Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Αποκάλυψη κρυμμένης εικόνας.


Διήγηση Παναγιώτου Ματρατζή του Νικολάου, κατοίκου Βέροιας, οδός Μοράβια 10, συνταξιούχου Αστυνομικού:

«Το 1962, τον Μάρτιο μήνα υπηρετούσα στο νησί Γυάρο, απέναντι από την Σύρο, στις φυλακές για εγκληματίες. Ένα Σάββατο, ενώ κοιμόμουν στον θάλαμο μόνος μου, κατά τα ξημερώματα μου παρουσιάστηκε στον ύπνο ή κεκοιμημένη μητέρα μου που ήταν πολύ πιστή, και όλος ό θάλαμος έλαμψε από φώς. Μου είπε: "Ζω, δεν πέθανα", ενώ είχε πεθάνει τον 1958. Συνέχισε: "Να πας στον πέμπτο όρμο. Εκεί είναι παραχωμένη (θαμμένη) ή εικόνα τής Παναγίας. Θα βρεις μία μαρμάρινη πλάκα άσπρη. Θα σε οδηγήσω εγώ από που θα πας. Να πάρης την εικόνα". Μου έδειξε την τοποθεσία και την πλάκα. Αλλά πώς να πάω εκεί;

»Το πρωί πήγαμε να βάλουμε μπρός τον καΐκι για να κάνουμε περιπολία γύρω από τον νησί. Όμως δεν έπαιρνε μπροστά. Εγώ τούς ανέφερα τον όνειρο και τούς είπα ότι πρέπει να πάω στον πέμπτο όρμο.

«Ξεκίνησα μόνος μου. Αισθανόμουν σαν να με οδηγούσε μία αόρατη δύναμη. Προχώρησα πενήντα μέτρα στον δρόμο και μετά έστριψα απότομα προς τα βράχια. Τα μέρη εκείνα είναι απάτητα και τα βράχια πολύ απότομα. Μονοπάτια δεν υπήρχαν. Ανέβηκα περίπου 300 μέτρα και έφθασα σε μία κορυφή. Από κάτω οι κρατούμενοι με τον φύλακα απορούσαν και έλεγαν: Μα καλά, αυτός είναι τρελός, που ανεβαίνει εκεί πάνω;

«Φθάνοντας στον τρίτο όρμο, σκέφθηκα να καθίσω να ξεκουραστώ αλλά τα πόδια μου δεν λύγιζαν και προχώρησα. Είχα από τις 6 τον πρωί πού βάδιζα και στις 10 έφθασα στον πέμπτο όρμο. Είδα εκεί την πλάκα πού είχα δει στο όνειρο μου. Αισθάνθηκα συγκίνηση και χαρά. "Άρχισα να καθαρίζω τα χόρτα και βρήκα σε βάθος μιας πιθαμής κάτω από την πλάκα μία παμπάλαια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, διαστάσεων 30 επί 30 εκατοστά απλή χωρίς ασήμι, αλλά φαίνονταν καθαρά τα πρόσωπα. Βρήκα και ένα καντήλι χωνεμένο.

»Το μέρος εκεί ήταν απόμερο και ακατοίκητο. Ποιός ξέρει πώς βρέθηκε εκεί ή εικόνα.

»Στον γυρισμό δεν κατάφερα να γυρίσω από τον 'ίδιο δρόμο, γιατί ήταν απότομος· φοβήθηκα μην πέσω στον γκρεμό και σκοτωθώ. Πήγα από άλλο μέρος, βάδισα πέντε χιλιόμετρα και έφθασα στις 5 τον απόγευμα στον θάλαμο πού έμενα.

»Όταν με είδαν οι συνάδελφοι μου εξεπλάγησαν και προσκύνησαν την εικόνα. Μετά πήγαμε στον Μητροπολίτη Σύρου, αναφέραμε τα σχετικά, αλλά ούτε εκεί ήξεραν πώς βρέθηκε ή εικόνα σ' εκείνο τον ερημικό μέρος, ούτε κανείς κάτοικος γνώριζε ανέφερα υπήρχε Μοναστήρι ή Εκκλησία στο μέρος πού βρέθηκε ή εικόνα. Τότε κάναμε εκεί ένα μικρό παρεκκλήσι, βάλαμε εικόνες και ανάβαμε καντήλι. Από τον σημείο αυτό φαίνεται απέναντι ό Σταυρός της Παναγίας τής Τήνου».


ΒΙΒΛ. ΑΣΚΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: