου Θεοδώρου, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα.

mospat.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: